DE NIEUWE RACE NAAR DE MAAN

De race naar de maan is er weer – dit keer met particulieren.

De rivaliteit tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie zorgde ervoor dat beide regeringen enorme budgetten investeerden om als eerste voet te zetten op de maan. Eens ze daar waren, onderzochten ze het oppervlak met rovers, zo deden ze beurtelings ontdekkingen – kleine overwinningen die hun status als wereldmacht bevestigden. Nu, een halve eeuw later, is de race naar de maan een particuliere onderneming met tientallen deelnemers.

SCROLL OM VERDER TE GAAN

1957
SPOUTNIK

De Sovjetunie spreekt tot ieders verbeelding wanneer ze de eerste kunstmatige satelliet in een baan rond de aarde lanceert.

1961
Speech van John F. Kennedy

Nadat de Sovjets drie onbemande raketten naar de maan stuurden, Kondigt John F. Kennedy aan dat de VS de eerste “man op de maan zal landen”.

Kennedy geeft zijn wereldberoemde speech aan het Amerikaanse congres.

1969
Man op de maan

De race naar de maan bereikt een hoogtepunt wanneer de VS de eerste mensen op de maan afzet.

Neil Armstrong en Edwin “Buzz” Aldrin zetten een kleine stap voor de mens, maar een enorme sprong voor de mensheid. 

1970
Lunochod 1

De eerste succesvolle rover, van afstand gecontroleerd vanuit Rusland, verzamelt data over het oppervlak en de topografie van de maan. De tweede rover van de Sovjets komt aan in 1973.

Het deksel van de rover opende om de robot van zonne-energie te voorzien.

1971
Apollo 15 LRV

De Apollo 15 stuurt mensen naar de maan met een maanwagen, zodat ze grote afstanden kunnen afleggen om foto's te maken en experimenten uit te voeren.

De wielen zijn gemaakt van met zink beklede pianodraad.

1972
Apollo 16, 17

Het jaar daarop stuurde de VS nog twee LRV-missies naar de maan, die samen 64 kilometer van het maanoppervlak verkenden.

Astronaut John Youn van Apollo 16 verzamelt maangesteente.

MEER DAN 30 JAAR LATER...

2007
Google kondigt de Lunar XPrix aan

De tijd van de particuliere race naar de maan begint met een prijs van $20 miljoen (iets meer dan €17 miljoen). Om te winnen, moet een team een ruimteschip op de maan landen, 500 meter reizen en high-res beelden en video's terugsturen.

2010
Privatisering van de race

Meer dan 25 teams van over de hele wereld nemen deel aan de Lunar XPrize

2013
Yutu

De Chinese regering draagt zijn steentje bij met een rover die uitgerust is met een radar die lagen onder het maanoppervlak kan meten.

Het bovenste deel van de rover opende en legde zo zonnepanelen en instrumenten bloot.

2017
De finalisten

Na een gevaarlijke afdaling en moeilijke landing, proberen de teams die alle deadlines gehaald hebben en nog in de race zijn de gevraagde 500 meter te verkennen en beeld- en videomateriaal naar de aarde te sturen.

Van links naar rechts: Moon Express (VS), SpaceIL (Israël), Hakuto (Japan), Synergy Moon (internationaal), and TeamIndus (India)

Alle XPrize-deelnemers moeten voor 31 december 2017 vertrekken. Een succesvolle missie zou een belangrijke mijlpaal vormen in de privatisering van ruimteverkenning.

De hele graphic is te zien in het septembernummer van National Geographic Magazine.


MANUEL CANALES, RYAN T. WILLIAMS, EVE CONANT, ELENA SHEVEIKO, NGM STAFF. GRAPHICS: TOMÁŠ MÜLLER


FOTO'S (VAN BOVEN NAAR BENEDEN): OFF/AFP/GETTY IMAGES; SCIENCE HISTORY IMAGES/ALAMY STOCK PHOTO; NASA/ULLSTEIN BILD VIA GETTY IMAGES; CORBIS VIA GETTY IMAGES; XPRIZE


BRONNEN: LAVOCHKIN ASSOCIATION, RUSSIA; NASA; ARIZONA STATE UNIVERSITY; BEIJING INSTITUTE OF TRACKING AND TELECOMMUNICATIONS TECHNOLOGY; NATIONAL ASTRONOMICAL OBSERVATORIES, CHINESE ACADEMY OF SCIENCES; XPRIZE; MOON EXPRESS; SPACEIL; HAKUTO; SYNERGY MOON; TEAMINDUS

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.