Genomineerde wandelroute in Tasmanië: de Three Capes Track

Met hoge verwachtingen begin ik aan de 46 km lange Three Capes Track op het eiland Tasmanië, ten zuiden van Australië: een 4-daagse wandeling die sinds december 2015 geopend is en genomineerd als de mooiste wandelroute ter wereld.

Tuesday, December 10, 2019,
Door Chantal Verlouw
Foto's Van Chantal Verlouw
De Three Capes Track op Tasmanië.
De Three Capes Track op Tasmanië.
Foto van Chantal Verlouw

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd begin 2016.

Met mijn backpack gevuld met havermout, melk, wraps, blikjes tonijn, pasta, kant-en-klare sauzen, energierepen, een set kleding, een sneldrogende handdoek en m'n tandenborstel loop ik naar de boot die ons naar de start zal brengen.

Lachend vraag ik mijn vrienden of ze wel een schep bij zich hebben, want bij deze wandeling staat 'leave no trace', ofwel het behoud van de natuur, centraal. Moet je tijdens het lopen naar het toilet, dan is het de bedoeling om een gat te graven en het daarin te doen óf het in een plastic zak met je mee te dragen tot de finish, net als de rest van het afval.

Dollend over dat het wel een paar uur billen knijpen wordt, worden we bij het verlaten strandje Denmans Cove afgezet, waarna we het prachtig aangelegde houten pad volgen dat langzaam omhoog klimt. Bovenaan kijk ik vanaf de 300 meter hoge klif uit op de azuurblauwe zee, de immense rotsen die eromheen liggen en het golvende landschap daarachter.

Uitzicht vanaf Cape Pillar.
Foto van Chantal Verlouw

Met een muziekje aan vervolgen we onze weg langs heerlijk ruikende eucalyptusbomen en paarse heidevelden, totdat we na een dichtbegroeid regenwoud op onze eerste accommodatie stuiten. Bij het zien van het huisje genaamd Surveyors begrijp ik waarom deze wandeling à 500 AUD (z'n 328 euro) zo aan de prijs is.

De door architecten ontworpen houten huisjes hebben een ecodesign waar je u tegen zegt. Zo zijn ze verhoogd op palen, zodat de planten en de wallaby’s eronder hun gang kunnen gaan en lopen de ramen schuin af waardoor de kans kleiner is dat er vogels tegenaan vliegen. Water voor het koken en wassen is opgevangen regenwater en zelfs de toiletten zijn zo gemaakt dat al onze uitwerpselen compost vormen.

Keukens zijn voorzien van gaspitten, pannen, bordspellen, USB-laders en zelfs een kleine bibliotheek. Het terras met een panoramisch uitzicht op Cape Raoul beschikt over ligstoelen en yogamatjes en zelfs de 8-persoonsslaapkamers hebben heerlijke schuimmatrassen.

Hut Surveyors.
Foto van Chantal Verlouw

Met de andere wandelaars proosten we in de avond op Cape Raoul. De naam van de wandeling - Three Capes Track - refereert namelijk aan Cape Raoul, Cape Pillar en Cape Hauy, maar door een tekort aan budget heeft de organisatie het pad nooit kunnen leggen rondom Cape Raoul. Er wordt gelachen om een wandelaar die zegt dat we daaraan het wijntje te danken hebben: als er niet was geïnvesteerd in de luxe huisjes had hij een tentje mee moeten nemen en was er geen plek meer geweest voor de wijnfles.

Met afstanden van achtereenvolgens 4 km, 11 km, 17 km en 14 km per dag en de zorgvuldig aangelegde paden is de route gemakkelijk te lopen en een must-do voor iedereen die van ongerepte natuur houdt. Wanneer ik de volgende dag op de top van Cape Pillar sta en uitkijk op het robuuste landschap ben ik overtuigd: die nominatie is terecht, van mij mag de Three Capes Track winnen als mooiste wandeling ter wereld.

lees verder

De 26 mooiste reizen voor 2020 in Traveler

Vandaag verschijnt de nieuwste editie van National Geographic Traveler met de Best Trips-lijst voor 2020, samengesteld door de 17 verschillende internationale redacties van Traveler.
Traveler

Travel Month

In januari staat National Geographic in het teken van reizen.
Lees meer