7x Must-do’s in prachtig Praag

Een charmante, Boheemse stad met historische straatjes, gotische kathedralen en een reusachtige burcht aan rivier de Moldau. Ontdek Praag, de parel van Europa en de ideale bestemming voor een betaalbare stedentrip. Dit zijn onze must do’s!

Door Sietske Arnoldus
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:57 CET
Foto door Getty Images

1. Bier, bier en nog eens bier drinken

Zeg ‘pivo’ (Tsjeschisch voor bier) en voor je het weet staat er een pul voor je neus. Praag mag zichzelf met recht de bierhoofstad van Europa noemen: elk jaar tikken de inwoners maar liefst 170 liter bier achterover. Voor iets meer dan een euro bestel je al een biertje in één van de vele bierhallen, biertuinen of pubs. Proef meer dan 500 soorten van het ‘Tsjechisch goud’, dat bekend staat om zijn zachte, elegante smaak. Echte liefhebbers kunnen in diverse brouwerijen zien hoe hun favoriete drankje samengesteld wordt. Proost!

2. De Praagse Burcht

Hoog boven de stad torent het grootste kasteelcomplex ter wereld uit, gesticht in het jaar 880. Vroeger woonden er vele vorsten en keizers in de burcht, nu zetelen de Tsjechische president en zijn regering er. Begin in één van de drie binnenplaatsen om een bijzondere route langs paleizen, kloosters, musea en de St.-Vituskathedraal af te leggen. In het maar liefst 7 hectare tellende complex kun je romaanse, gotische en classicistische stijlelementen bewonderen. Zorg dat je op het middaguur in de eerste binnentuin staat om de ceremoniële wisseling van de wacht mee te maken. Ga daarna lekker lunchen in de tuinen rondom de burcht. 

 Zowel te voet als met de tram is de burcht goed te bereiken.

3. Flaneren over de Karelsbrug

Je bezoek aan de hoofdstad van Tsjechië is niet compleet zonder een wandeling over de Karelsbrug! Deze brug heeft maar liefst 16 bogen en verbindt de Oude Stad met de wijk Mala Strána. Eén van de mooiste gotische bouwwerken, zo noemt men de brugtoren aan de zuidkant. Op de Karelsbrug zie je aan weerszijden talloze sierlijke Barokbeelden (of soms replica’s ervan) staan. Raak bij het koperen beeld van St. Johannes van Nepomuk beide plakketten tegelijk aan: volgens de inwoners van Praag brengt dat geluk.

Tip: zet je wekker vroeg, want ’s middags staat de brug vol met toeristen.

4. Dansen tot in de late uurtjes in Karlovny Lazne

In deze discotheek kun je kiezen uit maar liefst vijf verschillende verdiepingen. Elk met andere muziekstijlen: van mainstream tot hiphop tot golden oldies. Ook is er een heuse ijsbar in het voormalige badhuis te vinden. Voor 200 kronen, omgerekend zo’n 7.50 euro, heb je een avond toegang tot Karlovny Lazne. Schrik niet als je absint bestelt: er wordt zonder blikken of blozen een half glas van dit sterke drankje voor je ingeschonken!

5. Oude Stadsplein

Dit levendige plein vol kunstenaars en straatmuzikanten vormt het hart van Praag. In het midden zie je de astronomische klok ‘Ostroj’, die niet alleen de tijd maar ook de dagen, sterrentijd en stand van de maan weergeeft. De legende gaat dat de ogen van de maker werden uitgestoken zodat hij nooit meer een soortgelijke klok voor een andere stad kon maken. Beklim het Oude Raadshuis met de klok voor een mooi uitzicht over de stad en de mensen op het plein, die tot kleine stipjes verworden.

Foto: Anguskirk/ Flickr

Loop ook het Kinskýpaleis en de Tynkerk binnen of strijk na een drukke dag Praag neer op één van de vele terrasjes van het plein.

6. Terug in de tijd in de Joodse wijk

Ten noorden van het Oude Stadsplein vind je de Joodse wijk Josefov. De voormalige ‘Joodse ghetto’ is verworden tot een sfeervolle wijk vol hippe winkels en restaurants.
De verschillende synagogen (zes in totaal!), het Joodse Museum, De Oud-Joodse begraafplaats en het geboortehuis van schrijver Kafka maken deze historische wijk tot een absolute must.

7. Naar de top van de Petřínheuvel

Nee, je ziet niet dubbel! De Petřín uitkijktoren is daadwerkelijk een imitatie van de Eiffeltoren, maar dan wel een stuk kleiner. Iedere tien tot twintig minuten vertrekt er een kabelbaantje naar de top van de Petřínheuvel, die ook goed te beklimmen valt. Laat het uitzicht op je inwerken, snuif de geur op van de fruitbomen en train je lachspieren in de spiegeldoolhof.

Foto: xLomb/Flickr
Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
De verrassende wedergeboorte van een Londens icoon
Reizen
Lille met een local
Reizen
Dit is waarom je verliefd wordt op Philadelphia
Reizen
Bezoek de groenste stad van Engeland
Reizen
Bekijk adembenemende luchtfoto’s van Vietnam

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.