7x Plekken die je kippenvel bezorgen

Haaien, schedels, giftige slangen en verminkte poppen, deze plekken zijn erger dan je grootste nachtmerrie!

Door Zoë de Goede
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:57 CET
Foto door DEA/M. BORCHI/De Agostini / Getty Images

1. Poppeneiland, Mexico

Ooit vond een oude man het lichaam van een jong meisje in het kanaal, waarop hij honderden poppen verzamelde die hij in bomen hing en over het gras verspreidde. Zo wilde hij boze geesten afschrikken die aangetrokken zouden worden door het lichaam van het jonge meisje. De geesten mogen dan wel wegblijven, maar er hangt nog steeds een unheimlich sfeertje. Huur een bootje in het ecologisch park van Xocimilco om over de rivier naar het eiland varen.

Foto: Cordelia Persen / Wikimedia Commons

2. Beelitz-Heilstätten ziekenhuis, Duitsland

Ooit was het een tuberculosesanatorium, waar tijdens de Eerste Wereldoorlog de slachtoffers en soldaten verzorgd werden – onder andere jonge soldaat Adolf Hitler.  Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden hier honderden Nazisoldaten verzorgd, waarna het een militair ziekenhuis van de Sovjets werd tot de val van de Berlijnse Muur. Nu worden de OK’s bewoond door vandalen die graffiti op de muren achterlaten. Verroeste bedden staan verloren in de gangen en lampen staan gericht op plekken die al jaren geen licht meer gezien hebben.

Foto: Thomas Geersing / Flickr

3. De deur naar de hel, Turkmenistan

Te midden van de Karakumwoestijn in Turkmenistan ligt deze 60 meter brede krater die door de locals ‘the door to hell’ wordt genoemd. De krater is gecreëerd door wetenschappers die in 1971 bij het dorpje Derweze naar olie en aardgas zochten. Ze stuitten op een ondergrondse grot gevuld met aardgas, maar de grond stortte in waardoor een 20 meter diep gat ontstond. Ze besloten de boel in brand te steken om het methaan te verbranden en sindsdien brandt op deze plek een oneindig vagevuur dat niet te stoppen lijkt.

4. Queimada Grande, Brazilië

Op Ilha de Queimada Grande, met als toepasselijke bijnaam slangeneiland, krioelen wel één tot vijf gouden langpuntslangen rond per vierkante meter: de soort die verantwoordelijk is voor meer dan negentig procent van de dodelijke ongevallen met slangen. Ooit was dit stuk land verbonden aan het vasteland van Brazilië, maar toen het water steeg bleken alle roofdieren zich aan de andere kant te bevinden, waardoor de gouden langpuntslang zich naar hartenlust kon voortplanten. Men zegt dat de laatste vuurtorenwachter is aangevallen en nooit werd teruggezien. Net als de nietsvermoedende visser die hier bananen kwam plukken. Durf jij voet te zetten op dit dodelijke eiland?

5. Great Blue Hole, Belize

De afgelopen jaren trekken steeds meer duikers naar Belize, om langs de mystieke koraalriffen van deze 125 meter diepe grot af te zakken in de aarde. Jacques Cousteau onderzocht de grot en ontdekte dat hij meer dan 150.00 jaar geleden werd gevormd met enorme stalactieten en stalagmieten. Wanneer je afdaalt in de oneindige diepte wordt de onderwaterwereld donkerder en donkerder, terwijl haaien onheilspellende rondjes cirkelen in de diepte. Grillige stalactieten vormen een griezelig decor. De kalkstenen muur is het enige waaraan je je kunt vasthouden.

6. Griezelige beeldentuin, Finland

De beroemde maar teruggetrokken kunstenaar Veijo Rönkkönen weigerde zijn werk aan het volk tentoon te stellen en startte zijn eigen beeldentuin. Hij zette zo’n 500 beelden van mensen in yogahouding in zijn achtertuin neer – die door de tand des tijd armen en benen missen en begroeid zijn met mos. Maar de engste figuren zijn de mannen die gehurkt zitten achter de bosjes of gemaskerd zijn en met de armen gespreid op je af lijken te komen. Voorzien van echte tanden en pikzwarte ogen staan ze garant voor slapeloze nachten.

Foto: Ilkka Jukarainen / Flickr

7. Sedlec Ossuarykapel, Tsjechië

Toen een monnik zand meenam uit Jerusalem en het over het Sedlec Ossuary-kerkhof verspreidde, werd de grond heilig verklaard en wilde iedereen er begraven worden. In de 14e eeuw kreeg het kerkhof te kampen met meer dan 30.000 lichamen tijdens de pest, die allemaal opgegraven moesten worden toen er in de 15e eeuw een gotische kerk werd gebouwd. Eerst werden de botten in de kelder opgeslagen, maar later begon een halfblinde monnik ze systematisch in de kerk op te stapelen. In het midden van de kerk hangt zelfs een kroonluchter met elk bot dat ooit in het menselijk lichaam gevonden is. Als hier geen geesten ronddwalen...  

Foto: DEA/M. BORCHI/De Agostini / Getty Images
Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
16x geheimen van Azië
Reizen
Op reis in 2020? Laat je inspireren door deze foto’s
Reizen
Deze man reed in een elektrische auto naar de andere kant van de wereld
Reizen
Take a hike! Vijf van de prachtigste wandelroutes door Europa
Reizen
Kirgizië: de stilte, de storm & het speelkwartier

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.