9x Goedkoopste Europese steden voor een stedentrip

De zomer is bijna achter de rug en straks vallen de blaadjes weer van de bomen. Een ideale tijd om een korte stedentrip voor de herfst plannen. Deze steden zijn het vriendelijkst voor je portemonnee!

Door Zoë de Goede
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:55 CET
Foto door Getty Images

The Independent berekende hoeveel je gemiddeld kwijt bent aan eten en drinken, een goed hotel en plaatselijk vervoer tijdens een weekendje in de goedkoopste Europese steden. Wij zetten onze favorieten op een rijtje!

1. Vilnius

De hoofdstad van Litouwen is zo klein dat het een dorp zou kunnen zijn. De barokke schatten zijn eindeloos en de skyline is bezaaid met orthodoxe en katholieke kerken. Verdwaal in steegjes met scheefgezakte huisjes of doe eens mee aan traditionele kunstworkshops. Een weekendje in Vilnius kost zo’n €149.

Foto: Jonathan Andrew

2. Krakau

Naast Warschau begint ook het Poolse Krakau steeds meer toeristenharten te veroveren. Je kunt er niet alleen supergoedkoop dumplings eten en wodka drinken, maar ook lopen over Europa’s grootste marktplein en door het mysterieuze Joodse kwartier. Verder kan je een bezoek brengen aan historische schatten, zoals de fabriek van de film Schindler's List en Auschwitz. Na twee dagen hier ben je ongeveer €172 euro kwijt.

3. Boedapest

Je baadt in badhuizen samen met oude schakende mannetjes en wandelt langs de Donau over romantische bruggen. Bezoek musea waar de overblijfselen van het communistische tijdperk verbazingwekkend goed bewaard zijn, ga naar een balletvoorstelling en eet goulash voor een appel en een ei. Totale rekening: €196.

Foto: Mitchell Kanashkevich

4. Lissabon

Gotische kerken, middeleeuwse kastelen en trendy stranden: Lissabon heeft van alles wat. Karakteristieke trams rollen hier door het oude centrum en foodies komen aan hun trekken in oude tavernes en traditionele restaurants waar Portugezen hun geliefde visgerechten bereiden die ze serveren met een lokale wijn. Je gaat terug naar huis met een jaloersmakend tintje en bent gemiddeld maar €174 kwijt.

5. Praag

In het oude centrum van Praag word je omgeven door oude kapellen, kleurrijke tuinen en schattige, ouderwetse cafés. Ook bevinden zich hier een paar van de beste bierbrouwerijen ter wereld en drink je een halve liter voor twee euro. Maak van die prijzen meteen gebruik voor een fancy avondje in de opera in majestueuze gebouwen. Je portemonnee is hierna €183 lichter.

6. Dubrovnik

Het Kroatische Dubrovnik kijkt uit over de blauwe wateren van de Adriatische Zee en berust in zijn rol van eeuwenoude havenstad. Het ommuurde oude centrum is een gratis openluchtmuseum en als je genoeg hebt van alle cultuur, lig je zo op het strand of in de zee. De perfecte combinatie voor zo’n €177.

Foto: Ivo Biochina / Kroatisch Nationaal Bureau voor Toerisme

7. Lille

Lille, of Rijsel, zou weleens de meest onderschatte stad van Frankrijk kunnen zijn. Ooit was het een grimmige industriële stad, maar inmiddels heeft Lille zich ontpopt tot een commercieel en cultureel centrum met moderne musea en een bruisend nachtleven. Meer dan €220 heb je niet nodig!

Meer inspiratie voor stedentrips? Kijk in ons citytrip dossier!

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Deze man reed in een elektrische auto naar de andere kant van de wereld
Reizen
Vliegen met kinderen? Volg deze tips voor een stressvrije reis.
Reizen
Sprookje van duizend-en-een-nacht in Iran
Reizen
Zandgolven, sterrenregens en saffraanthee
Reizen
Het nieuwe goud van Midden-Amerika

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.