De wereldwijde verspreiding van het coronavirus hindert reizigers. Blijf op de hoogte van de wetenschap achter de uitbraak>>

Afgelegen eiland vol wilde paarden in Canada

Een langgerekte maanvormige zandstrip ligt eenzaam in de Atlantische Oceaan. Mensen wonen hier niet meer, wel een kudde wilde paarden en talloze grijze zeehonden. Welkom op Sable Island!

Foto's Van sleepyorange/Flickr
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:02 CET

Op 180 kilometer ten zuidoosten van het Canadese Nova Scotia ligt Sable Island: een langgerekte strip land van 42 kilometer lang en twee kilometer breed, waar verschuivende zandduinen het landschap domineren.

Rond de 550 wilde paarden zijn al 250 jaar de beroemde bewoners van dit winderige eiland, samen met ’s werelds grootste kolonie grijze zeehonden. Laatstgenoemde zijn in grote aantallen te vinden op de uitgestrekte zandstranden. Planten, vogels en insecten, waarvan sommige nergens anders op aarde nog te vinden zijn, hebben zich eveneens aangepast aan de ruige levensomstandigheden op het eiland.

Een wild paard op Sable Island. Foto: Brock May/Getty Images

Vanwege de meer dan 350 schepen die vergaan zijn door de ruwe zee, mist en ondergedompelde zandbanken rondom het eiland, heeft het de bijnaam ‘kerkhof van de Atlantische Oceaan’ gekregen. Een populair verhaal is dan ook dat de paarden aan wal zijn gezwommen vanaf een van de vele scheepswrakken rond het eiland. Historici geloven echter dat de paarden opzettelijk op het eiland geïntroduceerd zijn door Britten die Nova Scotia uit werden gezet in de 18e eeuw.

De paarden konden zelfstandig overleven van de kleine zoetwatervijvers en de plukken helmgras, verspreid over het eiland. Ook hebben de paarden aan de oostkant van het eiland – waar amper zoet water te vinden is – zichzelf aangeleerd om gaten in het zand te graven voor vers drinkwater.

Een tevreden ogende grijze zeehond op Sable Island. Foto: Julie Marshall/Getty Images

Sable Island wordt beschermd door Parks Canada, die pas sinds kort bezoekers toelaat op het eiland. De toegang tot het eiland wordt nog steeds sterk bepaald en bemoeilijkt door de geografie en het weer – iets wat de ervaring des te bijzonder maakt. Het bezoekersseizoen van het eiland is van juni tot eind oktober.

Lees ook: 5x Op avontuur in de Canadese natuur

Lees meer

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.