De wereldwijde verspreiding van het coronavirus hindert reizigers. Blijf op de hoogte van de wetenschap achter de uitbraak>>

Bekijk hoe moslims over de hele wereld het einde van de ramadan vieren

Wereldwijd bereiden miljoenen moslims zich voor op de viering van het einde van de Islamitische heilige maand.

Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:10 CET

Als de zon op 24 juni ondergaat, kijken moslims over de hele wereld naar de hemel. Ze wachten tot er een vaalwit schijnsel te zien is; het einde van de islamitische heilige ramadanmaand wordt in de nachtelijke hemel aangekondigd.

Ramadan valt in de negende maand van de Arabische maankalender en begint en eindigt met de nieuwe maan. Moslims geloven dat dit meer dan duizend jaar geleden het moment was dat de eerste verzen van de Koran aan de profeet Mohammed werden geopenbaard. Ze onthouden zich van zonsopgang tot zonsondergang van eten, drinken en zonden als roddelen en liegen. De ramadan is niet alleen bedoeld als een periode voor zelfreflectie, maar ook als een aansporing om vrijgevig te zijn tegenover minderbedeelden.

Aan het eind van de ramadan wordt gedurende drie dagen het Suikerfeest gevierd, in het Arabisch `id-al-fitr, of ‘feestdag ter gelegenheid van het breken (van het vasten)’, met gebeden, feesten, parades, geschenken en liefdadigheid.

Lees meer

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.