10x Slaapmiddelen voor in het vliegtuig

Lange vluchten zijn vermoeiend. Met het overgaan van tijdzones, uren met je benen in je nek zitten en een huilende baby in het toestel, wordt een uurtje slaap ineens heel waardevol. Deze (soms bizarre) middelen kunnen een uitvlucht bieden naar dromenland.

Thursday, November 9, 2017,
Door Emilie Terpstra
Foto van Joël van Houdt/Hollandse Hoogte

1. Slaap ook op een goedkope vlucht

Het Transport Vehicle Upright Sleep Support System is een hele mond vol, maar dan heb je ook wat. De firma Boeing is op het moment bezig met een patentaanvraag voor dit systeem, dat je perfecte slaap zou bieden op een goedkope vlucht. Deze rugzak kan je uitklappen en aan je stoel hangen. Zo kan je er met je lichaam naar voren geleund lekker tegenaan hangen. Van nekpijn krijg je geen last, verzekeren de makers – je hoofd wordt immers ondersteund zoals bij een massagetafel. Als de stewardess dan ook nog als masseuse opereert, levert dit product ongetwijfeld miljoenen op.

2. Steek je kop in het zand

Het Ostrich Pillow is ontworpen om op elke plek en in alle omstandigheden zo comfortabel mogelijk te slapen. Het werkt heel simpel. Trek het kussen over je hoofd, laat je omhulde kop tegen een tafel of wand rusten, en slaap! Er zit een ademgat aan de voorkant voor je mond en neus, maar je ogen en oren worden afgesloten van de hectische buitenwereld – als een struisvogel die zijn kop in het zand steekt. Het ziet er misschien lachwekkend uit, maar eerlijk is eerlijk: wie slaapt, is toch al niet op zijn mooist.

Foto van YouTube

3. Maak van je tafel een kussen

Je buurman zal misschien niet blij zijn als je de Skyrest gebruikt, maar in elk geval krijg jij die welverdiende nachtrust. Dit kussen is ontworpen om te gebruiken op de uitklapbare vliegtuigtafeltjes. Het pompt zichzelf vanzelf vol met lucht, totdat hij ongeveer zo groot is als een flinke rugzak: het ideale formaat om je hoofd op te leggen en weg te dromen.

4. Verover de beste plekken online

Gewoon wat extra beenruimte en een rustige plek in het vliegtuig kunnen al het verschil maken. SeatGuru is een website van Tripadvisor die van elk vliegtuig kaarten online heeft gezet. Hierop is te zien welke zitplaatsen de meeste beenruimte bieden, waar de wc’s en keuken van de stewardessen zijn, en wat de beste en de slechtste stoelen zijn volgens reizigers die eerder met het toestel vlogen. Door de beste plek in het toestel te veroveren, ben je een stap dichterbij een comfortabele power nap!

5. Neem een pil

Een favoriet onder veel vliegers, maar misschien niet de meest gezonde oplossing. Slaappillen kunnen je natuurlijke slaapritme ernstig verstoren, waardoor je problemen kan krijgen met een extra heftige jetlag. Ook is het niet handig bij onverwachte gebeurtenissen, bijvoorbeeld als je plotseling van vliegtuig moet wisselen nadat je de pil in hebt genomen. Ga hier alleen voor als alle andere middelen niet baten, en kies dan voor lichte tabletten.

Foto van e-Magine Art/Flickr

6. Upgrade naar business class

Als je er een flinke smak geld voor over hebt om zo comfortabel mogelijk te vliegen, dan is deze optie ideaal. Behalve een standaard business class ticket, bieden een aantal maatschappijen zelfs een suite aan. De Upper Class Suite van Virgin Atlantic beschikt over stoelen die met een druk op de knop in een bed veranderen. Behalve comfort, geniet je ook van privacy: elke stoel is met een muurtje afgescheiden. En in dit muurtje zit nog een 10.4 inch scherm voor het ultieme vermaak terwijl de chef-kok je diner opdient – want ja, naast het slapen moet er ook gegeten worden! 

7. Upgrade naar de drie-kamer suite van Etihad Airways

Is de Upper Class Suite nog net niet decadent genoeg? Ga dan voor de enige drie-kamer suite aan boord van een vliegtuig: The Residence van Etihad Airways. Met een tweepersoons slaapkamer, een woonkamer, een badkamer met douche en je persoonlijke butler is dit een van de meest luxueuze manieren van reizen. En natuurlijk hangt daar een prijskaart aan: een enkele reis kost rond de 18.000 euro. Je moet het maar overhebben voor dat schoonheidsslaapje...

8. Maak een tent om je hoofd

De B-tourist band is ontworpen door twee reisgrage Israëliërs. Deze doek maak je vast aan je eigen stoel en de stoel voor je, zodat er als het ware een tent om je hoofd heen wordt gecreëerd. De doek heeft ook een hoofdsteun, zodat je hoofd in een fijne, gezonde positie blijft en je geen last krijgt van nekpijn. Als je niet aan het raampje zit, is de band wel een beetje onhandig voor je buurman of -vrouw, die onmogelijk nog langs jouw snurkende hoofd kan manoeuvreren.

Foto van Designboom.com
Foto van Designboom.com

9. Gebruik een hoofdsteun

De NapAnywhere is en soort kruising tussen een hoofdsteun en een kussen, klein en gemakkelijk om mee te nemen. Voor lichte slapers is het wel aan te raden om eigen oordopjes en een slaapmasker mee te nemen, want de NapAnywhere is slechts bedoeld om je hoofd overeind te houden. Je klemt het kussentje tussen je schouder en hoofd, tot je de perfecte positie hebt gevonden om weg te zakken in een vredige slaap. Als dit je allemaal net wat te onhandig klinkt, kan je ook nog kiezen voor de UpRight Sleeper. Dit is een hoofdsteun die wat wegheeft van een nekbrace. Geen kussentjes, maar de makers hebben toch aan het comfort gedacht: een zijden hoes is beschikbaar! Slaap lekker...

10. Draag je dekbed (als pak)

Iedereen houdt er toch van om in zijn dekbed ingerold te liggen? Helaas is er altijd een moment dat je er weer uit moet. En in het vliegtuig krijg je vaak niet meer dan een zielig fleecedekentje. Voor de mensen die daar geen genoegen mee nemen, is het Duvet Suit de ideale uitvinding. Dit pak, bestaande uit broek en jas, is geheel gemaakt van dekbed. Zo kan je de gehele dag – en je gehele reis – het gevoel hebben dat je nog lekker in je eigen bed ligt! 

Lees meer