10x Wreedste dierenattracties

Olifantenritten, leeuwen knuffelen en dansende apen: het lijkt soms onschuldig, maar schijn bedriegt. Dit is een lijst van de tien wreedste dierenattracties, om ze te kunnen vermijden.

Door Veerle Witte
foto's van World Animal Protection
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:54 CET
Foto door Jokoleo/Getty Images

De internationale dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection – het voormalige WSPA – heeft vorige week een rapport naar buiten gebracht van het eerste wereldwijde onderzoek naar dierenleed bij toeristische wildlife-attracties. Daaruit blijkt dat op zijn minst 550.000 wilde dieren lijden in de handen van aanbieders van wrede, onverantwoordelijke toeristische attracties en dat deze bezocht worden door zo’n 110 miljoen toeristen die zich goeddeels niet bewust zijn van dit dierenleed. Dit onbewustzijn wordt onder meer duidelijk uit analyses van recensies op TripAdvisor, waar 80% van de bezoekers een positieve beoordeling geeft op attracties met juist slechte scores op dierenwelzijn.

Pascal de Smit, directeur van World Animal Protection Nederland zegt hierover:
‘Het is duidelijk dat duizenden toeristen wildlife-attracties bezoeken zonder zich bewust te zijn van de mishandeling die achter de schermen plaatsvindt. Behalve dat het wreed is voor dieren, is het vaak ook levensgevaarlijk voor toeristen, zo bleek helaas deze week nog met de tragische dood van een Schotse toerist in Thailand. De man werd tijdens een rit op de rug van een olifant door het dier gedood. Als je bij toeristische attracties op een wild dier kunt rijden, het mag knuffelen of ermee op de foto kunt gaan, dan is er sprake van dierenmishandeling. Doe het niet!’

Het onderzoek heeft een lijst opgeleverd met de tien wreedste toeristische attracties met wilde dieren, waarmee de dierenbescherming bewustzijn hoopt te creëren bij mensen. Een woordvoerder van de WAP licht toe:

1. Olifantenritten maken

‘Olifantenritten komen vooral in Thailand veel voor, maar de laatste jaren ook in zuidelijk Afrika. Jongen worden vaak op traumatische wijze uit de jungle ontvoerd, waarbij hun familie wordt gedood. Vervolgens wordt het dier net zo lang behandeld tot hij “breekt” en toestaat dat hij mensen op zijn rug moet ronddragen. Buiten “diensttijd” staat hij aan de ketting en worden sociale contacten ernstig beperkt.’

2. Tijgerselfies maken

‘In de beruchte en omstreden tijgertempel – eveneens in Thailand – kun je op de foto met tijgers. Tijgerjongen worden op jonge leeftijd bij hun moeder weggehaald zodat ze uren leren poseren met toeristen. Daarnaast blijkt de tempel betrokken te zijn bij illegale tijgerhandel. In Thailand alleen al werden er 614 tijgers gevonden in gevangenschap door de WAP, maar tijgertoerisme komt ook in andere delen van de wereld voor.’

3. Wandelen met leeuwen

‘Ook leeuwenwelpen knuffelen en een fles melk geven is niet zo schattig als het lijkt. De jonge dieren zijn gestrest doordat zij voortdurend betast worden en geen bescherming bij hun moeder kunnen vinden. Als ze wat ouder worden en te groot voor oppakken en knuffelen, worden ze gebruikt om mee te wandelen: meestal aan de lijn, altijd gedrogeerd. Weer een levensfase verder eindigen ze ofwel in de dierentuin van een particulier ofwel als buit in canned hunting: ze worden door een of meer jagers in een afgerasterde ruimte bejaagd en doodgeschoten.’

4. Bezoeken van berenkuilen

‘Hoewel beren niet helemaal en altijd geheel solitair zijn, zijn het geen kuddedieren. In een berenkuil – een onnatuurlijke, betonnen of stenen omgeving – worden ze in groepjes opgesloten. Geen mogelijkheid om de natuurlijke neiging te volgen om rond te struinen en voedsel bij elkaar te scharrelen, lekker in een boom te klimmen en daar een tukje te doen.’

5. Zeeschildpadden vasthouden

‘In de laatst overgebleven zeeschildpaddenfarm ter wereld, op de Kaaimaneilanden, kunnen mensen de schildpadden vasthouden en zelfs opeten. Het vasthouden bezorgd de dieren veel stress en als ze zich proberen los te worstelen kunnen ze gewond raken. Ook hebben mensen ze wel eens laten vallen, waarbij ze hun schild kunnen breken. Daarbij zijn zeeschildpadden solitaire dieren die dagelijks tientallen kilometers zwemmen. In de bassins zitten ze in grote groepen bij elkaar, waardoor ze gestrest raken, elkaar gaan bijten en soms zelfs gaan opeten.’

6. Dolfijnenshows

‘Hetzelfde geldt voor dolfijnen. In vrijheid zwemmen ze dagelijks vele tientallen kilometers, geen vergelijking met de betonnen bak die een dolfinarium voor ze betekent. Om ervoor te zorgen dat ze springen naar de visjes die hen worden voorgehouden, krijgen ze geen ander voedsel. De natuur heeft dolfijnen een bek gegeven die lijkt te lachen, maar daar hebben ze geen enkele reden toe.’

7. Dansende apen

‘Omdat apen nogal op ons lijken, vinden heel veel mensen het leuk of “koddig” om ze uit te dossen als mensen of ze menselijke handelingen te laten verrichten. Maar de trainer heeft steeds een zweep in zijn hand, terwijl de halsband van de aap aan een ijzeren ketting zit. Ook deze dieren worden afgericht door pijn en dreiging met pijn.Voor de aap is een fiets geen vervoermiddel, eerder een marteltuig.’

8. Koffieplantages met gekooide civetkatten

‘Civetkatten eten in het oerwoud graag koffiebessen. De bonen poepen ze uit en doordat die boon door het darmkanaal is gegaan, zit er een bepaalde smaak aan. De civetkoffie, ook wel bekend als kopi luwak, gaat voor tientallen dollar per kopje over de toonbank. Daar zit handel aan en dus worden de civetkatten opgesloten en krijgen – anders dan in hun natuurlijke omgeving – alleen maar koffiebonen te eten. Een eenzijdig en ongezond dieet. Mensen kunnen de opgesloten dieren komen bezichtigen.’

9. Slangenbezweerders en cobra-kussen

‘Het opsluiten van een slang in een mandje om hem vervolgens op muziek te laten dansen, heeft met de natuurlijke staat van het dier niets te maken. De slang is levenslang gevangen en kan niet doen wat hij het liefst zou willen doen: op een rustige plek liggen wachten totdat een prooi naderbij komt.’

10. Krokodillenfarms

‘Op krokodillenfarms worden de dieren meestal speciaal gefokt om met mensen in gevecht te worden gebracht. De dieren zijn gedrogeerd, soms zijn hun belangrijkste tanden behandeld zodat ze geen ernstige wonden kunnen aanbrengen. Hun bestaan, vaak met keiharde opwindende muziek en felle lichteffecten, heeft met hun natuurlijke staat niets van doen.’

In veel gevallen gaat het volgens een woordvoerder van de WAP om zeer jonge dieren die veel te vroeg zijn weggehaald bij hun moeders. ‘Vervolgens worden ze geslagen en mishandeld tijdens een brute training zodat ze passief genoeg zijn voor ritjes, kunstjes of het poseren voor een vakantiekiekje.’
 
In plaats van dierenleed te promoten moet de toeristenindustrie juist onderdeel gaan uitmaken van de oplossing, vindt World Animal Protection. Daarom hebben zij ervoor gezorgd dat 87 reisorganisaties wereldwijd gestopt zijn met het aanbieden van olifantenritten en -shows. ‘Ook TripAdvisor kan een enorme invloed uitoefenen op het gedrag van toeristen en moet daarin verantwoordelijkheid nemen,’ aldus de dierenbeschermingsorganisatie.

Lees verder op de campagnewebsite van World Animal Protection.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Op zoek naar zadelrobben op de Magdalena-eilanden
Reizen
17x onvergetelijke safari’s in Afrika
Reizen
Waar zie je de mooiste dierenmigraties?
Reizen
Het nieuwe goud van Midden-Amerika
Reizen
De tien beste bestemmingen om bloemenpracht te zien

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.