5x Avonturen die zo uit Game of Thrones komen

Een draak berijden of een ijskasteel beklimmen zit er niet in, maar met deze belevenissen kom je aardig in de buurt.

Door Lindsay N. Smith
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:11 CET
Ice climbing, Alberta, Canada
Bij het noorderlicht ijsklimmen op de Athabascagletsjer
Foto door Paul Zizka, Aurora

Fans van Game of Thrones hebben gezien hoe de hoofdpersonen bittere kou trotseerden, uitgestrekte zeeën bevoeren en grasvlakten doorkruisten. Het is natuurlijk geweldig om deze wapenfeiten op het scherm te zien, maar zelf avonturen in Westerosstijl beleven is nog spannender.

Probeer een van deze vijf televisiewaardige belevenissen en krijg het gevoel alsof je in de magische wereld van de serie bent beland.

Verover een muur van ijs in het noorden

De enorme ijsmuur aan de noordgrens van de Zeven Koninkrijken biedt niet alleen bescherming tegen het Vrije Volk dat aan de andere kant leeft, maar ook tegen Witte Lopers, mensachtige ijswezens die iedereen ten zuiden van de IJsmuur willen uitroeien. De muur beklimmen is bijna, maar niet helemaal onmogelijk. Zo lukt het Jon Sneeuw, zijn geliefde Ygritte en enkele mensen van het Vrije Volk, ook wel Wildlingen genoemd, om zich met behulp van ijsbijlen, stijgijzers, ankers en touw een weg naar boven te banen.

Bij het beklimmen van de echte ijsmuren in Alberta in Canada gebruik je een vergelijkbare uitrusting. In de winter trekken klimmers massaal naar de regio om de immense bevroren toendra en de indrukwekkende Weeping Wall van Banff National Park te lijf te gaan. En hoewel je niet hoeft te ontsnappen aan de dodelijke greep van ijzige, tot leven gekomen lijken, is het 's avonds bij het vuur met een biertje goed bijkomen van je inspanningen.

Kampeer net als het Vrije Volk op afgelegen terrein

In tegenstelling tot de pracht en praal waar edelen in Koningslanding in leven, beschikt niet iedereen in de Zeven Koninkrijken over luxe zijden spreien en gouden kandelaars. Veel personages uit de serie brengen de nacht door in de wildernis en moeten zich zien te redden met wat ze kunnen dragen. Bran Stark, Hodor en Meera Reed slapen op hun tocht naar het land voorbij de Muur onder de sterrenhemel. Ook Jon Snow en Ygritte kamperen in datzelfde gebied voordat ze Slot Zwart bereiken.

Als je de spanning van zelfredzaamheid en de schoonheid van de natuur zelf wilt beleven, moet je naar IJsland. Niet alleen vormde dit land het decor voor een deel van de serie, maar worden bezoekers en inwoners aangemoedigd om te gaan kamperen op een van de weidse, open vlaktes. Uiteraard met inachtneming van de veiligheid en de juiste voorbereiding. Kampeer geheel in de avontuurlijke geest van de serie op afgelegen terrein nabij een van de met mos begroeide lavavelden of hoge klaterende watervallen van IJsland.

Kampeerders brengen de nacht door naast de Skógafoss in het zuiden van IJsland.
Foto door Ramiro Torrents, Getty Images

Word een paardenheer

Voel de kracht van de Dothraki, die een geheel nieuwe betekenis geven aan de term 'Ride or Die', tijdens een epische paardrijdtocht over de vlaktes van Mongolië. De fictieve nomadische krijgers hebben een bijzondere, spirituele band met hun paarden. Nadat je de golvende weiden van het land hebt doorkruist, voel je beslist dezelfde verwantschap met jouw vierbenige partner.

Mongolië ligt ingeklemd tussen Rusland en China en wordt gekenmerkt door torenhoge bergen in het noordwesten, de uitgestrekte Gobiwoestijn in het zuiden en wilde hooglanden daar tussenin. Als je een gids of reisorganisatie kiest die zich toelegt op ecotoerisme en gemeenschapsvorming, kun je heel waarschijnlijk duurzaam kamperen en tijd doorbrengen met lokale herders.

Arendjagers rijden op hun paarden over de Mongoolse grasvlakten. Deze Kazachse traditie is bewaard gebleven in de westelijke provincie Bayan-Ulgii, waar bezoekers het jaarlijkse Golden Eagle Festival kunnen bijwonen en naar feestelijke optochten en wedstrijden kunnen kijken.
Foto door Chalermkiat Seedokmai, Getty Images

Zweef door de lucht als de Moeder van Draken

Hoewel je van je levensdagen niet op de rug van een draak naar de wolken zult vliegen, kun je wel een adembenemende vlucht maken met een paraglider. Voor zover bekend heeft Daenerys de enige levende draken in de wereld van Game of Thrones. Ze ontkwam op de rug van een van haar reptielenzonen aan een dodelijke strijd en vloog daarbij hoog boven het groene landschap.

Zweef met een paraglider over het bergachtige landschap van Nieuw-Zeeland en geniet van vergelijkbare indrukwekkende vergezichten. Verschillende sportzaken bieden mogelijkheden voor paragliden in het gebied aan. Bij sommige tochten zweef je over de besneeuwde heuvels achter Queenstown. Met andere tochten heb je een perfect zicht op het Wakatipumeer of kun je boven de stad zelf zweven. Een vurige adem is niet inbegrepen.

Paragliders zweven voorbij de wolken na een sprong van Bob's Peak, een deel van de berg Ben Lomond aan de rand van Queenstown in Nieuw-Zeeland.
Foto door Robert George Young, Getty Images

Bevaar de Middellandse Zee zoals Daenerys

In de zomer bezoeken hordes boottoeristen de Griekse eilanden. Daenerys Stormgeboren daarentegen zou haar tijd niet verspillen met dobberen op zee. Ze heeft teveel haast om naar Westeros te varen en over de Zeven Koninkrijken te gaan regeren.

Wil je zelf een legendarische reis over een 'Zee-engte' maken? Bind dan je zeebenen onder en volg de kust van de Middellandse Zee in een zeilboot die geschikt is voor lange tochten. Je kunt zelf een boot huren of als bemanningslid meegaan op een boot met vrijwilligers. Afhankelijk van de route kun je de antieke stad Efeze in Turkije, de kalkstenen Rots van Gibraltar of de duikvriendelijke wateren van Malta bezoeken, waar scènes uit het eerste seizoen zijn opgenomen.

Een zeilboot vaart in een ommuurde haven aan de kust van Malta. In deze eilandnatie heeft de crew van Game of Thrones scènes voor het eerste seizoen opgenomen.
Foto door Sylvain Sonnet, Getty Images
Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
10x Ultieme avonturen in Amerikaanse nationale parken
Reizen
Zwerftocht te paard door het IJslandse landschap
Reizen
Hoe het is om te leven in het Everest-basiskamp
Reizen
Mount Everest gesloten door COVID-19
Reizen
Avonturengids voor een roadtrip door Nieuw-Zeeland

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.