1. De Transsiberië Express en Transmongolië Express

Ruim 9000 kilometer door zes verschillende tijdzones legt de bekendste trein ter wereld af. Vanuit Moskou kun je naar vier verschillende eindpunten. De klassieke Transsiberië Express eindigt in Vladivostok en voert je langs uitgestrekte heuvels en bergketens, over denderende rivieren en langs grote miljoenensteden. Nog populairder is de Transmongolië Express, die door de ongerepte steppes en de verlaten Gobiwoestijn in Mongolië rijdt en in Beijing eindigt.

2. The Rocky Mountaineer

Doorkruis de Rockies en vergaap je aan besneeuwde bergtoppen, uitgestrekte groene bossen en diepe valleien – plekken waar je alleen per trein kunt komen. Om te zorgen dat je niks van de Canadese natuur hoeft te missen, rijdt de trein alleen overdag. Overnachten doe je in een hotel in Kamloops, Whistler of Quesnel. Niet alleen de landschappen maar ook de verse maaltijden en service in de trein zijn subliem. Een flink prijskaartje hangt er wel aan vast: 2 of 3 dagen reizen per The Rocky Mountaineer kost je minimaal 742 dollar.

Foto Roderick EimeFlickr Images
Foto: Roderick Eime/Flickr Images

3. The Maharajas Express

In India rijdt sinds 2010 een replica van de prachtige rijtuigen waarmee de heersende maharadja vroeger vervoerd werden. Samen met slechts 87 andere passagiers vertrek je vanaf Delhi of Mumbai voor een drie tot zeven dagen durende tocht door het kleurrijke Rajasthan, met talloze fotowaardige bestemmingen. Bezoek de Taj Mahal in Agra, loops langs de rode zandstenen gebouwen in Jaipur en spot wilde Bengaalse tijgers in nationaal park Ranthambore.

Foto Simon PielowFlickr Images
Foto: Simon Pielow/Flickr Images

Lees ook over de culinaire treinreis van Mumbai naar Chennai.

4. The West-Highland Line

Voor Harry Potter-fans een droom die uitkomt: aan boord stappen van de stoomtrein die decor stond voor de Zweinstein Express uit de beroemde films. De route door Schotland biedt ook aan anderen genoeg wils: terwijl je van de havens Oban en Maillag naar Glasgow reist, heb je uitzicht over de bergmeren en groene heuvels. Hoogtepunt onderweg is het viaduct Glenfinnan met zijn 21 fraaie bogen.

Foto Universal Images GroupGetty Images
Foto: Universal Images Group/Getty Images

5. Bernina Express

Dwars door de Zwitserse Alpen rijdt de knalrode Bernina Express, op weg naar de Italiaanse stad Torino. Glinsterende gletsjers worden in slechts vier uur tijd verruild voor een zuidelijk landschap met kastanjebomen en wijngaarden. Niet voor niets behoort deze route tot Unesco’s werelderfgoedlijst. Draai je raampje open en snuif de frisse berglucht op! Onderweg kun je uitsappen om diverse wandelingen te maken.

6. The Indian Pacific

Zonder twijfel de bijzonderste treinreis van down under en wereldwijd de ‘meest rechte’ treinverbinding. In ruim drie dagen trek je van Sydney (aan de Grote Oceaan) naar Perth (aan de Indische Oceaan) of andersom. Kijk zover als je maar kunt over de vlaktes van de uitgestorven Nullarborwoestijn, maak kennis met de spectaculaire Blue Mountains en stap uit in Aidelade. Dit is Australië op haar best.

Foto Robin SmithGetty Images
Foto: Robin Smith/Getty Images

7. The Himalaya Express

In anderhalve dag raas je van Bejing in China naar Lhasa in Tibet. De hemeltrein trekt dwars door het Tibetaans Plateau en geeft een adembenemend uitzicht op het ‘dak van de wereld’: de woeste Himalaya’s. Behalve bergtoppen kom je ook langs blauwe meren, traditionele dorpen en witte, permanent bevroren grond. Beklim de Chinese Muur en loop rond in het boeddhistisch Lhasa om de ervaring compleet te maken.