8x Highlights in Portugal om niet te missen

Bruisende steden, oneindige zandstranden, majestueuze monumenten en uitstekende wijnen maken Portugal tot een genot voor elke reiziger. Dit zijn de highlights!donderdag 9 november 2017

Door Sietske Arnoldus
Foto's Van ARoxo/Getty Images

1. Lissabon

Aan de oever van de Taag ligt ‘The Sunshine Capital’ – de stad gelegen op zeven heuvelen, waar de zon maar liefst 3.000 uur per jaar schijnt. Lissabon, gekenmerkt door de huizen met rode daken, kent vele architectonische hoogstandjes. Zo vind je in de wijk Bemen het prachtige 16e-eeuwse klooster Mosteiro dos Jerónimos en het schipvormige Padrão dos Descobrimentos-monument, gewijd aan alle belangrijke Portugese ontdekkingsreizigers zoals Vasco de Gamo.

Pak in wijk Baixa de gele tram langs tal van bezienswaardigheden en luister onder het genot van een hapje en drankje naar Fado, het melancholische levenslied uit Lissabon. In de oude wijk Bairro Alto kun je door kronkelige straatjes dwalen en met de voetjes van de vloer gaan in talloze trendy uitgaansgelegenheden.

2. Madeira

Op dit subtropische eiland vind je duizelingwekkende hoge kliffen en heuvels vol felgekleurde bloemen zoals grote geraniums, hibiscus, en oranje bougaineville. Het warme klimaat maakt Madeira tot een geliefde vakantiebestemming. Wandel langs de levadas, ofwel irrigatiekanalen, die de heuvels doorkruisen en haal de avonturier in jezelf naar boven bij duiken, abseilen of canyoning. Het terras op de 580 meter hoge klif Cabo Girão in West-Madeira biedt je spectaculair uitzicht op de Atlantische Zee.

3. Porto

Vroeger noemde men deze stad Cale: Grieks voor ‘mooi’. Een beschrijving waar Porto, de grootste stad na Lissabon, nog altijd ruimschoot aan voldoet. Via de imposante stalen Luis I-brug loop je over de Dourorivier en zwerf je vervolgens door straatjes waar de was in de wind wappert en kunstenaars hun werk uitstallen. Neem de historische tramlijn 22 en stop bij de vele kerken en pleinen die stad rijk is. Een bezoek aan Porto is pas echt compleet als je aan verschillende glaasjes port genipt hebt bij de proeverijen in de Dourovallei. 

4. Algarve

Gouden stranden, scherpgevormde kliffen en zanderige eilanden: dat is de Algarve. Maar er is meer! Zoals de prachtige Sao Lourenço-kerk in Almancil, die rijkelijk bedekt is met azulejos: blauwe, keramieke tegels waar het land om bekend staat. Vanaf populaire badplaats Faro kun je de boot nemen naar Ilha Deserta om flamingo’s te zien. Trek ook langs de kurkbomen via de ‘Rota do Cortica’en oefen je swing op een van de vele golfbanen. Lekker na een dagje strand: een bord gegrilde sardientjes.

5. Aveiro

Met zijn kanaaltjes, gondels en kleurrijke huizen waagt Aveiro zich aan Venetië – maar dan rustiger. De gondeltocht voert je langs statige patriciërhuizen, in de kanalen die tot aan de Atlantische Oceaan rijken. In Aveiro kun je de zoete ovos molos en doces conventuais (eierkoeken) leren maken en je ogen uitkijken in het museum dat gevestigd is in het oude klooster van de stad. Op slechts enkele kilometers van Aveiro liggen surfstranden Barra en Costa Nova.

6. De Serra da Estrela


De hoogste bergketen van Portugal, die bestaat uit graniet, heeft een enorme aantrekkingskracht. ’s Winters kun je skiën op de hellingen vlakbij Torre, de hoogste piek van 1993 meter. Maar vooral bij wandeltochten komt het gebied goed tot haar recht. Proef romige bergkaas, overnacht onder wollen dekens en verken de verleidelijke bergdorpen.

7. De Azoren

Negen bewoonde en zeven onbewoonde eilanden behoren tot deze groene, vulkanische eilandengroep. Op de Azoren kun je genieten van alles wat Moeder Aarde te bieden heeft: van kratermeren tot bergtoppen en van uitgestrekte bossen tot steile kliffen aan de kust. Op de Azoren valt heerlijk te wandelen, fietsen en zeilen. Verder kun je er walvissen en dolfijnen te spotten en naar pittoreske vissersdorpjes en historische steden als Angra do Heroísmo. 

8. Sintra

Slechts op een uur van Lissabon, maar toch een wereld van verschil: het magische Unesco-stadje Sintra. Bovenop de heuvel ligt het Palacio National de Sintra, waarvan de witte schoorstenen hoog boven het stadscentrum uittorenen. Het mosrijke bos rondom het paleis is minstens zo betoverend als het bouwwerk zelf. Ook het kleurrijke, neo-barokke Penapaleis, het Morenkasteel en het grillige, esoterische Quinta da Regaleirapaleis zijn zeer de moeite waard. Sintra is als een sprookje waar je liever niet uit wil ontwaken.

Lees meer