Diep in hartje Afrika, op de grens tussen Zambia en Zimbabwe, vind je de breedste waterval van het continent: de Victoriavallen (of Victoria Falls). Bijna twee kilometer breed en ruim honderd meter hoog laat de Zambezirivier hier per minuut 500 miljoen liter water over de rotswand kletteren. Niet bepaald een plek voor een bommetje of een salto, zou je denken. En toch is dit waar toeristen, weliswaar onder begeleiding van een ervaren gids, speciaal voor komen. Devil's Pool nodigt de onbevreesde reiziger uit voor een sprong in het diepe.

Op expeditie langs de Zambezi

Op 17 november 1855 volgde de Britse ontdekkingsreiziger en missionaris David Livingstone de Zambezi stroomafwaarts, toen een reusachtige waterval zijn tocht onverhoeds onderbrak. Dr. Livingstone was zó onder de indruk dat hij – voor de eerste en enige keer in zijn leven – afweek van zijn gewoonte bij de benaming de plaatselijke naam in ere te houden. Hij doopte de watervallen daarom Victoria Falls, naar het toenmalige hoofd van het Verenigd Koninkrijk, koningin Victoria.

This is an image
Raymond Rutting

Lust voor het oog, must voor de sportieveling

Ruim anderhalve eeuw na deze ontdekking is de waterval verworden tot een echte toeristische hotspot. Zowel van Zimbabwaanse als Zambiaanse zijde trotseren jaarlijks honderdduizenden bezoekers dit stuk ontembare Zambezi. Het gros van de reizigers bekijkt de door Unesco tot werelderfgoed verklaarde waterval te voet of per boot. De indrukwekkende mix van flora en fauna en het onverstoorbare watergeweld maken de Victoriavallen een lust voor het oog, en een must voor de sportieveling.

Verstop je angsten diep onder in je koffer

Voor een échte adrenalinekick moet je alleen een stapje verder. Letterlijk. Als tussen de maanden september en december vanuit de bergen minder smeltwater wordt aangevoerd, zwakt de stroming van de Zambezi af. Het waterniveau daalt – vooral aan de oevers. Dit is het moment om je badkleding aan te doen, en je angsten diep, diep onder in je koffer weg te stoppen. Vanaf Livingstone Island wandel, klim en zwem je onder begeleiding van een lokale gids richting de rotswand van de waterval. Eindbestemming? 's Werelds sensationeelste natuurlijke zwembad: Devil's Pool.

This is an image
Richard Droker, Flickr

De ultieme beloning

Alhoewel de naam niet veel goeds voorspelt, kun je je vanaf hier maar beter overgeven aan het moment. En aan je gids. Deze vertelt je namelijk precies waar je het beste te water kunt gaan. Heb je de sprong eenmaal gemaakt, is het - hoe bizar ook - volkomen veilig om richting de rand te zwemmen. De kalme stroming en een natuurlijke rotsbarrière voorkomen dat je met de waterval mee ruim honderd meter de afgrond in stort. Als ultieme beloning wachten je tientallen aan je tenen knabbelende visjes, een oneindige regenboog, een oorverdovend geluid en een adembenemend uitzicht. Devil's Pool geeft je een warm bad om nooit te vergeten.

This is an image
Raymond Rutting