Reizen

‘s Werelds grootste festival voor roodharigen deze week in Nederland

Elke herfst komen duizenden roodharigen bijeen in Nederland. donderdag, 9 november 2017

Door Shelby Vittek

In de eerste week van september komen roodharigen uit de hele wereld bijeen in het Nederlandse Breda om de jaarlijkse ‘Roodharigendag’ oftewel het internationale Redhead Days-festival te vieren.

De geestelijk vader van de bijeenkomst, de schilder Bart Rouwenhorst, is overigens blond, zonder een spoortje rossig haar. Hij liet zich inspireren door kunstenaars als Dante Gabriel Rossetti en Gustav Klimt, die beroemd werden om hun uitbeeldingen van roodharige vrouwen. In 2005 plaatste Rouwenhorst een advertentie in de krant waarin hij vijftien vrouwen met natuurlijk rood haar vroeg om model voor hem te staan. Ruim 150 vrouwen reageerden. Omdat hij geen van de vrouwen wilde teleurstellen, besloot hij een bijeenkomst te organiseren waarop ze aan een loterij konden meedoen, en dat was het begin van het festival.

Twaalf jaar later is die samenkomst van een klein aantal roodharigen uitgegroeid tot een groots evenement dat vijfduizend mensen uit meer dan tachtig landen trekt. Hoewel een aantal soortgelijke festivals in Ierland, Londen, Portland (VS), Chicago en Georgia zijn opgezet, beweert het festival in Breda de eerste en grootste te zijn.

Het festivalweekend is gratis toegankelijk en je hoeft geen roodharige te zijn om eraan deel te kunnen nemen – vrienden, familie en aanbidders zijn allemaal welkom. Fotografen hebben over de hele stad tenten opgezet waar individuele fotosessies gehouden kunnen worden. Er worden speeddating-sessies, kunstexposities, modeshows, een hoge-hakkenrace, lezingen over de geschiedenis van roodharigen, een proeverij van Ierse whisky en beautycursussen georganiseerd. Een breed scala van foodtrucks op het Kasteelplein staat klaar om de bezoekers van eten te voorzien terwijl de meerderjarigen onder hen hun dorst kunnen lessen tijdens de kroegentocht op zaterdagavond.

Het enige evenement dat rode lokken vereist, is de groepsfoto, die altijd op de laatste dag van het festival wordt genomen. In 2015, toen er voor het laatst een officiële telling werd georganiseerd, werden 1721 roodharigen in blauwe kleding op de groepsfoto gezet, waarmee het festival het eigen record van 1672 roodharigen op één bijeenkomst brak, dat in 2013 in het Guinness Book of World Records werd opgenomen.

Shelby Vittek schrijft over eten, reizen en de cultuur van roodharigen. Volg haar op Twitter @bigboldreds.

Bekijk hieronder andere kleurrijke bestemmingen:

Lees meer