De 10 leukste dingen om te doen in Polen

Brigid Pasulka, auteur van 'A Long, Long Time Ago and Essentially True', noemt 10 bijzondere ervaringen in Polen, in willekeurige volgorde.

Door Brigid Pasulka
Gepubliceerd 27 mrt. 2018 16:06 CEST
Uitzicht op het Wawel-kasteel, aan de rivier de Wisla, in het historisch centrum van Krakau.
Uitzicht op het Wawel-kasteel, aan de rivier de Wisla, in het historisch centrum van Krakau.
Foto door Jonathan Andrew

1. Wees solidair met Solidarność
Het wordt algemeen erkend dat Solidarność, de Poolse vakbond die in de jaren ’80 onder leiding van Lech Wałęsa een voorname rol speelde in het verzet tegen het regime, het gezicht van Europa heeft veranderd. In Polen vind je nog duidelijke sporen. Bezoek een kerk waar geregeld protestbijeenkomsten werden gehouden (zoals Arka in Krakau), bekijk de iconische beelden in een postergalerie (Galleria Plakatu in Krakau) of ga naar de scheepswerf (stocznia) in Gdańsk.

2. Bezoek een kerk, liefst op zondag
De Poolse kerken vormden in de jaren ’80 het centrum van protest tegen het communistisch bewind. Hoewel het aantal kerkgangers over de hele linie de laatste tijd iets afneemt, laten de nog altijd volle kerkbankjes zien dat de Polen hier nog altijd troost en hoop vinden.

De Maria-Hemelvaartkerk op Rynek Główny in Krakau
Foto door POT

3. Bezoek een café (kawiarnia) of kelder (piwnica)
Bier, koffie of szarlotka (een verslavende cake) zijn een goed excuus om mensen te kijken en Pools interieurdesign te bewonderen. Mijn favoriete plekken zijn Pigeon 3, Nowa Prowincja en Bunkier.

Het terras van cultureel centrum Forum Przestrzenie biedt fraai uitzicht over de Wisła en het Wawel-kasteel.
Foto door Paweł Mazur

4. Maak een ritje over het platteland (en wees bereid spontaan te stoppen)
Op het Poolse platteland kom je van alles tegen. Beeldhouwers, een houten auto, een barbecue langs de weg waar ik de beste forel heb gegeten en huizen die zo uit een sprookje van Grimm lijken geplukt. Met enig geluk word je uitgenodigd voor een gòralska herbata (thee met wodka). Ga eens naar het Tatragebergte of het bosrijke nationaal park Bieszczady in de uiterste zuidoosthoek van het land.

Tatragebergte in de regio van Krakau
Foto door POT

5. Breng een bezoek aan Auschwitz-Birkenau
Het is alles behalve ‘leuk’, maar een bezoek aan vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau is een must. Je kunt nog zo veel boeken lezen en films zien over de holocaust, maar de waanzin en omvang van deze massamoord dringen pas tot je door als je zelf dit dodenkamp buiten Krakau hebt gezien. Wie door de barakken loopt en de voorwerpen en foto's bekijkt, staat oog in oog met puur kwaad.

Er zijn geen woorden voor de verschrikkingen van Auschwitz, maar een bezoek aan deze ‘dodenfabriek’ even buiten Krakau is aan te raden.
Foto door MOT, K.Syga

6. Ga eten in een melkbar (bar mleczny)
Zo’n beetje de enige plek waar Polen onder communistisch bewind uit eten konden gaan, waren de zogeheten melkbars, door de overheid gesubsidieerde cafetaria’s. Ze worden vanwege de lage prijzen nog altijd bezocht door gepensioneerden en studenten. Probeer eens russische dumplings in authentieke melkbars als Żak aan Królewska en Bar Mleczny aan Grodzka.

In de rij in Bar Mleczny, Krakau
Foto door Jonathan Andrew

7. Ga naar het variété (kabaret)
De meeste toeristen zullen geen cabaretvoorstelling willen bezoeken omdat het Pools onverstaanbaar is, maar dichter bij de Poolse ziel kun je haast niet komen. En je zult je verbazen over wat je allemaal nog begrijpt als je naar de liederen luistert. Een klassiek cabaret is Piwnica Pod Baranami, of ‘Kelder onder de schapen’.

8. Logeer bij een Pool
Natuurlijk zijn er prachtige hotels, hostels en andere accommodaties, maar je ziet pas hoe mensen in Polen wonen als je... nou ja, bij ze woont. Via internet kun je in contact komen met locals die een kamer in hun appartement verhuren. Goedkoop en authentiek.

9. Kijk televisie
Natuurlijk brengen Poolse tv-zenders veel Engelstalige films en series, maar het interessantst zijn de registraties van debatten in het Poolse parlement, historische retrospectieven en comedy’s uit het communistische tijdperk. Hilarisch. Bonus: de buitenlandse programma’s worden doorgaans nagesynchroniseerd (door steeds dezelfde man, zo lijkt het), met de oorspronkelijke teksten in de ondertiteling...

10. Vraag iemand om zijn of haar mening
‘Drie Polen, vier meningen,’ zo luidt het plaatselijke gezegde. Als opwarmertje stel je een neutrale vraag, bijvoorbeeld over wat je in Polen allemaal moet zien (waarna je een lijst van must see-bestemmingen krijgt). Maar vraag naar de rol van Polen binnen de EU en je zult verwikkeld raken in een levendige discussie.

Zelf op reis naar Polen? Kijk voor meer informatie op de website van de Poolse Organisatie voor Toerisme of van de stad Krakau.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Het nieuwe goud van Midden-Amerika
Reizen
De tien beste bestemmingen om bloemenpracht te zien
Reizen
Vliegen er binnenkort raketten boven deze historische plekken?
Reizen
Het rode goud
Reizen
Hollandse tulpenkwekers hopen op goede tijden na COVID-19

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.