Relaxen met een adrenalinerush in het zuiden van Polen

Ontdek de Beskiden, het langste gebergte van Polen en het ideale decor voor je volgende outdoor-avontuur.

Door Polish Tourism Office
Gepubliceerd 28 mrt. 2018 10:01 CEST
Beskiden
Beskiden
Foto door ŚOT, J.Krawczyk

De Beskiden zijn de langste bergstrook in Polen. Ze strekken zich uit over meer dan 600 kilometer langs de grens met Slowakije en deels ook Tsjechiё en vormen geen homogene bergketen. De verlagingen en verhogingen van het terrein zorgen voor een grote verscheidenheid van het landschap en zijn een bron van de rijkdom en uniekheid ervan. De schilderachtigheid van de Beskiden en de bereikbaarheid ervan voor toeristen alsook de schitterende monumenten die bewonderd kunnen worden in de dorpen en steden die men voorbijkomt, zorgen ervoor dat iedereen iets vindt voor zichzelf.

De eenvoudigste manier om het avontuur met de Beskiden te beginnen, is om Szyndzielnia (1028 m boven het zeeniveau) te bereiken. Te voet duurt dit ongeveer 2 uur. Veel gemakkelijker en sneller kan men de top bereiken met de in Polen modernste gondellift. Bij het bergstation is er een uitkijktoren van 18 meter van waaruit men bij mooi weer zelfs de besneeuwde toppen van de Tatra gebergte kan zien.

Fietsen op de Berg Żar
Foto door Natalia Wójcik

Fietsliefhebbers zullen zeker houden van Kozia Góra, die in combinatie met Szyndzielnia bijna 30 kilometer actieve enduro mountainbikeroutes biedt. De voet van de Kozia Góra biedt veel fietsservices, wasautomaten en bars met een speciaal aanbod voor wielertoeristen. Men kan een fiets ter plaatse huren en gekwalificeerde instructeurs zorgen voor de veiligheid van de mountainbikers. Kijk hier voor meer informatie over de Enduro Trail.

Voordat men verder gaat met de bergtochten dient men absoluut Bielsko-Biała te bezoeken – een van de mooiste steden in het zuiden van Polen. De grootste troef van Bielsko-Biała zijn – behalve de ligging – de prachtige architecturale monumenten. Niet zonder reden wordt de stad het Kleine Wenen genoemd.

15 kilometer ten zuiden van Bielsko-Biała ligt Szczyrk, een stadje dat door velen beschouwd wordt als de winterhoofdstad van Polen. In dit schilderachtige stadje kan men zich gewoonweg niet vervelen. Iedereen vindt hier iets voor zichzelf, zowel in de zomer als in de winter. Op de toeristen wachten ongeveer 4500 overnachtingsplaatsen met een gevarieerde standaard.

Żywieckie meer
Foto door ŚOT, T.Gębuś

Gepassioneerde bergwandelaars en liefhebbers van sneeuwpret worden aangetrokken door de charme van Skrzyczne (1257 m boven het zeeniveau). Skiёrs hebben hier bijna 50 kilometer actieve skiroutes met verschillende moeilijkheidsgraad ter beschikking – van heel gemakkelijke voor beginners tot moeilijke, waarvoor aanzienlijke vaar-digheden vereist zijn. De Skrzyczne is praktisch van december tot en met april met sneeuw bedekt. De gemeenschap-pelijke SKIPASS van drie skicentra in Szczyrk verzekert een capaciteit van 22000 mensen/h.

Aan wie wind in de haren en open ruimte verkiest boven ondergrondse gangen, raden we een bezoek aan het Żywieckie-meer aan. De wateren ervan trekken al jaren ervaren zeilers en windsurfers aan. Aan de oevers van het meer bevinden zich talrijke zeil- en zwemscholen en wordt uitrusting verhuurd voor het beoefenen van watersporten. Beginners kunnen gebruik maken van een rijk aanbod trainingen en zeilcursussen.

Wie geїnteresseerd is om vanuit vogelperspectief te kijken naar het wateroppervlak van het meer en de bergen die het omringen, zal zeker geboeid worden door de berg Żar – een unieke plek voor alle liefhebbers van paragliding en zweefvliegen. Men kan te voet of met een treintje op de top van de berg Żar geraken. Bijna dagelijks kan men hier paragliders en zweefvliegtuigen zien die geluidloos door de lucht glijden. De charmes om vrij boven de bergen te drijven, zijn ook voor amateurs toegankelijk. De plaatselijke vliegscholen bieden immers panoramavluchten met een zweefvliegtuig of paraglider in tandem.

Berg Żar
Foto door ŚOT, J.Krawczyk

Wanneer men over de Beskiden schrijft, is het onmogelijk de skiroutes in het Pilskomassief (1557 m n.p.m.), die tot de hoogst gelegen skiroutes in de Beskiden behoren, niet te vermelden. Hierdoor zijn er hier heel goede natuurlijke condities voor sneeuw en heerst er een uniek microklimaat. Het grote voordeel van Pilsko is dat één skipass toelaat gebruik te maken van 8 skiliften binnen één centrum. De skiёrs hebben hier 23 kilometer skiroutes ter beschikking.

Aan wie de koelte van de ondergrond verkiest boven de sneeuwpret, raden we aan de grotten van de Beskiden te verkennen. De meest bezochte en relatief gemakkelijk toegankelijke grotten zijn de Salmopolskagrot en de grot in Trzy Kopce. De verkenning ervan vereist geen speciale vaardigheden of aanleg. Men dient er enkel aan te denken dat men de grotten van de Beskiden nooit binnen mag gaan zonder de begeleiding van een gekwalificeerde speleoloog! Men kan immers gemakkelijk verdwalen in de nauwe, lange gangen ervan. Wie in dit onderwerp geїnteresseerd is, kan een kijkje nemen op de website www.gou-tec.pl.

Beskiden in de winter
Foto door ŚOT, J.Krawczyk

Voor wie niet houdt van zo’n dosis adrenaline, zijn bergwandelingen of nordic walking de beste manier om vrije tijd door te brengen. Niet zonder betekenis zijn natuurlijk de gelegenheden die de natuur biedt. En de Beskiden zullen je in elke periode van het jaar verrukken. En iedereen zal hier iets voor zichzelf vinden, ongeacht leeftijd, fysiek vermogen of interesses.

Adelaarsnestenroute
Een van de meeste attractieve en historisch interessante toeristenroutes in Polen. Het is een 163,9 km lange route van Krakau naar Częstochowa langs talrijke kastelen en fortificaties gebouwd in de 14de eeuw tijdens het koningschap van koning Casimir de Grote ter verdediging van handelsroutes. Verspreid langs de route zijn vele gebouwen, kalksteenformaties en prachtige landschappen, die de Adelaarsnestenroute een ideale plek maken voor actieve toeristen, geïnteresseerd in klimmen en nordic walking.

 

Adelaarnesten route, Ogrodzieniec
Foto door ŚOT

Totale lengte van de route: 163,9 km.
Het grootste deel van de route loopt door de provincie Silezië (96,6 km), het overige deel loopt door de provincie Klein Polen.
Moeilijkheidsgraad (wandelroute): gemiddeld
Hoogteprofiel: het hoogste punt is ca. 490 m.

Steden langs de route: Częstochowa; Olsztyn; Mirów; Bobolice; Morsko; Ogrodzieniec; Pilica; Smoleń; Bydlin, Rabsztyn; Pieskowa Skała; Ojców; Korzkiew; Kraków

Haar poëtische naam dankt de route aan de ruïnes en kastelen langs de route, die vooral op heuveltoppen of moeilijke bereikbare kalksteenformaties gebouwd zijn, vandaar de bijnaam “Adelaarsnest”. De kastelen moesten de grens van het Koninkrijk Polen verdedigen en haar hoofdstad, Krakau, tegen een invasie vanuit Tsjechië. Momenteel zijn de meeste wachttorens romantische ruïnes, die thans een karakteristiek deel uitmaken van het landschap. De meest interessante en schilderachtige Adelaarsnesten zijn de ruïnes van Smoleń, Ogrodzieniec, Morsk, Bobolice, Mirów en Olsztyn bij Częstochowa. Het meest bekende kasteel is het kasteel in Pieskowa Skała in de buurt van een karakteristieke rotsformatie, genaamd de Knuppel van Hercules.

Adelaarnesten route, kasteel in Olsztyn
Foto door ŚOT, T.Gębuś

Naast kastelen is langs de route nog een hele reeks andere attracties te bewonderen – historische gebouwen, natuurlijke kalksteenformaties, valleien of grotten, waardoor het ongetwijfeld één van de mooiste routes in Polen is.

De Adelaarsnestenroute loopt door beschermd natuurgebied, waar de natuurreservaten van het Zborów-gebergte, de Wiercice-vallei en het Sokolice-gebergte toe behoren.

Andere monumenten op de route en in de nabije omgeving, die het vermelden waard zijn, zijn de paleizen in Pilica en Złoty Potok, evenals de kerken in Pilica, Niegowa, Złoty Potok, Zrębice en Olsztyn.

De route die bijna door het hele gebied loopt van de Krakau-Częstochowa heuvelrug, is niet alleen voor wandelaars aantrekkelijk. Dankzij nieuwe infrastructuur en nieuwe voorzieningen is het ook een uitstekende route voor actieve toeristen. Hier zijn legio mogelijkheden voor fietsers, klimmers, grot toeristen, nordic walkers of, ’s winters skiërs, en dat allemaal in een prachtige omgeving. Er is hier ook een uitstekend netwerk van overnachtingsmogelijkheden en de mogelijkheid voor agro toerisme. De route is goed aangegeven en aanvullende informatie is te verkrijgen bij de toeristische informatiepunten op de route.

Zelf op reis naar de regio Silezië? Kijk voor meer informatie op de website van de Poolse Organisatie voor Toerisme of op de site van de regio Silezië.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Haute Route: over het dak van Europa
Reizen
Voorbij de Everest: 9 bergen om tijdens je leven te beklimmen
Reizen
Waarom duizenden mensen elk jaar de berg Fuji beklimmen
Reizen
Het nieuwe goud van Midden-Amerika
Reizen
De tien beste bestemmingen om bloemenpracht te zien

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.