Waanzinnige sterrenhemel in de Poolse Karpaten

Door lichtvervuiling rondom steden wordt het steeds moeilijker voor astronomen om sterren te kijken. Astronoom Pavol Ďuriš woont op één van de laatste vier natuurlijk donkere plekken in Europa en kijkt avond na avond naar de mooiste sterrenhemel.

Foto's Van Martijn Senders
Gepubliceerd 27 mrt. 2018 16:09 CEST
Foto van Martijn Senders

Pavol Ďuriš is astronoom en verzorgt zogenoemde ‘astroshows’ aan toeristen en locals uit de omgeving, onder de Poolse naam ‘Gwiazdy w Bieszczadach’. Dat doet hij vanaf zijn huis in Dwernik in het Bieszczady Starry-Sky Park, één van de laatste vier natuurlijk donkere gebieden in Europa.

Foto van Martijn Senders

Geen lichtvervuiling
Doordat Dwernik in de Poolse Kapaten ligt, het dunst bevolkte gebied van Polen, heeft dit gebied weinig last van ‘lichtvervuiling’: door 24/7 gebruik van licht in en rond steden wordt het voor astronomen steeds moeilijker om naar sterren en planeten te kijken. Pavol: ‘Hier in de wilde, ongerepte natuur, weg van de beschaving, ben ik op mijn gelukkigst.’

Foto van Martijn Senders

Opmerkelijke verschijningen
Een astroshow bij Pavol houdt in dat hij je verschillende dia’s laat zien van de meest opmerkelijke verschijningen in het sterrenstelsel, de melkweg en de planeten. Ook legt hij uit hoe telescopen werken en kun je de sensationele, nachtelijke hemel ook met eigen ogen bekijken. Bij een heldere nacht zie je meer dan zevenduizend sterren.

Ook in Spanje
Naast het Bieszczady Starry-Sky Park zijn er nog drie andere natuurlijke donkere plek-ken in Europa waar het sterrenstelsel goed te zien is: de Roemeense Karpaten, op de hoogste toppen van de Oostenrijkse Alpen, een dunbevolkt gebied in Oud-Joegoslavië en op een plek in Centraal-Spanje.

Foto van Martijn Senders

Milieubedreigend
Natuurlijke duisternis is een van de ecologische elementen die bescherming nodig heeft en behoort zelfs tot een bedreigd element van het milieu. In dit park hebben bezoekers de kans om de nachtelijke hemel te observeren in natuurlijke vorm en draagt het entreegeld bij aan de bescherming van de nachtelijke duisternis en de wilde dieren die hier ’s nachts leven.

Foto van Martijn Senders

Het mooiste moment
Pavol neemt ons drie uur lang mee naar de donkerste plekjes in het park waar we het beste zicht hebben op de sterrenhemel. ‘Vlak voor zonsopkomst, om drie uur ’s ochtends, is de sterrenhemel op haar mooist’, aldus Pavol. ‘Het is mijn favoriete moment van de dag.’ 

Zelf op reis naar de Poolse Karpaten? Kijk voor meer informatie op de website van de Poolse Organisatie voor Toerisme of op de site van de regio Podkarpackie.

Lees meer

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.