Foto's van de Chinese kopie van Parijs

Tianducheng is niet de enige stad in China die griezelig veel van een andere plek wegheeft.

Door Gulnaz Khan
foto's van François Prost
Gepubliceerd 20 apr. 2018 15:41 CEST
De Eiffeltoren (links) is een van de beroemdste bezienswaardigheden in Parijs. De op een na grootste ...
De Eiffeltoren (links) is een van de beroemdste bezienswaardigheden in Parijs. De op een na grootste replica staat in Tianducheng in China (rechts). Die van het Paris Las Vegas Hotel in Nevada is groter.
Foto door François Prost

Aan de oostkust van China, op zo'n tienduizend kilometer van de Franse lichtstad, domineert een 108 meter hoge replica van de Eiffeltoren de skyline van Tianducheng.

Dit luxe vastgoedproject in de provincie Zhejiang staat bekend als het ‘Parijs van het oosten’ en beoogt klassieke Europese charme uit te stralen. De inwoners hebben hun eigen Arc de Triomphe, een plein met de naam Champs Elysées, gebouwen in de Franse neoclassicistische stijl, een fontein die lijkt op die uit de Jardin de Luxembourg en de grootste bezienswaardigheid van de stad: ‘s werelds op een na grootste replica van de Eiffeltoren, na die van het Paris Las Vegas hotel in de Amerikaanse staat Nevada.

Toen Tianducheng ruim tien jaar geleden net klaar was, werd het omschreven als een spookstad. Inmiddels staan er nog steeds veel huizen leeg, maar is het inwoneraantal wel gegroeid tot enkele duizenden. De stad trekt bovendien een constante stroom van Chinese en internationale toeristen, zoals pasgetrouwde stelletjes die op zoek zijn naar een mooie achtergrond voor hun foto's.

‘Duplitectuur’

Tianducheng is niet de enige stad in China die griezelig veel van een andere plek wegheeft.

In een buitenwijk van Beijing zijn cowboys en een Route 66 te vinden in een replica van Jackson Hole, een plaatsje in de Amerikaanse staat Wyoming. De straten van Thames Town bij Shanghai worden opgesierd door rode telefooncellen, pubs en standbeelden van Churchill. In de stad Fuzhou verrijst een replica van Stratford-upon-Avon als eerbetoon aan Shakespeare, in Fuyang werd het Amerikaanse Capitool nagebouwd en in Guangdong is het Oostenrijkse stadje Hallstatt, dat op de werelderfgoedlijst van Unesco staat, terug te zien.

“Hele stadswijken en dorpen lijken van hun historische en geografische fundamenten in Engeland, Frankrijk, Griekenland, de Verenigde Staten en Canada te zijn gehesen, en naar de buitenranden van Chinese steden te zijn overgeheveld,” stelt Bianca Bosker, auteur van Original Copies: Architectural Mimicry in Contemporary China.

Bosker noemt dit fenomeen ‘duplitectuur'. Hoewel critici stellen dat dergelijke plaatsen alleen maar kitscherige nep zijn, vinden de Chinese architecten die bij de bouw betrokken waren dat ze hun (technologische) vaardigheden toonden doordat ze in staat bleken 's werelds bijzonderste architectonische hoogstandjes na te bouwen.

Socialistische kernwaarden

“China zag zichzelf ooit als het centrum van de wereld, maar tovert zichzelf nu om in het centrum waarin de hele wereld zich bevindt,” stelt Bosker.

Bezoekers kunnen nu authentieke culturele iconen als de Chinese muur en het Terracottaleger bekijken en tijdens dezelfde reis ook een mini-Versailles of Parijs bezoeken. Maar de regering is een tegenoffensief begonnen tegen de verdere verspreiding van dergelijke Westerse nabootsingen.

Uit een Chinees geografisch onderzoek dat nog steeds gaande is, bleek dat traditionele Chinese namen, waaronder ruim 400.000 namen van dorpen, werden vervangen door buitenlandse namen of zelfs helemaal verdwenen. Volgens de New York Times is er sinds 1996 regelgeving in China die het gebruik van buitenlandse namen verbiedt. De bedoeling daarvan was om het culturele erfgoed te beschermen, maar dit lijkt weinig effect te hebben gehad.

“[China zal] een halt toeroepen aan uitwassen op het gebied van de naamgeving van wegen, bruggen, gebouwen en wooncomplexen in het land, waarbij het gebruik van buitenlandse en bizarre namen een speerpunt vormt", aldus minister van Civiele werken Li Liguo. “Er zal worden gelet op bepaalde soorten namen, zoals namen die een inbreuk maken op de nationale soevereiniteit en waardigheid, namen die indruisen tegen de socialistische kernwaarden of namen die morele conventies schenden.”

De marmeren beelden, versierde fonteinen en geometrische tuinen van Tianducheng mogen dan misschien aan de lichtstad doen denken: Parijs mag het niet heten.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Zeldzame foto's van de Chinese grens met Noord-Korea
Reizen
Kleurrijke, futuristische architectuur in Bolivia
Reizen
Maak kennis met de man die 32 jaar alleen op een eiland woonde
Reizen
In dit deel van Europa vind je de meeste kastelen
Reizen
Bekijk verrassend mooie uitzichten vanuit een vliegtuigraampje

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.