5x Favoriete steden om oud en nieuw te vieren

Champagne, vuurwerk en goede voornemens: het is weer tijd voor het mooiste feestje van het jaar. Waar ga jij het vieren? Vijf tips!dinsdag 21 augustus 2018

Door Willeke van Doorn

Dit artikel werd gepubliceerd op 31 december 2015.

Vier oud en nieuw als een van de eerste met een spectaculaire vuurwerkshow boven de Harbour Bridge in Sydney, vier drie dagen lang feest in Edinburgh of dans tot in de vroege uurtjes op het strand in Rio de Janeiro. Dit zijn de leukste plekken ter wereld om oudejaarsavond door te brengen!

Vuurwerk boven het Opera House

De Australische stad Sydney is één van de eerste steden ter wereld die het nieuwe jaar inluidt. En hoe! Boven het iconische Opera House en de Harbour Bridge kun je op oudejaarsavond een van de grootste vuurwerkshows ter wereld zien. In Sydney is er twee keer op de avond vuurwerk te zien, om negen uur – voor gezinnen met jonge kinderen – en natuurlijk om twaalf uur.

Drie dagen feest in Edinburgh

In Edinburgh vier je niet één, maar drie dagen lang de start van het nieuwe jaar. Van 30 december tot en met 1 januari staat de stad in het teken van het festival Hogmanay. Een fakkeltocht door de stad opent het festival op de dag voor oudjaar. Op oudejaarsdag zijn er straatfeesten door de hele stad en een vuurwerkshow boven het Edinburgh Castle. De volgende ochtend duiken ruim duizend Schotten het ijskoude water van de rivier de Forth in voor een traditionele nieuwjaarsduik.

Oud en Nieuw op het strand in Rio

In Rio de Janeiro komen meer dan twee miljoen mensen bij elkaar op de Braziliaanse stranden om het nieuwe jaar feestend in te luiden. Van top tot teen in wit gekleed, wat geluk zou brengen in het nieuwe jaar, gooien de Brazilianen om twaalf uur volgens traditie bloemen in de zee voor de zeegodin Yemanjá. Sommige Brazilianen voegen ook gekleurde accenten toe aan hun outfit: groen (voor gezondheid), rood (voor romantiek), of geel (voor succes).

Straatfeestjes in Berlijn

Met een twee kilometer lang straatfeest midden in het centrum is Berlijn dé stad in Europa om oud en nieuw te vieren. Het grote oudejaarsfeest in de Duiste hoofdstad, dat jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers trekt, vind je tussen de Brandenburger Gate en de Victory Column: twee kilometer aan dj’s, live optredens, lichtshows en natuurlijk spetterend vuurwerk om middernacht. 

Feesten bij het Victoria en Alfred Waterfront

In Kaapstad heb je genoeg feestjes om uit te kiezen tijdens oud en nieuw. Een van de drukste en populairste plekken op oudjaarsavond is het Victoria en Alfred Waterfront, waar een concert en vuurwerk te zien is. Het is in Kaapstad verboden om zelf vuurwerk af te steken dus als je toch een aantal vuurpijlen de lucht in wilt zien gaan, moet je bij een van de professionele vuurwerkshows zijn.

Lees meer