Stopover in Taiwan: 24 uur in Taipei

Je buik rondeten op een van de vele drukbezochte avondmarkten of even helemaal tot rust komen met tai chi in het Peace Park. Leer Taipei kennen in 24 uur!

Tuesday, August 21, 2018,
Door Susan Poeder
Foto van Htu / Getty Images

Dit artikel werd gepubliceerd op 31 augustus 2016.

Vlieg je – met bijvoorbeeld China Airlines – richting Bali, dan zou je zomaar eens het geluk kunnen hebben op een 24-uurs layover in Taipei. Voor sommigen een reden om een kortere, en vaak duurdere, vlucht te boeken. Zonde! Want met een Nederlands paspoort krijg je in Taiwan een gratis visum voor 90 dagen wat betekent dat je deze uren niet hoeft te slijten op het vliegveld. Zie Taipei als een cultureel cadeautje dat wordt bezegeld met een extra stempel in je paspoort. 

Er zijn twee manieren om deze stad te bezoeken. De eerste is vooral geschikt als je een overstaptijd hebt van iets meer dan acht uur. Vanaf het vliegveld worden er twee keer per dag gratis half day tours georganiseerd (vertrek 08:00 en 13:30) en deze nemen je mee naar de vijf grootste hotspots van Taipei, zoals de Long Shan tempel, Taipei 101 en de Chiang Kai-Shek Memorial Hall. Heb je meer tijd, dan is je tweede optie om de stad op eigen houtje te verkennen.

Aankomst: Taoyuan International Airport

Het voordeel van een tussenstop is dat de bagage vaak wordt doorgestuurd naar de eindbestemming. Dus in Taipei geen gesjouw met koffers of backpacks, maar de vrijheid van een kleine rugtas voor een dag. Een taxirit naar het centrum kost zo’n dertig euro, maar de goedkoopste en meest efficiënte manier is reizen met Kuo-Kuang. Deze bus brengt je voor 3,5 euro (retourticket) naar Taipei Mainstation, heeft airconditioning en vertrekt elke tien minuten vanaf het vliegveld.

Rondom Taipei Mainstation kun je best een ho(s)tel boeken zodat je de volgende dag niet lang hoeft te reizen als je teruggaat naar het vliegveld. Hotelkamers in Taiwan zijn vaak klein en de tweepersoonsbedden soms maar 130 centimeter breed, dus twee eenpersoonsbedden bieden meer comfort als je samen reist. 

Foto van Richard l'Anson / Getty Images

Culinair Taipei 

Culinair gezien is Taipei een van de favorieten van Daphne Bunskoek, maar ook van chef en tv-presentator Anthony Bourdain. Beiden lieten de liefde van Taipei door hun magen gaan en een reis in deze stad is dan ook niet compleet zonder hier uitgebreid te hebben gegeten. Een goed startpunt is Din Tai Fung (o.a. vlakbij Zhongshan metrostation): een restaurantketen die door heel Taipei te vinden is en je de beste xiao long bao (een soort dumplings) voorshotelt. Maar ook de pork pot stickers (dumplings gevuld met varkensvlees) en de Din Tai Fung House special (een koud voorgerecht van glasnoedels, tahoe en zeewier) moet je proberen.

Vervolg je reis naar de beroemde Daoïstische tempel Long Shan (Drakenbergtempel) waar je rond vijf uur in de namiddag getuige bent van prachtige rituelen. Of bezoek een van de bekendste theehuizen zoals Wistaria, vlakbij de National Taiwan University.

Foto van Susan Poeder

Avondmarkten en tempels

Neem dan de metro naar Songshan (niet te verwarren met je startpunt Zhongshan) om de avond af te sluiten op de Raohe Street Night Market, waar je een tweede ronde kunt eten als je er nog plek voor hebt. Probeer in elk geval de pepper pork buns, de bubble milk tea of een van de vele hapklare lekkernijen van elke mogelijke vissoort die je kunt bedenken. Zit je nog vol van alle dumplings, dan kun je de imposante Tzuyutempel induiken die bij de oostingang van de markt staat. Deze tempel bestaat uit zes verdiepingen en geeft je bovenin een fraai uitzicht.

Vergeleken met Hong Kong is er in Taipei veel minder hoogbouw en architectonisch gezien is het niet de mooiste stad die je tegen zal komen. Toch zijn de gedetailleerde tempels erg charmant en zijn het vooral de inwoners en het eten die de stad zeker de moeite waard maken om terug te komen.

Lees meer