Oostenrijks park verandert elke zomer in onderwaterparadijs

Is het een park? Of is het een groot meer? Het is beide. Elke zomer verandert het wandelgebied aan de voet van het Oostenrijkse Hochschwabgebergte in een prachtig smaragdgroen meer: de Grüner See.

Thursday, August 23, 2018,
Door Evelien van den Brink
Foto van Borut Furlan en AIC

Dit artikel werd gepubliceerd op 11 juli 2014.

Het natuurgebied in de Oostenrijkse regio Tragöß ondergaat elk half jaar een complete metamorfose. Sommigen zullen dan ook een paar keer met de ogen moeten knipperen als ze het park een tweede keer in een ander seizoen bezoeken. Gedurende de winter is het meer niet bijzonder groot en slechts één tot twee meter diep. Maar in de zomer, als het smeltwater van de omliggende bergtoppen naar beneden is gestroomd, is er van het wandelgebied weinig meer over. Slechts snorkelaars en duikers kunnen het dan 12 meter diepe watergebied verkennen.

Foto van Borut Furlan en AIC

Smaragdgroen en kristalhelder

Het meer heeft zijn intens groene kleur te danken aan het gras en de bladeren die elke zomer onder het wateroppervlak verdwijnen. De Grüner See - of 'Green Lake' – is daarnaast kristalhelder, doordat er elk jaar een nieuwe stroom uit de bergen komt. Het meer is een populaire attractie geworden onder duikers. In juni - als het water op zijn hoogst staat - kunnen zij ronddwalen in een bijna surrealistische onderwaterwereld. Ze zwemmen langs bomen, bankjes, bruggen, bewegwijzering, maar ook vissen, zoals de forel die het pop-up-meer een prima onderkomen vinden.

Foto van Borut Furlan en AIC

In juli zakt het water meestal weer en in de winter kunnen wandelaars hun hart weer ophalen en het park bezoeken. Meer of park: vergeet niet de onderstaande video te bekijken en even weg te dromen bij dit indrukwekkende natuurverschijnsel.

Foto van Borut Furlan en AIC
Foto van Borut Furlan en AIC
Lees meer