Het Balatonmeer: de ‘Hongaarse zee’ is ook een culinair paradijs

In de heuvelachtige streek rond het meer liggen enkele van de beste wijngaarden en restaurants van Hongarije.

Gepubliceerd 4 dec. 2018 13:07 CET
Zeilboot op het Balatonmeer
Een eenzame zeilboot glijdt over het water van het Balatonmeer (het grootste van Midden-Europa), waar de Hongaren samenkomen voor vertier op het water en ze genieten van de wijn in de omliggende dorpen.
Foto door Stephen Alvarez/Nat Geo Image Collection

Voor Hongaren van alle leeftijden roept het Balatonmeer levendige jeugdherinneringen op. In de communistische tijd kon er amper gereisd worden en was dit grote meer in het westen van Hongarije een populaire zomerbestemming. Ook Duitse verwanten die door de bouw van de Berlijnse Muur van elkaar waren gescheiden, kwam hier op vakantie om elkaar te kunnen zien, waardoor de regio tot op heden een Duitse uitstraling heeft.

De tijden zijn veranderd en het Balatonmeer is niet in het verleden blijven steken. Het gebied trekt veel watersportliefhebbers en zonnebaders, die hier komen wakeboarden, kitesurfen of paddelen. Afgezien van het watervertier groeit de streek rond het Balatonmeer steeds meer uit tot een indrukwekkend podium voor muziek en kunst. Bovendien ontwikkelt het zich tot een van de interessantste culinaire regio’s van Hongarije buiten Boedapest.

Het glinsterende, 77 kilometer lange Balatonmeer biedt watervertier voor iedere bezoeker. Ondiepe gedeelten aan de zuidoever zijn ideaal voor gezinsvakanties, terwijl de jaarlijkse, ruim vijf kilometer lange zwemtocht over het meer – van Révfülöp aan de noordoever naar Balatonboglár aan de zuidoever – plaatselijke grootmoeders maar ook Olympische zwemmers trekt. Anderen komen hier voor de jaarlijkse Kékszalag-zeilrace rond het meer, die hier al sinds 1936 wordt gehouden. Ruim vijfhonderd zeilboten nemen het in de circa tweehonderd kilometer lange race tegen elkaar op, enthousiast aangemoedigd door de toeschouwers.

Na een dag werken heeft de eigenaar van deze vissersboot op het Balatonmeer zijn vaartuig in het riet gelegd. Er zijn veel goede visplekken in het meer, dat bekendstaat om zijn smakelijke snoekbaars.
Foto door Stephen Alvarez/Nat Geo Image Collection

Zomermuziekfestivals als Balaton Sound (een van de grootste openluchtfestivals van Europa, waar je ook kunt bungeejumpen en mee kunt varen op een partyboot) en VeszprémFest (met openluchtconcerten op diverse locaties in het historische stadje Veszprém) trekken internationale muzikanten en grote aantallen toeschouwers. Het jaarlijkse festival in Kapolcs, Valley of Arts, vindt eind juli plaats en tovert dit slaperige dorp om in een bruisend podium voor plaatselijke kunstenaars. Met 1500 voorstellingen in tien dagen is het een van de speciale evenementen die rond het Balatonmeer worden gehouden.

Lángos (hét Hongaarse streetfood: een platte koek van gistdeeg met een beleg van zure room en kaas) is de populairste snack op het meer, en bijna iedereen is het erover eens dat hij nergens beter smaakt dan hier – vooral als hij wordt gegeten met een fröccs, een spritzer met Olaszrizling, de plaatselijke favoriete witte wijn.

In de heuvelachtige streek rond het Balatonmeer, dat verschillende microklimaten in stand houdt, liggen enkele van de beste wijngaarden van Hongarije. Aan de noordoever zijn Badacsony en Somló bekende wijngebieden, met een vulkanische bodem die stenige en rondborstige witte wijnen voortbrengt. Het proeven waard zijn de wijnen die in Somló worden gemaakt van plaatselijke druiven als Furmint, Hárslevelű en Juhfark. Badacsony en Balatonfüred produceren naast de Olaszrizling ook heerlijke Pinot Gris (die lokaal bekendstaat als Szürkebarát) en een unieke, extreem lokale variëteit genaamd Kéknyelű.

Deze wijnen zijn de katalysator geweest voor een nieuwe lichting van restaurants rond het meer, die inzetten op lokale ingrediënten, een hartelijke sfeer en geweldig eten. Het idyllische Káli-bekken in het Balaton-hoogland staat in het middelpunt van deze nieuwe culinaire beweging. In dit gebied en vooral in het dorp Köveskál, dat is omgeven door lavendelvelden en boom- en wijngaarden, vind je een cluster van restaurants in boerenhoeven. Ze serveren heerlijk eenvoudige gerechten, grotendeels bereid van plaatselijke ingrediënten van leveranciers uit de omgeving, met daarbij uitstekende lokale wijnen. Hoewel de lángos op het meer een heerlijke snack was, spelen deze ambitieuze nieuwe restaurants en wijngoederen, gelegen in heuvels die uitkijken over het meer, een sleutelrol in het creëren van de perfecte balans tussen aloude herinneringen aan het Balatonmeer en de moderne bestemming die het meer tegenwoordig is.

Deze content werd geschreven door en aangeboden door onze sponsor. Het geeft niet noodzakelijk de mening weer van National Geographic of haar redactie.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Hongaarse koks brengen een eerbetoon aan klassiekers, met een twist
Reizen
Hongarije: ver van zee, vol van water
Reizen
Hongarije: land van kuurbaden
Reizen
De unieke wijnen uit Tokaj, een van de oudste wijnregio’s ter wereld
Reizen
Dit zijn de gelukkigste landen ter wereld volgens 2019 VN-rapport

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.