De ultieme bergervaringen van free solo-klimmer Alex Honnold

Ook als je een van de gevaarlijkste rotswanden ter wereld beklimt zonder enige zekering, stop je weleens om te genieten van het uitzicht. Een kijkje in het uitzonderlijke leven van free solo-klimmer Alex Honnold.

Door Jorinde Vroonhof
Gepubliceerd 8 jan. 2019 10:54 CET
Jimmy Chin maakte deze foto van Alex Honnold toen die de top van El Capitan bijna ...
Jimmy Chin maakte deze foto van Alex Honnold toen die de top van El Capitan bijna had bereikt.
Foto door Jimmy Chin

Op 3 juni 2017 beklom Alex Honnold als eerste vrije soloklimmer de negenhonderd meter hoge rotswand El Capitan in het Yosemite National Park. ’Free solo’, oftewel: zonder touwen. Deze grensverleggende klim werd vastgelegd door zijn vriend Jimmy Chin voor National Geographic. Het resultaat, de documentairefilm Free Solo wordt 20 maart om 21:00 zonder reclame-onderbrekingen uitgezonden op National Geographic.

Free solo-klimmen hoeft niet extreem te zijn, zegt Alex Honnold. Maar: “Je moet het wel altijd serieus nemen.” Iets om volgende zomer zelf te proberen? Of toch liever veilig vanuit je bioscoopstoel? Lees en oordeel (of huiver) zelf.

Waar begon je met free solo-klimmen?

“Als kind was ik al na sluitingstijd in de sportschool van mijn geboortedorp te vinden. Ik beklom daar de wanden, en ging al snel over op de kliffen in de buurt van, zeg, 80 of 90 meter hoog. Vanaf daar bouwde het zich gradueel op. Tot aan de 900 meter hoge El Capitan.”

Heeft El Capitan je in al die jaren het meest geïnspireerd?

“Oja, zonder twijfel! El Cap is echt een van de meest indrukwekkende rotswanden ter wereld, het is een legende. En het heeft een nog sterkere aantrekkingskracht op mij omdat ik er dichtbij opgroeide.”

Foto van Alex Honnold op de top van El Capitan in Yosemite National Park in Californië
Foto door Jimmy Chin

Kan je uitleggen wat er door je heen gaat als je omhoogkijkt naar El Cap?

“El Cap is zo ontzettend inspirerend en ontzagwekkend. Op dezelfde manier dat een kathedraal dat kan zijn. De grootsheid ervan overrompelt me en maakt me nederig, op een bepaalde manier. Ik voel me dan opeens zo klein en nietig.

En als klimmer zie ik dan nog andere dingen: het is zo’n uitzonderlijke bergwand, hij is zo ontzettend verticaal en glad, met prachtige lijnen. En alleen maar wit gesteente, zonder enige vegetatie. Dat is heel zeldzaam.”

Stop je tijdens het klimmen nog weleens om gewoon even te genieten van het uitzicht?

“O natuurlijk, dat doe ik ook hoor. Zelfs toen ik El Cap beklom - een hele extreme en serieuze klim - waren er nog steeds momenten waarop ik even stopte en mijn schoenen uitdeed, of even wat water dronk. Dan keek ik uit over de vallei en genoot ik van het uitzicht. Als ik daar niet van kan genieten, wat heeft het dan voor zin om dit te doen? Yosemite National Park, waar El Cap staat, is echt een van de mooiste plekken op aarde. Dat kan je ook zien in de film, maar in het echt is het nog veel mooier.”

Ben jij de natuur anders gaan beleven door jouw ervaring als vrije soloklimmer?

“Ik denk het wel. Elk jaar wordt klimmen in Yosemite een beetje normaler. Toen ik tien jaar geleden voor het eerst in Yosemite begon, was van sommige bergwanden nog niet eens bekend of ze überhaupt beklommen konden worden – of hoe je dan daarna weer naar beneden kwam. Behoorlijk intimiderend. Nu heb ik veel meer ervaring en ken ik de rotsen door en door.

Ik geloof in het gezegde: “The more you know, the less you need.” Je leert vaardigheden, over tijd raak je er steeds meer bedreven in en opeens weet je dat je het kan. Dat maakt het een beetje gemakkelijker.”

Jij hebt op meer dan 1000 plekken over de hele wereld free solo-klimmen uitgevoerd. Wat is volgens jou de leukste plek om te klimmen?

“Dat ligt eraan hoe je ‘leuk’ definieert. Om plezier te hebben zou ik bijvoorbeeld een maand door Spanje reizen en gewoon samen genieten van het eten en een fijne klim. Of gaan sportklimmen in Griekenland, sommige bergen daar zijn echt geweldig. Dat is een mooie manier om jezelf uit te dagen en iets te vergen van je lichaam, terwijl het wel heel veilig is.

Maar als je echt op zoek bent naar groots en inspirerend, dan zou ik bijvoorbeeld naar Patagonië in Zuid-Argentinië gaan. Daar word je echt van je sokken geblazen door een van de grootste rotswanden ter wereld. Alaska heeft ook prachtige wanden. Verbluft staan van een gigantische granieten spalk van 1500 meter die uit een gletsjer steekt: dat is toch echt inspirerend op een héél andere manier.”

De Fitzroy Traverse in Patagonië.
Foto door Colin Monteath, Minden Pictures, National Geographic

Ben je ook veel in Europa geweest?

“In Europa heb ik niet zoveel geklommen als op andere plekken. Tuurlijk, je kan in Europa heerlijk sportklimmen en vakantieklimmen. Dat is meest gesofisticeerde én plezierige vorm van klimmen ter wereld. Maar daarom ben ik er juist niet, haha. Het is voor mij een beetje te gemakkelijk, altijd een supermarkt op de hoek.

Als ik toch ga reizen, dat liever naar iets exotisch, zoals Afrika of Azië. En voor traditioneel klimmen ga ik uiteindelijk nog steeds het liefste naar de Verenigde Staten: daar vind je de grootste en meest imponerende rotswanden, zoals El Capitan.”

Zou je anderen aanraden om te gaan free solo-klimmen?

“Ik zou het niemand echt aanraden, maar ook niet afraden. Free solo-klimmen behelst echt een heel groot spectrum aan activiteiten, van een beetje op rotsen klauteren tot het bedwingen van El Cap. Free soloing hoeft niet heel extreem te zijn. Maar je moet het wel altijd serieus nemen. Het belangrijkste is dat je weet wat je doet.

Ik zou het ook niet zomaar aan anderen leren. Of je wilt free solo-klimmen is een persoonlijke keuze en je moet geheel instaan voor de consequenties. Het moet voortkomen uit je eigen motivatie en verlangen.”

Welk persoonlijke verlangen drijft jou?

“Bij rotswanden als El Cap is het echt de uitdaging op zich die mij drijft. Het zet me aan om mezelf uit te dagen en beter te willen worden. Het is alsof ik mezelf wil testen: ik neem iets wat compleet onmogelijk lijkt en werk gewoon net zolang totdat ik het wél kan en ga het dan ook écht uitvoeren.”

Voer je dan een trucje uit om je kalm en comfortabel te voelen?

“Daar heb ik geen simple truc voor, ik heb alleen heel veel goede gewoontes. Bij alle voorbereidingen voer ik precies dezelfde routines uit, steeds dezelfde checklist. Na 20 jaar klimmen en 2 jaar oefenen voelt het daarmee iets gemakkelijker. Maar dat maakt het nog niet simpel! En ik word wel beter, maar elke keer vind ik ook weer een grotere uitdaging of een groter gevaar: ik schroef de hoeveelheid avontuur als het ware elke keer weer op.”

Wat wordt je volgende avontuur?

“Voor nu geniet ik van het touren met de film! Ik vind het prachtig om de beelden terug te kijken. Ik word er nostalgisch van, ook als ik de filmcrew en mijn klimpartners weer terugzie. We hebben samen naar zo’n ontzettend groot doel toegewerkt! Een prachtige manier om al die momenten her te beleven.”

Free Solo draait vanaf 10 januari in de Nederlandse bioscopen en vanaf 6 februari in de Belgische bioscopen. Op 20 maart wordt de film om 21:00 uitgezonden op National Geographic.

Lees ook het interview met Alex Honnold in de maart-editie van National Geographic Magazine.

Lees ook: Alex Honnold maakte de meest gevaarlijke free solo-klim ooit, en zijn vriend filmde het

Lees ook: Exclusief: klimmer bedwingt de allergevaarlijkste rotswand zonder touw

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
10x Ultieme avonturen in Amerikaanse nationale parken
Reizen
Is klimaatcompensatie voor je vliegreis een goed idee?
Reizen
Alpinisten trotseerden ‘zone des doods’ op achtduizender
Reizen
Sportklimmen blaast economie van Grieks eiland nieuw leven in
Reizen
Exclusief: Deze klimmer maakte de grootste soloklim dit jaar – en het is niet Alex Honnold

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.