22x Europa voor moderne pelgrims

Van neolithische steencirkels tot kloosters op steile klippen – deze ontzagwekkende spirituele toevluchtsoorden hebben de tand des tijds doorstaan.

Door Christine Blau
foto's van Hartmut Krinitz
Gepubliceerd 15 mei 2019 16:38 CEST

Door de millennia heen is de mens naar de verste uithoeken van de aarde gereisd om troost en verlichting te zoeken. In het neolithische tijdperk werden voor ceremonies en rituelen clusters van rechtopstaande monolieten opgericht, waarvoor steenblokken met een gewicht van meerdere tonnen over afstanden van soms wel honderden kilometers werden aangevoerd. Rond de zesde eeuw na Chr. trokken ascetische monniken zich terug uit de samenleving en vestigden zich op afgelegen rotseilandjes voor de kust. In de eeuwen daarna bouwden andere religieuze groepen kloosters op vervaarlijk ogende klippen, in het streven om dichterbij de hemel te zijn.

Tegenwoordig volgen reizigers van alle gezindten de uitgesleten paden van monniken en pelgrims. Bezoekers die de mysteries en overblijfselen van verdwenen culturen verkennen, worden op deze plekken terug in de tijd gevoerd. Wandelaars kiezen voormalige bergvestingen als het Château de Puilaurens in Frankrijk als hun ambitieuze einddoel, terwijl pelgrims vragen om te mogen overnachten in een van de kloosters op de Griekse berg Athos, waar ze van monniken leren om zich van de wereld af te zonderen. Duizenden mensen van over de hele wereld treden in de voetsporen van onze neolithische voorouders wanneer ze tijdens de zomerzonnewende in Engeland bij zonsopgang dansen en trommelen in de steencirkels van Stonehenge en Avebury.

Deze spirituele en historische bestemmingen blijven tot onze verbeelding spreken, wat hun tijdloze aantrekkingskracht onderstreept. Hieronder volgen 22 van onze favoriete gewijde plekken in Europa.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Fotografie
Dit zijn enkele van de meest heilige plekken van Europa
Reizen
De 10 beste spooksteden ter wereld zullen je verrassen
Reizen
De 24 griezeligste bestemmingen ter wereld
Reizen
Bekijk verrassend mooie uitzichten vanuit een vliegtuigraampje
Reizen
Op reis in 2020? Laat je inspireren door deze foto’s

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.