19x de prachtigste duikplekken

Scheepswrakken, riffen en reuzenhaaien. Dit zijn de fraaiste duikspots ter wereld.

Thursday, July 18, 2019,
Door Redactie
Een onderwatergrot in Egypte
Een onderwatergrot in Egypte
Foto van Getty Images
Dit artikel verscheen in National Geographic Traveler editie 3, 2019. 

Dit is niet zomaar een lijst met bijzondere duikplekken, dit is een lijst samengesteld door Carrie Miller, auteur van het nieuwe National Geographic-boek 100 Dives of a Lifetime. Meer dan zeventig procent van de aarde bestaat uit oceaan, en toch hebben we pas vijf procent ervan verkend. Desondanks wedijvert de biodiversiteit die we op en onder dat relatief kleine zeeoppervlak aantroffen met die op het vasteland. Een bijzondere wereld om te verkennen, én te behouden. Op dit moment is slechts drie procent van de oceanen beschermd. Daarom is er het National Geographic-project Pristine Seas, een intitatief van Explorer-in-Residence Enric Sala, dat als doel heeft de laatste wilde plekken van de oceaan te redden. Een selectie van negentien duikspots, die het overtuigende bewijs vormen van de noodzaak tot het behoud van deze wereld. 

1) Indonesië – Koraalkoninkrijk

Koraal bij Raja Ampat
Foto van Alex Mustard/Minden Pictures

Met wel vijfhonderd verschillende soorten koraal, waaronder hoornkoralen en zeeveren, spant Raja Ampat (‘Vier vorsten’) de kroon. Tip: met een tour of duikcruise op een ‘live-aboard’-boot heb je gemakkelijk toegang tot het rif. 

2) Kaaimaneilanden – Diepgang

De Bloody Bay Wall, bij Little Cayman, is eenplek die aandoet als een onderzeese ruimtewandeling wanneer de blauwe afgrond honderden meters de diepte in duikt. Tip: Bezoek de onderzoekscentra van de Central Caribbean Marine Institute. 

3) Zuid-Afrika – Adrenalinestoot

In Aliwal Shoal vind je allerlei soorten zeeleven, van naaktslakken tot bultruggen, maar de plek is misschien wel het bekendst door de jaarlijkse bijeenkomst van miljoenen parende sardines. Tip: bij lokale duikcentra weten ze precies waar en hoe laat je moet zijn. 

4) Cuba – Liveaboard & Leer

Vanaf de eilandengroep Los Jardines de la Reina is uitsluitend via een live-aboard, een boot waar je ook slaapt, te duiken. Hier kun je je tussen zijdehaaien Elkhornkoraal, en zoutwaterkrokodillen begeven. 

5) Mexico – The Lost Ark

Duiken met een bultrug bij Roca Partida, Mexico.
Foto van Getty Images

Vereerd door de Maya’s en nu ook geprezen door duikers zijn de cenotes in Yucatán. Bijzondere rotsformaties en kans op archeologische vondsten: Indiana Jones-er dan dit wordt het niet. Tip: duik altijd onder begeleiding van een gediplomeerde instructeur. 

6) Malediven – Grote Jongens

Onder het wateroppervlak rond het ovaalvormige Ariatol oefenen spitse pieken op de zeebodem aantrekkingskracht uit op walvishaaien en reuzenmanta’s, die er zich voeden met plankton. Tip: van februari tot mei heb je de grootste kans deze te spotten. 

7) Bahama’s – Niet bijten

Deel de heldere, warme wateren van Tiger Beach met prachtig geschakeerde tijgerhaaien. Als duiker kun je hier met een haaien- voeder, gehuld in beschermende kledij, mee om het schouwspel te volgen
– vanaf een aangewezen positie op gepaste afstand achter de voeder. Uitermate onverschrokken reizigers gaan naar Port Lincoln, Australië, de enige plaats waar je in een kooi met witte reuzenhaaien kunt duiken. Tip: hou afstand en volg aanwijzingen op. Dit zijn bijzondere, maar wilde, onvoorspelbare dieren. 

8) Antarctica – IJsparadijs 

Duiken met pinguïns bij Antarctica.
Foto van Paul Nicklen/ National Geographic Image Collection

Een duik onder het bevroren oppervlak van de Zuidpool laat je kennismaken met vliegensvlugge pinguïns en octopussen met bloedpigmenten om te overleven in de ijskoude temperaturen. Tip: speciale antivriesapparatuur is een must. 

9) Verenigde Staten – Onderwaterwetenschap

Met de Coral Restoration Foundation in Key Largo, Florida helpen duikers om koralen te ‘planten’ en de groei van koralen op hetrif te monitoren. Op coralrestoration.org lees je meer. 

10) Canada – Koud kunstje

Bekend geworden door de rijke verzameling scheepswrakken, riffen en leven
in zee: Barkley Sound in British-Columbia is een echte koudwaterhotspot. Tip: dankzij de beschutte locatie kun je hier het hele jaar door duiken. 

11) Verenigde Staten – Nachtelijke avonturen

Reuzenmanta’s van zes meter breed zweven door het inktzwarte water en voeden zich met plankton terwijl duikers vlakbij Kona, Hawaï vanaf de bodem toekijken. Tip: laat de manta’s naar jou toekomen, in plaats van andersom 

12) IJsland – gespleten 

Duik dit onaardse paradijs in en tik twee tektonische platen tegelijk aan. In de Silfra-kloof in Nationaal Parl Thingvellir komen letterlijk verschillende werelden samen. Tip: een droogpak is onmisbaar. 

13) Nieuw-Zeeland – Alien-alert

Op het zoute water van Fiordland ligt een laagje zoet water, waardoor het licht van boven wordt afgeschermd. Allerlei leven uit het diepe komt naar boven om een glimp op te vangen van de duikers – of andersom. Tip: de weg naar deze duikspot gaat door bergen, zorg dus voor extra decompressietijd. 

14) Australië – Walvis, right ahead

Het Julian Rocks Marine Reserve ligt op het oostelijkste puntje van Australië in de buurt van Byron Bay, midden in de Oost-Australische stroom. Bultruggen, reuzenmanta’s en zandtijgerhaaien trekken langs de kust en komen hier op bezoek bij de lokale bevolking van zeekatten, baker- haaien en schildpadden. Byron Bay is een toplocatie voor ervaren duikers, maar ook voor beginnelingen. Tip: vergeet niet een wandeling te maken naar de vuurtoren van Cape Byron: een van de beste plekken ter wereld om walvissen te spotten. 

15) Marshalleilanden – Wrakzucht

Wrakduiken bij de Marshalleilanden.
Foto van Design Pics Inc/ Alamy

In de lagune van de afgelegen atol Bikini vind je een kerkhof vol oorlogswrakken – het erfgoed van 20ste-eeuwse kernproeven in de VS. Tip: oefen het wrakduiken eerst op iets makkelijkere locaties. 

16) Verenigde Staten – Opnieuw in trek

Orkaan Maria heeft Puerto Rico in 2017 flink toegetakeld, waarna de onderwaterwereld ook een tijdje met rust gelaten werd door het toerisme. Tip: nu is de beste tijd om het opkrabbelende ecosysteem te bewonderen. De meeste hotels op het eiland zijn weer geopend. 

17) Bonaire – Wondertjes

In het Bonaire National Marine Park kom je oog in oog met voelsprietvissen, cartooneske zeenaaktslakken en koraalgarnalen. Tip: duikers betalen eenmalig voor de toegang tot het park, een oriëntatieduik is bij die prijs inbegrepen. 

18) Ecuador – De oorsprong der soorten

Waar ter wereld kun je duiken met zeeleguanen, zeeleeuwen, walvishaaien en hamerhaaien, allemaal op dezelfde dag? Dat kan alleen op de Galápagos. Tip: duiken is heel beperkt toegestaan om de kwetsbare natuur te beschermen; plan vooruit. 

19) Frans-Polynesië – Afdrijfgevaar

Door de sterke stromingen worden onderwaterglijbanen gevormd tussen de open oceaan en de Tuamotu-eilanden. Hier kun je je laten meesleuren met trekkervissen en lipvissen. Tip: oefen van tevoren met duiken in stromingen. 

Nog veel meer ongelofelijke duiklocaties vind je in 100 Dives of a Lifetime: The World's Ultimate Underwater Destinations. Het boek staat vol spectaculaire fotografie, reistips en deskundig advies van National Geographic-explorers en duikers zoals Brian Skerry, Jessica Cramp en David Doubilet. Koop het boek op shop.nationalgeographic.com.

Dit artikel verscheen in National Geographic Traveler editie 3, 2019. 

Lees verder

Oostenrijk

Duiken in ondergelopen park in Oostenrijk

Dit artikel werd gepubliceerd op 11 juli 2014. Het natuurgebied in de Oostenrijkse regio Tragoß ondergaat elk half jaar een complete metamorfose: iedere zomer verandert het park in een duikparadijs.
Milieu

Een kijkje onder het wier dat de Sargassozee in leven houdt

Deze drijvende planten in de Atlantische Oceaan liggen aan de basis van een complexe en rijke onderwaterwereld.
Lees meer