Kajakken, hiken en slapen onder de sterren in de Catalaanse Pyreneeën

De beloning: slapen onder een sterrenhemel in een beschermd natuurgebied. Maar om daar te komen moet Digital Nomad Dirk Wijnand de Jong eerst kajakken en kilometers hiken.

Door Dirk Wijnand de Jong
Gepubliceerd 26 aug. 2019 15:58 CEST, Geüpdatet 7 mei 2021 17:11 CEST
Deel 1 van de ‘triatlon’: Met Edu 1 kajakken op de Noguera Pallaresa.
Deel 1 van de ‘triatlon’: Met Edu 1 kajakken op de Noguera Pallaresa.
Foto door Laura Arisa Parera

Je gedachten nemen rare sprongen als je met je ogen dicht in een beekje ligt. Vanuit een kabbelend stroompje in een loofbos omringd door zalmroze rotsen luister ik naar het continue gekrijs van krekels, het enige geluid hier. Als de mannetjes min of meer dezelfde tjirp hebben, beredeneer ik, moeten ze om de vrouwtjes te imponeren vast een lange adem hebben.

Kajakken door kloven

Aan die hersenkraker ging een zware dag vooraf.  Eerder die dag stap ik in de buurt van bergdorp Sort gevacumeerd in een wetsuit in een opblaaskajak. Dankzij de schuimende stroomversnellingen van de Noguera Pallaresa verdwijnen ik en Edu 1 – een alternatieve buitensportjongen met een staartje in zijn nek – steeds dieper in de wildernis. Eerst zien we nog eenzame kerkjes op puntige rotsen en middeleeuwse dorpjes met gewaagde bruggen. Daarna strekken de rotswanden zich uit, wordt de rivier krapper en het luchtruim nauwer, totdat er weinig meer overblijft dan een lullig streepje blauw met welingelichte gieren.

Dieper en dieper de wildernis in via een reeks stroomversnellingen.
Foto door Laura Arisa Parera

Na twee, drie uur peddelen draagt Edu 1 mij als een estafettestokje over aan Edu 2. Edu 2 - een berggids met aders als rivieren op zijn ledematen - loodst mij onder de verschroeiende zon over de gortdroge, gruizige wanden van het Reserva nacional de Boumort. Gortdroog en gruizig omdat het beschermd natuurgebied op de zuidelijke flanken van de Catalaanse Pyreneeën ligt. Daar, op een open plek middenin een loofbos, heeft Edu 2 eerder die dag ons kamp opgeslagen. Maar of ik niet eerst een omweg wil maken, naar een verlaten dorpje in de rotsen.

Doen: Ga kajakken over de Noguera Pallaresa-rivier. Hiken over de rotsen. En slapen in het bos.

De rivier die vernoemd is naar de walnoten die in de vallei groeiden, duwt je soms lieflijk, soms met geweld naar een kloof veertien kilometer lager, langs kloosters, kerkjes, dorpen met zoutmijnen en een slapende reus aan de horizon. Een stevige hike over de rotsachtige hellingen brengt je vervolgens naar je voorlopige rustplaats, midden in het bos aan een vredelievend beekje, onderaan een verlaten bergdorp waarover een bijzondere legende de rondte gaat. 

Spookdorp L'Espluga de Cuberes was bewoond tot in de jaren dertig.
Het uitzicht op Boumort National Reserve vanuit het spookdorp

Spookdorp L'Espluga de Cuberes

Neem van mij aan: wees op je hoede als een berggids een alternatieve route voorstelt. De omweg naar spookdorp L’Espluga de Cuberes blijkt een twee uur durende omweg dwars door distels en dichte struiken. Een route waar je beter hoeven kunt hebben, getuige de opgedroogde dropjes op het pad. Bij de vochtige, verlaten grotten, in de jaren dertig door de bewoners in de steek gelaten, geniet ik extra lang van het uitzicht. Daarna, je raadt het al, door dezelfde distels naar beneden. 

Edu 2 met z’n spullen, mijn spullen en een veer van een gigantische gier.

Aangekomen in het kamp begint Edu 2 aan zijn risotto met Latijnse namen. Voor hem, woonachtig in een dorp van vijf huizen waarvan de andere vier onbewoond zijn, is ons samenzijn gezinsuitbreiding, ik speel vooral de rol van vertroetelkind. En dus laat ik mijn gebutste lichaam in het beekje zakken, met een biertje, terwijl Edu 2 aan de slag gaat met een paddenstoel formaatje frisbee, ‘de boletus edulis’.

Het kamp in bescherm natuurgebied Boumort National Reserve.
In de keukentent gaat Edu 2 aan de slag met de boletus edulis

Deze reis werd mede mogelijk gemaakt door Het Catalaans Verkeersbureau.

Wil je ook op avontuur in deze regio? Lees dan hier verder >

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Het drukke Barcelona zat? Trek de wilde natuur in van Catalonië!
Reizen
Vijf rolstoelvriendelijke avonturen waar je adrenaline van gaat stromen
Reizen
Het gezicht van de Pyreneeën: herders, buren, boeren, allemansvrienden
Reizen
Omarm de natuur in Aigüestortes i Estany de Sant Maurici
Reizen
Onvergetelijk: de Catalaanse Pyreneeën vanuit een luchtballon

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.