Ontdek de Catalaanse Pyreneeën

Op amper een uur rijden van Barcelona ligt een wereld van serene bergdorpjes in de kleur van afbakbroodjes. Digital Nomad Dirk Wijnand de Jong rijdt er graag voor om.

Door Dirk Wijnand de Jong
Gepubliceerd 23 aug. 2019 14:14 CEST
Steil en een mondvol: de Puente Viejo de Sant Joan de les Abadesses.
Steil en een mondvol: de Pont Vell de Sant Joan de les Abadesses.
Foto door Dirk Wijnand de Jong

Zullen de plaatsjes altijd al de kleur van afbakbroodjes gehad hebben of is het de eeuwenlange blootstelling aan de knetterende zon? De hitte deze zomer is onvergeeflijk en de klaslokalen van Castellar de n'Hug zijn verhuisd naar het plaatselijke zwembad. Ík schiet aan de rand van het bergdorp het lommerrijke struikgewas in, zigzaggend over een smal verhard pad dat in rap tempo naar beneden keldert. Daar, uit de mossige rotsen, schiet de Llobregat uit de navel van Castellar.  

Doen: Hike naar de Fonts del Llobregat.
De rivier Llobregat ontspringt uit de kliffen rond het plaatsje Castellar de n’Hug en vormt daar een reeks snelstromende watervallen. De wandeling over het smalle pad dat in haarspeldbochten naar de lagergelegen Les Fonts del Llobregat leidt, dwars door de groene heuvels, is een welkome warmdraaier voor de rest van de Catalaanse Pyreneeën

Ignasi, Quim en herdershond Mus kijken naar de geboorte van de rivier de Llobregat

Oog in oog met de Llobregat

Vol bewondering kijken Ignasi (22) en Quim (21) en hun herdershond genaamd Mus toe hoe de rivier zelfverzekerd aan zijn eerste meters richting de Middellandse Zee begint, een tocht van 170 kilometer en 1259 hoogtemeters. De twee cellisten uit Barcelona hebben zich ook aan de Catalaanse hoofdstad weten te ontworstelen. ‘Eerlijk? De stad kan verstikkend zijn, soms moet je gewoon even de natuur in.’

Een rollercoaster van een roadtrip

Met precies die missie verken ik de Catalaanse Pyreneeën. Die gaan gepaard met bochtenwerk en daarom kun je maar beter geen boodschappen achterin hebben liggen. Bij bocht nummer vijftig zijn de eieren geklutst en bij bocht nummer honderd wil de prik uit de cava. In Ripoll, een sfeervol stadje omringd door bergen en met krappe straten, vertelt gids Miquel dat deze rollercoaster sinds mensenheugenis wordt bewoond door herders.

Nauwe, sfeervolle straatjes in het plaatsje Ripoll

De bewijsstukken daarvan liggen achter glas in het Museu Etnogràfic de Ripoll: houten werktuigen, ijzeren instrumenten, hoofddeksels met de flap omhoog en hoofddeksels met de flap omlaag - afhankelijk van de burgerlijke staat. Het naastgelegen klooster blijkt een rol te hebben gespeeld in het ontstaan van Catalonië. ‘De stichter van het klooster, Wilfried de Harige, zette de eerste stappen door het grondgebied streng te controleren en door de dynastie van het Huis van Barcelona op te richten.’

In het naastgelegen Benedictijnse klooster van Santa Maria de Ripoll, dat je binnengaat via een indrukwekkend, nog origineel portaal, vertelt Miquel over de belangrijke rol die het heiligdom heeft gespeeld.

In de Santa Maria, dat vanaf de negende eeuw uitgroeide tot een belangrijk cultureel centrum, is het vanmiddag meditatief stil. Alleen de herinnering aan Wilfried de Harige, die hier zijn laatste rustplaats heeft, galmt na, samen met wat schuifelende voetjes over de kille ondergrond.

Doen: Bezoek het Santa Maria de Ripoll-klooster.

Dit benedictijnerklooster in romaanse stijl werd in 888 gesticht door Graaf Guifré el Pelós (Wilfried de Harige), grondlegger van Catalonië. Het originele, met Bijbelse voorstellingen versierde portaal, is prachtig.

In het Museu Etnogràfic in Ripoll leer je van alles over het leven van lokale bergbewoners
Doen: Bezoek het Santa Maria de Ripoll-klooster.

Dertig bochten verder in de geboorteplaats van Miquel, Sant Joan de les Abadesses, staat nog een klooster van De Harige. Een slagje kleiner, maar daarom niet minder heilig en het blijkt, toevallig, ook Miquels moeder onderdak te bieden. Zijn vader lopen we vijf minuten later tegen het lijf, onderaan een imposante puntbrug waar hij de plantjes in zijn moestuin bewatert.

Sant Joan de les Abadesses ontwaakt wanneer het koeler wordt, nu nog even niet.

Deze reis werd mede mogelijk gemaakt door Het Catalaans Verkeersbureau.

Wil je ook op avontuur in deze regio? Lees dan hier verder >

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Vijf rolstoelvriendelijke avonturen waar je adrenaline van gaat stromen
Reizen
Het nieuwe goud van Midden-Amerika
Reizen
De tien beste bestemmingen om bloemenpracht te zien
Reizen
Vliegen er binnenkort raketten boven deze historische plekken?
Reizen
Het rode goud

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.