Mooiste winterse wandelroutes in Oostenrijk: 6 tips

Besneeuwde dalen, grazende gemzen en gezellige familieberghutten die uitzicht bieden over het witte sprookjesachtige landschap. Ook ’s winters is Oostenrijk een waar wandelparadijs. Wij tippen 6 routes.

Door Redactie
Gepubliceerd 10 okt. 2019 13:19 CEST
|
|
Foto door Sebastian Stiphout

1. Trap van 345 treden naar een romantische kapel

Maak kennis met het Kaisertal, een dal tussen Kufstein en Ebbs dat behoort tot het beschermde natuurgebied 'Kaisergebirge'. Besneeuwd maakt het landschap zo mogelijk nog meer indruk. In ongeveer drie uur loop je een middelzware tocht van 8,1 kilometer naar de romantische Antoniuskapelle. Via de 'Kaiseraufstieg' van 345 treden wandel je 513 meter omhoog waar je geniet van een uitzicht op de besneeuwde bergwanden van de Wilder Kaiser en Zahmer Kaiser. Kom bij met een hapje en een drankje in een van de gezellige familieberghutten.

|
Foto door Tirolerwerbung, Oliver Soulas

2. Culinaire winterwandeling

In het Biosphärenpark Großes Walsertal, in het uiterste westen van Oostenrijk, combineer je een romantische wandeling door de sneeuw met drie culinaire pauzes met de wandeltocht Winterkulinarium Sonntag-Stein. Begin met een ontbijt in de vallei, waarna de kabelbaan je binnen enkele minuten omhoog brengt naar de winterwereld van Sonntag-Stein. Sneeuw knarst onder de schoenen terwijl je op weg bent naar de volgende maaltijd van regionale specialiteiten in een lokale berghut. De laatste stop is een dessert in het bergstation. Smakelijk!

|
Foto door Großes Walsertal Tourismus, Alex Kaiser

3. Sneeuwschoenwandeling in sprookjesachtig landschap

Een sneeuwschoenwandeling door de ongerepte natuur is een ontspannen manier om de winter te beleven. Niet ver van het dalstation van de Ehrwalder Alm, in de Tiroler Zugspitz Arena, maak je samen met een gids een schitterende sneeuwschoenwandeltocht richting de Seebenwasserfall, in een setting die wat wegheeft van het nationale park Yosemite. Steile hellingen, waarvan de waterval naar beneden stort, zijn bedekt zijn met een wit tapijt, waterstroompjes zijn bevroren. De tocht van twee kilometer is geschikt voor elk niveau.

|
Foto door Wouter Oudemans

4. Gemzen en winterse schoonheid rond de Achensee

Een ander prachtig wandelgebied in Oostenrijk is de Achensee. In de witte dalen van het Karwendelgebergte vind je tal van wandelroutes. De meeste beginnen in Pertisau. Vriendelijk glooiende wandelpaden kronkelen door een witte winterwereld, met telkens weer gezellige, traditionele berghutten. Wandel bijvoorbeeld naar de Falzthurn-berghut en kijk uit op de markante, met een flink pak sneeuw bedekte, Sonnjoch. Zodra in februari de dagen wat langer worden, geniet je op het terras van een stralend zonnetje. Een andere mooie tocht is van de camping in Achenkirch naar het rustige Oberautal. Na een paar kilometer sta je in het mooie dal, waar je 's winters – met een beetje geluk – gemzen kunt observeren terwijl ze naar voedsel zoeken.

|
Foto door Achensee Tourismus

5. Op 1.000 meter hoogte

In St. Johann in Salzburg kan je winterwandelen op de Obergassalm, waarbij je start op het piekstation van Alpendorfgondel, die je van het dorp naar duizend meter hoogte brengt. Daar maak je een panoramische wandeling met waanzinnig uitzicht op de omringende bergen. Trek stevige wandelschoenen aan voor deze winterse wandeltocht van 2,1 kilometer. Na afloop drink je een Almdudler of Aperol Spritz bij Gondl Stubn, het restaurant recht naast het gondelstation.

St. Johann in Salzburg.
Foto door Mirja Geh Photography

6. In de voetsporen van de Walsers

Tijdens een winterwandelingwandeling in het Kleinwalsertal 'in de voetsporen van de Walsers' ontdek je de legendarische en soms wat morbide verhalen en legendes over de eerste bewoners van deze historisch interessante hoogalpinevallei. Wandel langs culturele monumenten in het dorp Mittelberg en omgeving met museumconservator Stephan Heim en maak kennis met de cultuur van de Walsers.

Het Kleinwalsertal.
Foto door Dominik Berchtold, Kleinwalsertal Tourismus

Meer over wintersporten en winterse wandeltochten in Oostenrijk? Lees hier verder >

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Haute Route: over het dak van Europa
Reizen
7 favoriete skiparadijzen in Oostenrijk
Reizen
Kijk je ogen uit in Oostenrijk: 6 uitkijkpunten om niet te missen
Reizen
Ontspannen in winters Oostenrijk: 6 tips
Reizen
De 6 gezelligste accommodaties in Oostenrijk

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.