Smullen in Oostenrijk: 6 winterse specialiteiten

Zet je smaakpapillen aan het werk in winters Oostenrijk: wandel langs gastronomische hutten, smul van lokale bergkaas en verse zalmforel, en spoel het weg met ambachtelijk bier of een glaasje schnaps.

Door Redactie
Gepubliceerd 10 okt. 2019 13:44 CEST
|
|
Foto door Andreas Jokuti

Kaasknoedels met roggebrood

Je mag de Tiroler Zugspitz Arena niet verlaten zonder een van de regionale specialiteiten te hebben geproefd: Schwarzbrotkäsknödel, oftewel kaasknoedels met roggebrood. Smul van deze lekkernij, die een alternatief biedt voor de klassieke Kaspressknödeln – platte kaasknoedels –, in restaurant Golfino. Smaakt het lekkerst met een witte koolsalade met spek en zure room, bieslook en andere verse kruiden.

Kaasknoedels met roggebrood.
Foto door Tiroler Zugspitz Arena

Koninklijke zalmforel uit de Achensee

Tirol is er maar wat blij mee, dat de keizer en zijn gevolg ooit ontdekten waar je hier de lekkerste vis vindt. Het jacht- en visserijboek, waar je alles in kan lezen over meren, viswateren en beken, dat Maximiliaan destijds liet maken, is vol lof over forel en zalmforel uit de Achensee. Restaurant-tips: Fischerwirt aan de Achensee en Martin's Bistro, allebei in Achenkirch, en Gasthof St. Hubertus in Pertisau.

Koninklijke zalmforel.
Foto door Lukas Kirchgasser

Schnaps op 1.000 meter hoogte

Schnaps maken onderdeel uit van de Oostenrijkse cultuur. Bezoek daarom de Schnaps-stokerij Hedegg, gelegen op 1.000 meter hoogte, in St. Johann in Salzburg. Hier worden al generaties lang allerlei sterke dranken gemaakt met de in het wild groeiende lijsterbessen. De bron Josefi, direct naast de stokerij, zorgt voor zuiver water om de drank te stoken. Het kalkloze water draagt, samen met de ideale ligging van de boerderij, al eeuwenlang bij aan de kwaliteit van de schnaps.

Tijd voor Schnaps.
Foto door Mirja Geh Photography

Wandelen langs gastronomische hutten

Wandel in het Kleinwalsertal langs een van de GenussHütten (gastronomische hutten), waar je kan leren en proeven hoe de regio voor wild en rundvlees vertrouwt op regionale en seizoensgebonden producten, in nauwe samenwerking met boeren, jagers, producenten. Traditionele gerechten en Walser-specialiteiten worden hier creatief geïnterpreteerd en omgetoverd tot culinaire hoogstandjes door de chef-koks. Bezoek ook boerderijwinkels of proef honing van lokale bergbloesems, kruidenlikeuren en mosterd op de vrijdagmarkt in het Walserhaus.

|
Foto door Kleinwalsertal Tourismus, Oliver Farys

Het enige ambachtelijke bier van Oostenrijk

Aan de voet van het Kaisergebergte in het plaatsje Swoich in Kufsteinerland, te midden van bossen, weiden, valleien en bergen, ligt een voormalige boerderij die nu dienstdoet als bierbrouwerij. De jonge bierbrouwers houden van experimenteren en weten meerdere traditionele bieren opnieuw te interpreteren. Zo werd hier de eerste Tiroolse IPA geboren: Bierol, het eerste ambachtelijke bier van Oostenrijk dat al meerdere prijzen in de wacht heeft weten te slepen. Proef de bieren in het restaurant of tijdens een proeverij of ontdek wat de regio verder nog te bieden heeft op culinair gebied!

Het ambachtelijke bier van Oostenrijk.
Foto door Bieröl

Lokale Walserstolz-bergkaas

In Alpenregion Vorarlberg proef je lokale Walserstolz-bergkaas uit het biosferenpark Großes Walsertal, waar de kunst van het kaasmaken al 600 jaar gecultiveerd wordt. Walserstolz wordt geproduceerd op acht Sennalpen – bergweiden voor melkvee dat gehouden wordt voor bergkaasbereiding – in twee winterboerderijen. De steile berghellingen en hooggelegen Alpen vereisen volledige inzet van de bergboeren. Voor de koeien daarentegen bieden de Alpen weelderige weiden met een verscheidenheid aan grassen en kruiden en die mix proef je.

|
Foto door Karl Hoffmann

Meer over wintersporten in Oostenrijk en culinaire specialiteiten? Lees hier verder >

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Supercool: deze kunstenaars maken muziek met ijs
Reizen
De leukste winteractiviteiten in Oostenrijk – naast skiën en snowboarden
Reizen
Vier de Mongoolse winter op een oeroud bevroren meer
Reizen
9x gezellige ijshotels en iglo’s om in te overnachten
Reizen
De mooiste winterreizen voor 2018

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.