De Blue Lagoon van Comino

Een boottochtje naar het eilandje Comino is al jaren de meest populaire excursie van Malta. Digital Nomad Corno gaat extra vroeg op pad met de boot om de lagunes met ongekend helder water te ontdekken.

Door Corno van den Berg
Gepubliceerd 21 nov. 2019 11:19 CET
|
|

Comino ligt tussen Malta en Gozo. Het is een eiland met diverse goed verscholen baaien, al zijn die allang niet meer geheim. En dus kan het hier druk worden, vandaar dat ik er al vroeg in de ochtend ben. Ik bestel een koffie op het terras aan het water van de Middellandse zee. Mijn gedachten dwalen al snel af; het ultieme vakantiegevoel wat mij betreft.

De naam van deze baai, ‘Blue Lagoon’ zegt genoeg. Dit is de bekendste baai van Comino. Ik stap het warme water in, het is relatief ondiep, ik zie de bodem van de Middellandse Zee op slechts twee meter diepte. Vissen schieten weg tussen het zeegras dat her en der groeit.

|

De kapitein vertelt me dat er meer te zien en doen is dan luieren. Hij lacht en start de motor. We varen naar de achterkant van het eiland, waar de Crystal Lagoon ligt. Nog zo’n prachtige naam, die ooit door iemand in een euforische bui moet zijn bedacht.

Als we de baai binnenvaren, word ik aangenaam verrast. Het water is net zo blauw en helder als in de Blue Lagoon, maar hier is het stukken rustiger, op het geplons van twee vrouwen na, die vanaf een andere boot met een gil het water inspringen. Hier kun je overal heerlijk zwemmen, snorkelen en duiken. Gewoon het water in en gaan.

Ik loop naar de top van het eiland en vanaf daar heb ik uitzicht over talloze andere kleine eilandjes, waaronder Cominotti, klein Comino. De Octopus Cave is een grot met een ingestort dak waardoor je zo naar de hemel kijkt. Het zonlicht valt door het gat en speelt met de rotsen en het water.

|

Een paar duikers verkennen de onderwaterwereld. Maar je ziet ze ook genieten van hetgeen je hier boven water ziet. Ze drijven op hun gemak wat rond in het zonnetje. De lucht in hun wetsuits helpt ze, al ziet het er wat vreemd uit.

|

Ik kijk op mijn horloge. Hoog tijd om verder te gaan en de grote groepen toeristen te vermijden. De kapitein zegt: ‘Het maakt hier niet uit waar je kijkt. Deze baaien zijn meer dan prachtig.’ Normaal zou ik een zucht niet kunnen onderdrukken als ik zo’n uitspraak hoor. Meestal zijn het verkooppraatjes. Maar dit keer geef ik hem volkomen gelijk. Het is waar.

Lees meer over Comino >

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Kajakken langs de kust van Malta
Reizen
De unieke tempels van Malta
Reizen
Fietsen en wandelen op Gozo
Reizen
Malta: meer dan een strandbestemming
Reizen
Het nieuwe goud van Midden-Amerika

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.