Fietsen en wandelen op Gozo

Gozo, het eiland ten noorden van Malta, is wat kleiner, rustiger en perfect om te fietsen. Digital Nomad Corno gaat er mountainbiken, wandelen langs de ruige kust, dwalen door zoutpannen en oude kerken en vreemde tempels verkennen.

Door Corno van den Berg
Gepubliceerd 21 nov. 2019 10:56 CET
|
|

‘Dus je wilt fietsen en wandelen? En de mooiste uitzichten zien?’ Ik kijk recht in het gezicht van Xavier Cornil Wambergue. Deze Fransoos heeft zijn hart verloren aan Gozo. Ooit kwam hij hier op vakantie en is nooit meer weg gegaan. Inmiddels verzorgt hij fietsexcursies; op gewone fietsen en e-bikes, maar ook op mountainbikes.

|

Ik heb wel zin in wat actie, dus ik kies voor de mountainbike. Gozo heeft geen bergen, dus al te ingewikkeld wordt het niet, vermoed ik. Maar blijkbaar maakt iedereen weleens een inschattingsfoutje. Als ik zeg dat ik ook wil wandelen vandaag, zegt Xavier: ‘Dat kan tussen het fietsen door. Ik begrijp hem eerst niet, maar ook dit leer ik snel.

De start van onze tocht is in het kuststadje Marsalforn met aangrenzend de beroemde Xwejni-zoutpannen. Hier is Emmanuel Cini aan het werk. De 74-jarige man is een lokale held. Hij groet en lacht, waarna hij op zijn gemak verder loopt met emmers zout. Emmanuel wint jaarlijks nog steeds kilo's zout, waarvan hij een deel verkoopt in zijn winkeltje. Ja, ik wil wel wat zout kopen van hem.

|

Het wandelen en fietsen lopen geregeld door elkaar. De reden: Er zijn geen fietspaden op Gozo. En ook geen mountainbikepaden. Eigenlijk fietsen we over wandelpaden, maar ook opvallend vaak off-road, waarbij we geregeld obstakels tegen komen. Of het pad is simpelweg te steil voor me en ik loop omhoog. Of juist omlaag. Met de fiets op mijn rug. Dit is avontuurlijk Gozo.

|

De paden zijn vaak smal en erg ongelijk. Ze slingeren door het landschap maar ook in hoogte. Waaronder naar het hoogste punt langs de kust: Ras il-Wardija, met een wonderlijke Romeins-Fenicische tempel uit 1500 v.Chr. Het zweet gutst over mijn voorhoofd. Maar als ik voorbij de tempel loop, heb ik plotseling een waanzinnig uitzicht over de kust van Gozo.

|

Van groots naar klein gaat snel op Gozo. Wied il-Għasri is een besloten baai waar ik zo aan voorbij zou fietsen. Maar Xavier kent hem en stopt. We lopen naar beneden om te kunnen zwemmen. Het is er heerlijk rustig. Het zeewater is kristalhelder en lekker warm. Een hond komt voorbijzwemmen, hij heeft nog meer plezier dan ik.

Xavier kent de regio als zijn achterzak. We stoppen ook bij Bottom of FormWied Il-Mielaħ, dat ‘het nieuwe Blauwe Oog’ (ook bekend als het Azure Window) wordt genoemd. Deze natuurlijke boog van rotsen over de zee was de populairste attractie van heel Malta. Een hevige storm in maart 2017 betekende het einde voor de boog. Wied Il-Mielaħ is eenzelfde soort natuurlijke rotsboog, maar een stuk minder makkelijk te bereiken. Maar ook minder mooi om eerlijk te zijn.

Het slot van de tocht gaat door het binnenland. We stoppen in de dorpjes voor een koel drankje en bezoeken een paar van de honderden kerken op Malta. Ook rijden we langs vele akkers met onder meer meloenen, maar ook wijnvelden en olijfbomen.

|

Uiteindelijk komen we toch weer bij de Middellandse Zee uit. Het mooiste uitzicht heb ik bij Dwejra Bay. Een luxe privéjacht dobbert in de baai met een paar kleine bootjes. Een prima plek om even te zitten en te observeren, er is verder niemand.

Ontdek de beste wandelgebieden op Malta > 

Ontdek Malta per fiets > 

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
De Blue Lagoon van Comino
Reizen
Kajakken langs de kust van Malta
Reizen
De unieke tempels van Malta
Reizen
Malta: meer dan een strandbestemming
Reizen
Het nieuwe goud van Midden-Amerika

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.