Kajakken langs de kust van Malta

Malta heeft 136 kilometer kustlijn, waar je rotsen, baaitjes en stranden vindt. De ruigste stukken kun je het beste per kajak verkennen, precies wat Digital Nomad Corno doet, gaat op zoek naar grotten, natuurlijke bogen, doorkijkjes en rustmomenten.

Door Corno van den Berg
Gepubliceerd 21 nov. 2019 11:13 CET
|
|

Een tiental mensen kijkt me vanuit het water wat vreemd aan. Diverse mannen en vrouwen dobberen relaxt in het zeewater. Ze praten en zwemmen wat, maar praten vooral, in dit geval over die vreemde snuiter met zijn kajak, die ook het water in wil. Ik ben op het strand van het relatief onbekende dorpje Ghar Lapis op Malta, waar de lokale bewoners bij elkaar komen voor hun ochtendduik en een kletspraatje. De beschutte baai in de zee leent zich hier uitstekend voor, het zonnetje gooit haar warmte over de golven.

Ik leg mijn kajak voorzichtig in het water. Eerste uitdaging: tussen de mensen door peddelen. Ik doe het rustig aan, net als mijn gids Marton Moritz. Ik wil Malta zien vanaf het water. Deze vorm van actie, zelf peddelend door de golven, geeft altijd extra voldoening. 

|

Doordat de wind plots is gaan liggen, ontstaat een fijne mix van actie en rust. Het water is een spiegel, de wolken reflecteren in het water: een machtig mooi gezicht. ‘Als er dolfijnen zijn, zien we ze vandaag zeker!’ Marton is positief gestemd. Ik eveneens, al zou ik ook graag tegen de golven opboksen. Wat een half uur later gebeurt als de wind opsteekt. Ik ook altijd met mijn grote mond.

|

Marton brengt me naar een natuurlijke boog in het water, een gat in de rotsen, ontstaan door jarenlange erosie door beukende golven en stroming, waar de golven doorheen stromen. Malta stond wereldwijd bekend om de Azure Window, een immense natuurlijke boog die in 2017 instortte tijdens een storm. ‘Ook deze zal ooit instorten,’ zegt Marton. ‘Maar er komen gelukkig ook weer nieuwe bij.’ Ik leg het verschijnsel maar snel vast op een foto.

|

Onderweg komen we diverse duikers tegen, of liever gezegd: hun drijvende boei waaraan ze met een touw vast zitten. Het water is helder genoeg om meters ver de diepte in te kunnen kijken. Zo worden hier af en toe zelfs meterslange mensenhaaien gezien. Ik blijf maar veilig in mijn kajak zitten, al zijn er nog nooit incidenten geweest.

|

We kajakken langs verschillende bijzondere rotsformaties. De meeste hebben geen naam, maar Marton is creatief genoeg of er iets voor te verzinnen. Zo ziet hij een olifant in de ene rots, een vrouwengezicht in een andere. De laatste stop is bij de Xaqqa-vallei, waar je ook kunt rotsklimmen en abseilen tussen de steile rotsen. Aangezien ik het kajakken al flink in mijn spieren voel, blijf ik liever op het water.

Ontdek meer over watersporten op Malta >

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
De Blue Lagoon van Comino
Reizen
De unieke tempels van Malta
Reizen
Fietsen en wandelen op Gozo
Reizen
Malta: meer dan een strandbestemming
Reizen
Het nieuwe goud van Midden-Amerika

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.