Malta: meer dan een strandbestemming

Digital Nomad Corno reist door het Zuid-Europese Malta om meer te leren over de eilandengroep, waar het Unesco Werelderfgoed voor het oprapen ligt en eeuwenoude tempels de geschiedenis van het gebied verraden.

Door Corno van den Berg
Gepubliceerd 21 nov. 2019 10:47 CET
Ramla Bay
Ramla Bay

Een man zit op zijn knieën, midden in de kerk. Een kussentje maakt het iets draaglijker. Hij is bezig met de restauratie van de marmeren vloer. Jesmond Barolo kijkt me aan als ik vraag waar hij precies mee bezig is. ’Allereerst haal ik met een scherp mesje het gruis uit een kapot stukje tegelwerk. Vervolgens plaats ik er een papiertje op en knip die op maat,’ legt hij uit. 'Dan komt het lastigste. Ik moet het stukje marmer precies zo namaken. En er zorgvuldig in plaatsen. En dat voor deze hele vloer,’ zegt hij met een wijds gebaar. Jesmond gaat weer onverstoorbaar verder met het gepriegel. Zijn passie fascineert me.

De Sint-Janscokathedraal in Valletta.

Ik ben in de wereldberoemde Sint-Janscokathedraal in Valletta. Deze 16e-eeuwse kathedraal in de hoofdstad van Malta is een voorbeeld van de rijkdom van de barok. Met onder meer het beroemde schilderij De onthoofding van Johannes de Doper (1608) van Caravaggio.

De Sint-Janscokathedraal in Valletta.

Eenmaal weer buiten klinkt een hartstochtelijke discussie tussen twee vrouwen door de straten van de hoofdstad Valletta. Verstaan doe ik het niet. De Maltezen spreken een unieke taal, het Malti, de enige Semitische taal met een Latijns alfabet. Het klinkt een beetje zoals Arabisch, al hoor ik diverse 'leenwoorden'. Deze stammen uit het Engels of Italiaans en zijn inmiddels in de taal opgenomen. Het is een van de dingen die meteen opvalt als je op Malta arriveert. Het hoort bij de Europese Unie, maar is behoorlijk anders. Met name door de architectuur, de taal en het eten.

 ‘Malta ligt strategisch’ hoor ik overal. Midden in de Middellandse Zee. Ja, voor een heerlijke vakantie in de zon, dat is zeker. Maar deze eilandengroep, want dat is het, ligt al eeuwenlang op talloze handelsroutes van vele volkeren. En daardoor kun je hier ongekend veel historie opsnuiven.

Niet voor niets staat de hoofdstad Valletta op de lijst van Werelderfgoed van Unesco. Net als de bijzondere tempels die zo’n vierduizend jaar v.Chr. geleden her en der zijn gebouwd – en daarmee ouder zijn dan de piramiden van Egypte.

Ik krijg het nog druk in de acht dagen dat ik hier ben. Want ik wil veel; de natuur in, de keuken proeven, te voet op pad, met de mountainbike, per boot en op diverse verrassende manieren. Waaronder met de Rolling Geeks, een excursie per golfkarretje in de 'Drie Steden van Malta'.

Een excursie per golfkarretje in de 'Drie Steden van Malta.

Die steden, Birgu, Senglea en Cospicua, gaan volledig in elkaar over en zijn perfect met een soort golfkarretje te ontdekken. Ik krijg een tablet mee met gps. Deze geeft de route aan, alsook informatie over wat ik om me heen zie. De Nederlandse versie is eigenlijk Vlaams, met een heerlijk accent.

Ik mag het karretje zelf rijden, maar wie wil kan zich ook door een chauffeur laten rijden. Er zijn diverse soorten excursies; de meest gangbare duurt twee en half uur. Hierbij doe je alle drie steden aan. Maar je kunt ook langer op pad als je een tussenstop wilt maken ergens.

Het is superrelaxed rijden; het karretje gaat niet harder dan 20 kilometer. Al begeef je je wel af en toe door het drukke verkeer, gevaarlijk is het niet. En een perfecte activiteit op Malta, want ook dit is anders dan anders.

Ontdek de verschillende steden en dorpjes op Malta >

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
De Blue Lagoon van Comino
Reizen
Kajakken langs de kust van Malta
Reizen
De unieke tempels van Malta
Reizen
Fietsen en wandelen op Gozo
Reizen
Het nieuwe goud van Midden-Amerika

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.