Lille met een local

De Noord-Franse stad Lille, ook wel bekend als Rijsel, mag zich in 2020 World Design Capital noemen. Local Benjamin Clipet kent alle ins en outs van de stad.

Thursday, January 16, 2020,
Door Esmee van Dijk
Place aux Oignons in Lille.
Place aux Oignons in Lille.
Foto van Getty Images

Krijg jij geen genoeg van steden? Ontdek meer! En ga op stedentrip met Travel Man, elke zaterdag in januari vanaf 13:55 op National Geographic.

Dit artikel verscheen in National Geographic Traveler editie 1, 2020.

Designfeest

'Met de titel World Design Capital 2020 trekt Lille alles uit de kast met festiviteiten en met tentoonstellingen van ontwerpers van over de hele wereld. Je kunt een kijkje nemen in ontwerpbureaus, -bedrijven en -scholen, die voor dit evenement hun deuren openen en mensen uitnodigen na te denken over hoe design aanjager kan zijn van positieve veranderingen, onder meer op het gebied van duurzaamheid, in de omgeving én de wereld. Ook zal er een spetterende slotceremonie zijn, waarbij de invloed van de stad wordt gevierd.’

In Lille vind je een flink aantal geweldige musea.
Foto van Getty Images

Jong

‘Lille is een heel jonge stad als je het hebt over de inwoners: 35 procent is jonger dan 25. Studenten uit heel de regio Hauts-de-France komen hierheen en blijven vervolgens hangen omdat er zo veel te beleven is – en omdat je er goed kunt feesten. Gare Saint Sauveur, een goederenstation uit 1864 dat is omgebouwd tot evenementenlocatie, is favoriet. In Parc de la Citadelle en Jardin Vauban, ‘de longen van Lille’, verzamelen muzikanten zich vaak voor jamsessies.’

De zeventiende-eeuwse vestingwal.
Foto van Getty Images

Proost

‘In Lille houden we van bier. Overal zijn cafés waar bierliefhebbers aan hun trekken komen en waar we erg trots op zijn, zoals La Capsule, B148 en Bierbuik. In de laatste jaren zijn er ook veel microbrouwerijen uit de grond gestampt. Het is heel moeilijk om te zeggen welk stadsbiertje het beste is, maar ik zou waarschijnlijk gaan voor Mongy, dat wordt geproduceerd in Brasserie Cambier.’

Place du Général de Gaulle.
Foto van Getty Images

Smullen

‘Aux Merveilleux de Fred staat wereldwijd bekend om zijn merveilleux (bollen merengue versierd met verschillende toppings). Zoetekauwen moeten ook naar L’Ogre de Carrouselberg. Betere gebakjes kun je niet vinden; ze zijn zo verfijnd dat het bijna kunst is. Verder zie je in de keuken vooral een mix van Vlaamse en Franse invloeden, net als op veel andere plekken in Picardië. Zowel welsh, een gerecht met geroosterd brood, mosterd, ham en cheddarkaas, als Vlaamse karbonade met ui en bruine suiker mag je niet overslaan.’

Een taartje van L’Ogre de Carrouselberg.
Foto van Getty Images

Feit

‘Bij Place aux Oignons, een bekend plein in Lille, was vroeger een dominium (donjon). Geleidelijk is die naam verbasterd tot dominion, om uiteindelijk bij oignons (uien) uit te komen.’ 

Benjamin Clipet, geboren en getogen in Noord-Frankrijk, richtte begin 2019 het online platform Lille Addict op.

Reis in januari mee tijdens Travel Month. Natgeo.nl/travelmonth

ontdek meer

Traveler

Travel Month

In januari staat National Geographic in het teken van reizen.
Frankrijk

Frankrijk: Vive le Beaujolais!

De Beaujolais is synoniem met gastvrijheid – en natuurlijk met heerlijk lichtvoetige wijnen.
Frankrijk

48 uur in Parijs

Parijs, stad van de liefde, lichtjes, mode en gastronomie. De stad is altijd in beweging, op en rond de Seine, de vele pleinen en terrasjes. Hoe haal je het beste uit Parijs in twee dagen? En waar vieren de Parijzenaren de finale van de Tour de France?
Lees meer