De geheimen van Leeuwarden

Een stad met verborgen parels, een plek waar historisch en eigentijds samenkomen. De kleine, oude straatjes ademen geschiedenis en zitten vol rijke verhalen. Acht meer en minder verborgen geheimen van Leeuwarden.

Door Redactie
Gepubliceerd 26 feb. 2020 12:00 CET
Stadszicht van Leeuwarden.
Stadszicht van Leeuwarden.
Foto door Marc de Fotograaf

1. De Grote Kerk

In de Grote Kerk, ook wel bekend als de Jacobijnerkerk, is de grafkelder van de Nassaus te vinden, waar onder anderen Willem Lodewijk van Nassau-Dillenburg (1560-1620), ‘Us Heit’ (onze vader) en Maria Louise van Hessen-Kassel (1688-1765), moeder van stadhouder Willem IV van Oranje Nassau (1711-1751) en voorouder van Willem-Alexander, werden begraven. De bouw van de kerk begon in 1300 en duurde tweehonderd jaar. Het monument is het oudste gebouw in de stad en daarom een goede plek om de ontdekkingstocht door de stad te beginnen.

De Oldehove
Foto door Johannes Dijkstra

2. De Oldehove

De iconische Oldehove is allesbehalve een verborgen parel in de stad; de vrijstaande kerktoren staat namelijk flink scheef en trekt daarom aandacht. Bouwmeester Jacob van Aaken had in 1529 bedacht dat de toren honderd meter of hoger moest worden, maar tijdens de bouw zakte het bouwwerk al gevaarlijk scheef vanwege de drasse ondergrond. Tegen beter weten in werd er verder gebouwd. De verzakking werd door een loodlijn steeds gecorrigeerd waardoor de toren nu niet alleen scheef, maar ook krom is. Uiteindelijk is de Oldehove 48 meter hoog geworden en nu een rijksmonument.

3. Keramiekmuseum Princessehof

Midden in de historische binnenstad van Leeuwarden staat het achttiende-eeuwse stadspaleis van Maria Louise van Hessen-Kassel, waar in 1898 de kunstenaar M.C. Escher werd geboren. Tegenwoordig is het paleis het onderkomen van het Keramiekmuseum Princessehof. Met een collectie die 35 duizend stukken telt, is het de meest gevarieerde en grootste verzameling porselein in Nederland. De nadruk ligt op Aziatische, Europese en moderne keramiek, met als absolute hoogtepunt het keizerlijk porselein uit China.

Keramiekmuseum Princessehof
Foto door Ruben van Vliet
Nieuwestad
Foto door Lieuwe Terpstra

4. De Binnenstad

De historische Leeuwarder binnenstad ligt rond de Nieuwestad en de Voorstreek, eeuwenoude straten en grachten waarlangs historische herenpanden met versierde gevels oprijzen. Strijk neer op een van de terrassen of verken de stad vanaf het water; de Stadsgracht loopt door de hele binnenstad en aan boord van een traditionele Friese praam kom je alles te weten over de geschiedenis van de stad. Liever zelf op onderzoek uit? Een boot huren kan ook.

5. Mata Hari

Ontmoet Margaretha Zelle (1876-1917), geboren in Leeuwarden en opgegroeid in Nederlands-Indië. Als Mata Hari beleefde ze glorieuze jaren als naaktdanseres en courtisane in Parijs en later in Berlijn. Als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt keert ze terug naar Nederland, waar ze uiteindelijk wordt ontmaskerd als spion en door een vuurpeloton in de bossen van Frankrijk wordt gefusilleerd.

Leer meer over het leven van de beroemde Friezin via de wandelroutes van Historisch Centrum Leeuwarden of een tour van A Guide to Leeuwarden, die je langs de sporen van Margaretha Zelle leiden.

De Stadswaag
Foto door Pieter Postma
Eet in restaurant Eindeloos
Foto door Lucas Kemper

6. Eten & drinken

Begin je dag goed met een ontbijt bij brugwachtershuisje Stek aan het water, of brunch in het zestiende-eeuwse gebouw de Stadswaag. Dineren kan uitstekend bij restaurant Eindeloos, waar lokale ingrediënten en de seizoenen het menu bepalen. De dag afsluiten kan – met een van de vele speciale bieren –in een van de oudste kroegen van Leeuwarden: de Markies. De écht verborgen parel in Leeuwarden is de speakeasy bar Dr. Watson aan de Eewal, verborgen achter wat oogt als een dokterspraktijk.

Speciaalbiercafé de Markies
Foto door Niels Westra

7. Prinsentuin

Stadspark de Prinsentuin, dat vroeger als lusthof van de Oranje-Nassaus diende, ligt in het hart van de stad. Het park werd in 1648 geopend ter ere van het einde van de Tachtigjarige Oorlog en de Vrede van Münster. Vroeger was het afgesloten voor publiek, tegenwoordig is het park het groene hart van het centrum en – zeker op warmere dagen - een van de populairste plekken om je even te onttrekken aan de stad.

De Prinsentuin
Foto door Marc de Fotograaf
Kunst in Leeuwarden
Foto door Marc de Fotograaf

8. Toekomstige klassiekers

Bezoek de bovenste verdieping van het Fries Museum, waar je wisselende exposities vindt van moderne kunstenaars. Zo kun je op dit moment het moderne werk bewonderen van de expositie Other.Worldly (t/m 3 januari 2021), of Tenant of Culture (t/m 17 mei 2020). Meer fan van klassieke kunst? Bekijk dan het werk van de Friese beeldhouwer Pier Pander (1864 – 1919) in het Pier Pander Museum. De expositie is geopend vanaf 30 mei t/m 27 september 2020.

Nieuwsgierig geworden naar Leeuwarden? Ontdek meer over deze historische hoofdstad van Friesland op Visit Leeuwarden

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Het nieuwe goud van Midden-Amerika
Reizen
De tien beste bestemmingen om bloemenpracht te zien
Reizen
Vliegen er binnenkort raketten boven deze historische plekken?
Reizen
Het rode goud
Reizen
Hollandse tulpenkwekers hopen op goede tijden na COVID-19

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.