De wereldwijde verspreiding van het coronavirus hindert reizigers. Blijf op de hoogte van de wetenschap achter de uitbraak>>

Beleef de ‘perfecte dag’ in winters Oostenrijk

In Oostenrijk vind je mooie pistes, knusse bergdorpjes en gezellige restaurants. En Apfelstrudel natuurlijk. Maar Oostenrijk is ook dé bestemming voor verrassende activiteiten zoals snowkiten of een huskytocht. De perfecte dag in winters Oostenrijk.

Gepubliceerd 6 okt. 2020 11:18 CEST, Geüpdatet 29 dec. 2021 23:30 CET
Op de pistes in Oostenrijk.

Op de pistes in Oostenrijk.

Foto van © Österreich Werbung / thecreatingclick.com

De perfecte ochtend: een huskytocht

Heb jij altijd al willen weten hoe het is om op een slee getrokken door husky’s door de sneeuw te racen? Goed nieuws: voor een huskytocht door een winter wonderland hoef je niet helemaal af te reizen naar Alaska of Lapland. In het Kleinwalsertal in Vorarlberg leer je hoe het is om met husky’s te leven, sneeuwwandelen en sleeën. Na de uitleg van de musher in de vroege ochtend, is het tijd om zelf met de honden aan de slag te gaan. Race over de open sneeuwvlakte tussen besneeuwde bergtoppen en dennenbossen en wandel op sneeuwschoenen met extra gemak dankzij de sterke husky die aan je middel gebonden zit. Vandaag waan je je een echte husky musher in de Oostenrijkse Alpen.

Husky Camp in Au.

Foto van © Vorarlberg Tourismus GmbH / Markus Gmeiner

De perfecte namiddag: winterwandelen en rodelen

Strek je benen bijvoorbeeld tijdens een winterwandeling in het Kufsteinerland. Hier zijn achttien premium wandelroutes uitgezet, waarvan die door het Kaisertal bij velen favoriet is. Dit dal is alleen te voet bereikbaar voor toeristen en daardoor vrijwel geheel autovrij. De typische Alpenboerderijen met hun houten balkons en besneeuwde daken staan voor een brede, met sneeuw bedekte bergrug. Sommige van deze boerderijen zijn al bijna zeshonderd jaar oud en vrijwel allemaal zijn ze nog bewoond en vaak als herberg in gebruik. Het is niet verwonderend dat dit dal in 2016 tot de mooiste plek in Oostenrijk uitgeroepen werd.

Winterwandelen in het Kaisertal.

Foto van © Tirol Werbung / Oliver Soulas

Klaar voor wat meer snelheid? Stap op de slee in St. Johann in Salzburg en race op de speciaal gemaakte 3.5 kilometer lange rodelbaan in hoog tempo naar beneden. Voel de wind in je gezicht en zie de met sneeuw bedekte dennenbomen als een vage waas aan de zijkanten van het pad. Sleeën is niet moeilijk, zolang je onthoudt waar de rem en het stuur zitten, en goed voor de lachspieren van jong en oud. 

Ijsklimmen en snowkiten

Na een lekkere lunch met Oostenrijkse specialiteiten in één van de gezellige berghutten, is het tijd voor je volgende avontuur. Maak een wandeling tussen met sneeuw bedekte bergen en langs kabbelende bergriviertjes. Loop van het Matreier Tauernhaus in Oost-Tirol naar de ijsklimwanden van Matrei. In het schaduwrijke dal beklim je één van de bekendste ijsklimroutes in Europa. Hier zijn tachtig routes voor elk niveau uitgezet over tientallen meters hoge ijswanden. Leer de basis van ervaren berggidsen en voor je het weet sta je bovenaan de ijswand uit te kijken over de omliggende bergen. 

 

Ijsklimmen in Oost-Tirol.

Foto van © Christian Riepler

Nadat je je spieren opgewarmd hebt op de ijswand, is het tijd voor een potje snowkiten. Snowkiten lijkt veel op kitesurfen, maar in de winter sta je op de Achensee op ski’s of een snowboard in plaats van op een surfboard. Bovendien race je hier niet aan je vlieger over de golven, maar over een dikke laag sneeuw. Het is even wennen om zo hard voortgetrokken te worden door een vlieger, maar voordat je het weet heb je de smaak te pakken en probeer je misschien zelfs een kleine sprong omhoog. Het gevoel van zweven tussen die magnifieke bergen is onvergetelijk en zo verslavend dat ook jij waarschijnlijk al snel tot de jaarlijks terugkerende bezoekers behoort.

Snowkiten in Achenkirch. 

Foto van ©Snowkite Achensee

De perfecte avond: een romantische avondwandeling

De perfecte dag in Oostenrijk sluit je af met een sfeervolle avondwandeling. Boven de met sneeuw bedekte bergtoppen van Tirol schitteren sterren in een heldere hemel. Wandel in de regio St. Johann in Tirol door het donker naar de met kaarsen verlichte kluizenaarswoning Maria Blut aan de voet van de Niederkaiser. Vergeet onderweg niet regelmatig even pauze te nemen om te genieten van de frisse lucht, de stilte en het panoramische uitzicht over de lichtjes in het dal.

Avondwandeling in St. Johann in Tirol.

Foto van Franz Gerdl

Voor de durfals: de Big3 rally

Voor de echte die hard skiërs is de Big3 rally uitgezet. In Sölden leg je skiënd 5.200 hoogtemeters af naar drie uitzichtplatformen op meer dan drieduizend meter hoogte. Elk van de uitzichtplatformen bieden een uniek uitzicht. Zo kun je vanaf de Schwarze Schneide (3.340m) zo ver kijken dat je zelfs de Dolomieten kunt zien. 

Felssteg Tiefenbach in Sölden.

Foto van © Ötztal Tourismus / G. E.

Het glazen platform op de Tiefenbachkogl (3.250m) steekt twintig meter boven de gletsjer-afgrond uit en het hoogste punt van Tirol, de Wildspitze, ligt zo dichtbij dat je hem bijna aan kunt raken. Ook het laatste Big3 platform is een bezoekje waard. Op de Gaislachkogl (3.048m) loop je over een hangbrug naar een 360 graden uitzicht, en breng je een bezoekje aan het glazen gebouw waar scenes uit de James Bond film ‘Spectre’ opgenomen zijn. Na kilometers skiën kom je weer terug in het dal, waar je je avondmaaltijd dik verdiend hebt.

Meer wintertips en actuele informatie over de coronamaatregelen vind je op austria.info/winter

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Vergeet alles wat je weet van Tenerife
Reizen
Interview: Tom Waes blijft thuis
Reizen
Een heel land voor jezelf
Reizen
Topbestemmingen voor 2021: natuur
Reizen
Winterwandelen naar een Oostenrijks sprookjesdal

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.