De wereldwijde verspreiding van het coronavirus hindert reizigers. Blijf op de hoogte van de wetenschap achter de uitbraak>>

Hier maak je een winterse droomwandeling onder de sterrenhemel

Waan je in een winters sprookje onder de sterrenhemel boven Tirol. Adem de frisse berglucht in, luister naar het kraken van de sneeuw onder je schoenen en ga op zoek naar sterrenbeelden in de heldere nacht.

Foto's Van Franz Gerdl
Gepubliceerd 6 okt. 2020 11:04 CEST, Geüpdatet 29 dec. 2021 23:30 CET
Avondwandeling in St. Johann in Tirol.

Avondwandeling in St. Johann in Tirol.

Foto van Franz Gerdl

Boven de met sneeuw bedekte bergtoppen schitteren sterren in een heldere hemel. Het is doodstil op het geluid van de wind en voetstappen in de sneeuw na. Bij het uitademen ontstaan ademwolkjes in de koude nacht en de kou zorgt voor tintelende huid op je wangen. Een avondwandeling in de Tiroolse dalen prikkelt al je zintuigen. 

Avondwandeling in St. Johann in Tirol.

Foto van ©Franz Gerdl

De kluizenaarswoning Maria Blut, gelegen aan de voet van de Niederkaiser in de regio St. Johann in Tirol, is de perfecte bestemming voor een nachtelijke winterwandeling. De regio ligt in de Kitzbüheler Alpen, negentig kilometer ten oosten van Innsbruck. In de charmante dorpen St. Johann in Tirol, Oberndorf, Kirchdorf en Erpfendorf heerst een gezellig vakantiegevoel waarvoor ze zelfs een eigen woord bedacht hebben: mein Yapadu. De bergen hier in het Tirools laagland hebben niet al te steile berghellingen en zijn daardoor erg geschikt voor winterse wandelingen.

Een nachtelijke winterwandeling

Begin voor de meest sfeervolle ervaring na zonsondergang aan de wandeling naar de verlichte kluizenaarswoning. Trek je stevige schoenen aan en ga in het maanlicht op pad vanuit de wijk Bärnstetten. Kleed je warm aan, neem een lampje mee en vergeet vooral niet je zintuigen te gebruiken onderweg. Over knisperende sneeuw volg je het licht stijgende pad naar boven. Neem op een open vlakte op weg naar boven plaats op een van de bankjes. Laat je ogen even aan het donker wennen en geniet van het panoramische uitzicht over de lichtjes van het dorp St. Johann in Tirol en de Kitzbüheler Horn aan de andere kant van het dal.

Na 160 meter bergop lopen bereik je op 860 meter hoogte de kluizenaarswoning. In de sneeuw rondom het gebouw staan brandende kaarsen waardoor het voelt alsof je een winters sprookje binnen gestapt bent. Al ruim driehonderd jaar wonen Christelijke kluizenaars hier op de flank van de berg. ’s Avonds verlicht de huidige bewoonster, een zuster van de Orde van de Zusters van het Heilig Kruis het gebouw met kaarsen. Haar woning is de laatste bewoonde kluizenaarswoning van Tirol. Het dak en de omliggende bomen zijn bedekt met een dikke laag sneeuw en de enige kleur in het landschap komt van het licht achter de ramen.

Na een afdaling over vrijwel dezelfde route ben je weer terug in het dal. Sluit je avond gezellig af met een glas wijn in een van de sfeervolle restaurants, voordat je met je het ultieme vakantiegevoel, of Yapadu, in je bed stapt.

Een perfecte dag in de regio St. Johann in Tirol

De route naar de kluizenaarswoning aan de voet van de Niederkaiser is slechts één van de vele wandelroutes in St. Johann in Tirol. Meer dan honderd kilometer aan wandelpaden, deels ook geschikt voor sneeuwschoenwandelingen, leiden je door bossen en open vlaktes naar de mooiste uitzichtpunten en boerderijen. Hoe een perfecte dag buiten in deze regio er verder uit ziet? Begin met een rustige afdaling tussen besneeuwde bergtoppen in de skigebieden van St. Johann, Oberndorf, Kirchdorf en Erpfendorf. Daarna geniet je van Kaiserschmarrn, Tiroler Gröstl of Knödl bij één van de twintig sfeervolle berghutten in de regio. Gebruik de middag voor een leuke afdaling, dit keer met de slee. Je hebt de keuze uit drie natuurrodelbanen. Geniet na deze sportieve dag van een ontspannende duik in het zwembad van Panorama Badewelt. Nu heb je een heerlijk diner verdiend. Sluit de dag af met een ontspannen avondwandeling.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Vergeet alles wat je weet van Tenerife
Reizen
Interview: Tom Waes blijft thuis
Reizen
Een heel land voor jezelf
Reizen
Topbestemmingen voor 2021: natuur
Reizen
Winterwandelen naar een Oostenrijks sprookjesdal

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.