De wereldwijde verspreiding van het coronavirus hindert reizigers. Blijf op de hoogte van de wetenschap achter de uitbraak>>

Huskytrainer voor één dag in Vorarlberg, in de Oostenrijkse sneeuw

Om te ervaren hoe het is om met husky’s in de sneeuw te leven, hoef je niet helemaal af te reizen naar Lapland of Alaska. In het Kleinwalsertal in Vorarlberg waan je je voor een dag een ‘musher’.

Gepubliceerd 6 okt. 2020 11:10 CEST, Geüpdatet 29 dec. 2021 23:30 CET
Husky Camp in Au.

Husky Camp in Au.

Foto van © Vorarlberg Tourismus GmbH / Markus Gmeiner

Heb jij altijd al willen weten hoe het is om op een slee getrokken door husky’s door de sneeuw te racen? Werner Laqua is al bijna 30 jaar musher, de vakterm voor iemand die de trekhonden stuurt vanaf de hondenslee. In het Kleinwalsertal in Vorarlberg, gelegen in het meest westelijke puntje van Oostenrijk, leert hij mensen hoe het is om met husky’s te leven, sneeuwwandelen en sleeën. Natte neuzen drukken tegen je hand. De husky’s van Werner zijn gek op aandacht en knuffels.

Het Kleinwalsertal wordt gevormd door de dorpen Riezlern, Hirschegg, Mittelberg en Baad, en wordt volledig omringd door hoge bergen. Het is één van de dalen in Oostenrijk waar ’s winters de meeste sneeuw valt. Neem plaats op een strobaal rond een knapperend haardvuur terwijl de musher vertelt over zijn roedel. Wat maakt ze zo geschikt voor dit klimaat en de sledehondensport, en hoe is het om met husky’s in de sneeuw te leven? En wist je dat de honden, net als mensen, allemaal een heel eigen karakter hebben?

Op de hondenslee door de sneeuw

Dan is het tijd om op de hondenslee te stappen. De vier honden voor de slee hebben er zin in, en na het startsein schieten ze er vandoor. Voor je het weet race je over de open sneeuwvlakte tussen besneeuwde bergtoppen en dennenbossen. Werner legt uit hoe je de slee bestuurt. Het is belangrijk dat je de handle bar nooit loslaat en dat je de rem met je voeten weet te vinden. Roep ‘gee’ en de honden gaan naar links, zoals ze bij ‘haw’ allemaal rechts afbuigen.

De honden lopen met een geopende bek en strakke focus vooruit in een constant tempo. Ze zijn perfect ingespeeld op elkaar en vormen samen een gestroomlijnd team. Het is belangrijk niet te veel op te gaan in de omgeving, want je moet als musher je honden natuurlijk wel tussen de hekken door sturen.

Husky Camp in Au.

Foto van © Vorarlberg Tourismus GmbH / Markus Gmeiner

Sneeuwschoenwandeling met husky’s

Na het behalen van de eindstreep kom je bij tijdens een lunch bij het kampvuur. Eenmaal opgewarmd gaat het avontuur verder. Met sneeuwschoenen onder je voeten loop je in een klein groepje door de besneeuwde vallei. Een van de husky’s zit via een speciale riem aan een heupgordel om je middel vastgemaakt. Je hoeft alleen je benen maar op te tillen en de hond helpt je vooruit door de zware sneeuw. De husky’s zijn zo perfect aangepast aan het leven in dit winterse landschap, dat het lijkt alsof het ze helemaal geen moeite kost om hier te lopen.

De zon schijnt laag door de dennenbomen op de heuvel en onder je sneeuwschoenen knerpt de platgedrukte sneeuw. De husky loopt enthousiast voor je uit en voor even waan je je een echte husky musher in de Vorarlberg.

Een perfecte dag in Vorarlberg

Heb je nog geen genoeg gekregen van Vorarlberg? Gelukkig zijn er nog genoeg andere winteravonturen te beleven in dit gebied. Begin je dag bijvoorbeeld in de vroege ochtend met een avontuur op één van de steilste pistes ter wereld: ‘Frühstart Langer Zug’ in Lech Zürs am Arlberg, met een hellingspercentage tot tachtig procent. Alleen geschikt voor ervaren skiërs! Bijkomen van de spanning doe je vervolgens tijdens een culinaire sneeuwwandeling in het Bregenzerwald, waar je je hongerige maag kunt vullen in de gezellige berghutten en restaurants. In de late middag maak je een educatieve wandeling over het 'Natursprünge' pad in het Brandnertal, gevolgd door een laatste inspanning van de dag tijdens een ski-excursie in het Montafon. Geniet van de zonsondergang, voordat je in het licht van je hoofdlamp weer afdaalt. Daarna sluit je aan bij een fakkeltocht door de Breitachklamm kloof in het Kleinwalsertal.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Vergeet alles wat je weet van Tenerife
Reizen
Interview: Tom Waes blijft thuis
Reizen
Een heel land voor jezelf
Reizen
Topbestemmingen voor 2021: natuur
Reizen
Winterwandelen naar een Oostenrijks sprookjesdal

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.