Snowkiten aan het grootste meer van Tirol

In de winter sta je aan de Achensee niet op een surfboard, maar op een snowboard of ski’s terwijl je aan een vlieger vooruit getrokken wordt. Maak kennis met snowkiten op één van de mooiste plekken in Oostenrijk.

Door Veerle Witte
Gepubliceerd 6 okt. 2020 11:22 CEST
Snowkiten aan de Achensee.

Snowkiten aan de Achensee.

Foto door © Julia Hammerle

Dankzij de kracht van de wind in je kite, of vlieger, race je op je snowboard of ski’s door een wit sprookjeslandschap. Je kite steekt kleurrijk af tegen de blauwe lucht en de besneeuwde bergtoppen rondom de enorme sneeuwvlakte naast de Achensee, het grootste meer van Tirol. Op deze grote open vlakte tussen de dennenbomen maak je kennis met deze relatief nieuwe wintersport. Je laat sporen achter in een dikke laag sneeuw, die dan opeens een scherpe bocht maken omdat jij een ruk aan het stuur van de kite geeft. Het is even wennen om zo hard voortgetrokken te worden door een vlieger, maar voordat je het weet heb je de smaak te pakken en probeer je misschien zelfs een kleine sprong omhoog.

Wintervakantie aan de Achensee.

Foto door © Achensee Tourismus

De Achensee ligt op 929 meter hoogte midden tussen het Karwendel- en het Rofangebergte, dertig kilometer ten noordoosten van Innsbruck. Het lijkt zo uit een sprookje te komen. Helder, blauwgroen water is omgeven door steile bergwanden. In het vroege zonlicht stijgt mist op van het water terwijl een dikke laag sneeuw op de steiger nog onaangeraakt is. Ook de gastvrijheid in de dorpjes rondom het meer, Achenkirch, Maurach, Pertisau, Steinberg en Wiesing, zorgt ervoor dat vele bezoekers elk jaar weer terugkomen.

Snowkiten in Achenkirch. 

Foto door ©Snowkite Achensee

Snowkiten

De snowkite-school ligt aan de noordoever van de Achensee, in Achenkirch. Over uitgestrekte weilanden zo groot als een voetbalveld leer je van ervaren vliegertrainers hoe je de constante wind hier in je voordeel gebruikt. De kite wordt aan je middel bevestigd, zodat je voortgetrokken wordt. Door de balk die het stuur vormt te bewegen zorg je dat je niet het veld af en de bergen in schiet. Je voeten zet je op ski’s of een snowboard en je snelt weg over de dikke laag sneeuw. Ook wie geen ervaring heeft met vliegeren of kitesurfen heeft binnen een uur de basis van het snowkiten onder de knie. Voor je het weet snel je in grote bochten over de sneeuwvlakte omgeven door besneeuwde bergen die in het felle zonlicht allerlei tinten blauw kleuren.

Echte durfals proberen een sprong te maken, zoals je kitesurfers vaak boven de zee ziet doen. De lucht tussen de bergen stijgt omhoog en neemt je vlieger mee de lucht in. In een dal is het niet moeilijk om hoge sprongen te maken. Het gevoel van zweven tussen die magnifieke bergen is onvergetelijk en zo verslavend dat ook jij waarschijnlijk al snel tot de jaarlijks terugkerende bezoekers behoort.

Toerskiën op de Bärenkopf.

Foto door © Achensee Tourismus

Een perfecte dag aan de Achensee

Snowkiten is slechts één van de winterse activiteiten die je bij de Achensee kunt doen. Hoe een perfecte dag er hier uitziet? Begin de dag op toerski’s. In het Rofan- en Karwendelgebergte zijn verschillende skiroutes uitgezet met prachtige uitzichten. Pauzeer met koffie en Apfelstrudel in de Gramai Almhut, midden in het Karwendel natuurpark. Begin de middag met een eind langlaufen op de loipes langs de oevers van de Achensee en sluit je middag af met een welverdiende ontspaningsmassage met Tiroler steenolie. Voor een ritje op de slee kun je ’s avonds terecht op één van de zes verlichte rodelbanen.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Vergeet alles wat je weet van Tenerife
Reizen
Interview: Tom Waes blijft thuis
Reizen
Een heel land voor jezelf
Reizen
Topbestemmingen voor 2021: natuur
Reizen
Winterwandelen naar een Oostenrijks sprookjesdal

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.