De wereldwijde verspreiding van het coronavirus hindert reizigers. Blijf op de hoogte van de wetenschap achter de uitbraak>>

Tip: beklim de grootste ijswand van Oostenrijk

IJsklimmen in Oost-Tirol is niet voor koukleumen en mensen met hoogtevrees. In een schaduwrijk dal tussen hoge, met sneeuw bedekte bergen beklim je één van de bekendste ijsklimroutes in Europa.

Gepubliceerd 6 okt. 2020 11:14 CEST, Geüpdatet 29 dec. 2021 23:30 CET
Op de pistes van Lienz.

Op de pistes van Lienz.

Foto van © Profer & Partner

Heb je altijd al willen weten hoe ’s werelds beste ijsklimmers zich voelen als ze bijna verticale ijswanden beklimmen? In Matrei in Oost-Tirol kun je routes afleggen die professionele klimmers nemen tijdens het grootste ijsklimfestival van Europa dat hier jaarlijks plaatsvindt. Een ervaren klimgids leert je hoe je de tientallen meters hoge ijswanden trotseert. Aan een klimharnas wordt via de top van de wand gezekerd aan iemand op de grond, zodat je veilig foutjes kunt maken onderweg naar boven. Bevestig de klimijzers onder je voeten en neem in beide handen een ijsbijl, en je bent klaar om tegen een gladde ijswand omhoog te klimmen.

Ijsklimmen in Oost-Tirol.

Foto van © Christian Riepler

IJsklimcentrum in Matrei

De oprichters van het ijspark, berggidsen Vittorio Messini en Mathias Wurzer, zijn een jaar lang rondgetrokken op zoek naar de beste locatie voor hun ijsklimcentrum. In Matrei, gelegen in een hooggelegen en schaduwrijk dal in Oost-Tirol, vonden ze uiteindelijk de perfecte plek voor wat nu het grootste kunstmatige ijspark van Oostenrijk is.

Matrei in Osttirol is een gemeente met bijna vijfduizend inwoners, gelegen in Oost-Tirol. In dit deel van Tirol vind je 266 indrukwekkende bergen van meer dan drieduizend meter hoog, waaronder Oostenrijks hoogste berg de Großglockner. Oost-Tirol staat bekend om zijn ruimte, ontspannen sfeer, sneeuwzekerheid en de champagne-poedersneeuw waar veel freeriders voor naar de Rocky Mountains afreizen.

IJsklimmen in een besneeuwd dal

Alleen al de wandeling van het Matreier Tauernhaus naar de ijswand is de moeite waard. Over besneeuwde wegen loop je tussen hoge, met sneeuw bedekte bergen en langs kabbelende bergriviertjes. Na een rustgevende wandeling van twintig minuten sta je voor een rotswand met metershoge ijspegels. Tijd om die adrenaline door je aderen te laten stromen.

Een ervaren gids vertelt je hoe je de wand beklimt. Afwisselend sla je je linker- en rechterbijl in het ijs boven je hoofd. Kleine brokjes ijs vliegen in de rondte en wanneer je voldoende grip hebt, verplaats je ook je voet een stukje naar boven. Zodra je weer stevig staat, sla je de ijsbijl boven je hoofd opnieuw in een stuk ijs. Zo kom je, terwijl de mensen onder je steeds kleiner worden, steeds dichterbij de top. Eenmaal boven geniet je van het uitzicht op de omliggende bergen voordat je langs de ijswand naar beneden abseilt.

Na een pittige inspanning op de ijswand kun je nieuwe energie opdoen in een van de sfeervolle restaurants in Oost-Tirol. Fijnproevers bezoeken een van de elf bekroonde restaurants in de regio. Wie meer traditionele gerechten wil proeven, vraagt in een herberg om Hausmannskost, recepten die door de jaren heen van moeder op dochter doorgegeven zijn.

‘Terrassenskilauf’ in Lienz.

Foto van © Profer & Partner

Een perfecte dag in Oost-Tirol

Het ijsklimavontuur in Matrei is één van de vele winteractiviteiten in Oost-Tirol. Hoe een perfecte dag er hier uitziet? Begin met een skitocht naar één van de drieduizenders, gevolgd door een beklimming van de ijswand in Matrei. In de middag geniet je van een prachtige winterwandeling vanuit bergbeklimmersdorp Kartitsch. Sluit je actieve dag af met een wandeling op de Zettersfeld in het nationaal park Hohe Tauern. Geniet van je wandeling bij zonsondergang, waarbij je onderweg van een gids leert welke diersporen je in de sneeuw ziet en hoe je navigeert met behulp van de sterren. Na je wandeling nuttig je je welverdiende maaltijd in één van de met Gault Millau koksmutsen bekroonde restaurants.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Vergeet alles wat je weet van Tenerife
Reizen
Interview: Tom Waes blijft thuis
Reizen
Een heel land voor jezelf
Reizen
Topbestemmingen voor 2021: natuur
Reizen
Winterwandelen naar een Oostenrijks sprookjesdal

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.