De wereldwijde verspreiding van het coronavirus hindert reizigers. Blijf op de hoogte van de wetenschap achter de uitbraak>>

Vijftig kilometer skiën naar de mooiste uitzichtplatforms van de Alpen

Skiërs die van een uitdaging houden moeten deze winter naar het Oostenrijkse Sölden. Hier maak je skiënd 5.200 hoogtemeters naar drie uitzichtplatformen op meer dan drieduizend meter hoogte.

Gepubliceerd 6 okt. 2020 11:07 CEST, Geüpdatet 29 dec. 2021 23:30 CET
Felssteg Tiefenbach in Sölden.

Felssteg Tiefenbach in Sölden.

Foto van © Ötztal Tourismus / G. E.

Driehonderdzestig graden uitzicht over grillige bergtoppen en diepe dalen, allemaal bedekt met een dikke laag sneeuw. Bij helder weer kun je meer dan honderd kilometer ver kijken. In het zuiden zie je de typische vormen van de Dolomieten tegen de blauwe lucht aftekenen. Op de uitdagende skitocht langs de Big Three van Sölden verbreed je letterlijk je horizon. En dat niet één keer, maar wel drie keer op één dag.

Sölden ligt in het Ötztal, dat met zijn lengte van 65 kilometer het langste zijdal van Tirol is. In dit dal vind je nog zeven dorpen, zoals de top-skigebieden Gurgl en Hochötz. Vanaf elk punt in het dal is het uitzicht adembenemend. Het dal wordt omgeven door tweehonderdvijftig bergen van drieduizend meter of hoger. Dankzij de hoge ligging kun je in het Ötztal van oktober tot mei in de sneeuw genieten van deze indrukwekkende bergen.

Bergen rondom Sölden.

Foto van © (c) Ötztal Tourismus / Rudi Wyhlidal

De Big Three van Sölden

Drie keer op één dag genieten van het uitzicht vanaf ruim drieduizend meter hoogte. Dat kan op de Big Three Rally van Sölden. In de gondola en een stoeltjeslift omhoog zie je de skiërs op de piste onder je steeds kleiner worden. Vanaf de Rotkoglhütte aan het einde van de stoeltjeslift heb je een prachtig uitzicht op de Rettenbach gletsjer en berg Gaislachkogl. Kun je geloven dat je daar straks over je ski’s door de sneeuw glijdt?

Tijd voor actie! Vanaf de hut ski je met de wind in je gezicht naar beneden, tot je de Gletscherexpress bereikt. Je mag weer even uitrusten tijdens de gondolaritten naar boven, maar vergeet niet te genieten van het winter wonderland om je heen. Haal je voeten van je ski’s en loop op 3.250 meter hoogte in twintig minuten naar het eerste Big3 uitkijkpunt van de dag. Hier is het uitzicht letterlijk adembenemend: ademhalen gaat moeilijker op deze hoogte, maar het langzame bewegen zorgt dat je nog langer mag genieten van het uitzicht.

Skiën in Obergurgl-Hochgurgl. 

Foto van © Ötztal Tourismus / Johannes Brunner

Het natuurlijke uitkijkplatform op de Schwarze Schneide ligt op 3.340 meter hoogte. Dit is het hoogste punt dat je tijdens je rally bereikt. Achter de piste waar ook jij straks je sporen achter zult laten, liggen valleien vol onaangeraakte sneeuw die reikt tot net onder de top van de bergen. Overal om je heen zie je bergen de hemel in reiken. Sommige bergen die je hier ziet, zijn Dolomieten die meer dan 100 kilometer verderop liggen. Hier sta je midden in de Alpen en ben je een klein mensje tussen kilometers hoge bergen.

Het hoogste punt van Tirol

Door het gletsergebied race je 545 meter bergaf naar een volgend bergstation. Je benen mogen even uitrusten terwijl je met de achtpersoons gondola naar het tweede Big3 uitkijkpunt klimt. Op de 3.250 meter hoge Tiefenbachkogl steekt een hangbrug van glas en staal twintig meter boven de gletsjer-afgrond uit. Onder je zie je de gletsjer verdwijnen in een dal gevuld met sneeuw, omgeven door grillige bergtoppen. Het hoogste punt van Tirol, de Wildspitze, ligt zo dichtbij dat je hem bijna aan kunt raken.

Top Mountain Star in Hochgurgl. 

Foto van © Ötztal Tourismus / Alexander Lohmann

Na een paar keer skiënd afdalen en zittend in een gondola stijgend, bereik je het laatste uitkijkplatform van de rally: de 3.048 meter hoge Gaislachkogl. Loop vanaf het dakterras over een hangbrug naar het uitzichtpunt met 360 graden uitzicht op drieduizenders in de meest uiteenlopende vormen. James Bond fans die goed om zich heen kijken, herkennen het gebouw op de bergtop uit de film ‘Spectre’ met Daniel Craig. Fans mogen de ondergrondse James Bond voorstelling met zijn 'Barrel of the gun' ingang niet missen voordat ze inspanning en ontspanning afwisselen op weg naar het dal.

Aan het eind van de Big3 rally heb je 50 kilometer skiën in je benen en 5.200 hoogtemeters getrotseerd. Een prestatie die alleen weggelegd is voor de die hard wintersporters.

Een perfecte dag in het Ötztal

Ook met minder grote uitdagingen kun je je uitstekend vermaken in het Ötztal. Hoe een perfecte dag er hier uitziet? Ga om half acht ’s morgens met een ervaren gids vanaf Festkogel in Obergurgl naar boven voor een topontbijt in de Hohen Mut Alm. Daarna waag je je aan de Big3 Rally of één van de vele andere routes op de pistes in het Ötztal. Rond lunchtijd ga je omhoog naar de Schönwieshütte in Gurgl, die je alleen lopend of per sneeuwscooter kunt bereiken. Na lekkere Almpfandl, Brettljause of Kaiserschmarrn daal je af om te schaatsen bij Gasthof Piburger See tot de zon ondergaat. Om zes uur neem je de Gaislochkoglbahn omhoog, naar het sterrenrestaurant IceQ voor een vijfgangendiner bij kaarslicht. Sluit je dag net zo sfeervol af met de lampionnentocht langs de verlichte Stuibenfall de hoogste waterval van Tirol.

Foto van (c) Oetztal Tourismus - Hanspeter Leiter
Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Vergeet alles wat je weet van Tenerife
Reizen
Interview: Tom Waes blijft thuis
Reizen
Een heel land voor jezelf
Reizen
Topbestemmingen voor 2021: natuur
Reizen
Winterwandelen naar een Oostenrijks sprookjesdal

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.