De wereldwijde verspreiding van het coronavirus hindert reizigers. Blijf op de hoogte van de wetenschap achter de uitbraak>>

Voor echte snelheidsduivels: rodelen in Oostenrijk

Met een noodgang over een dik pak sneeuw naar beneden suizen, dat is in Oostenrijk niet alleen voor kinderen. Op de berghellingen vermaken jong en oud zich op de rodelsleeën.

Gepubliceerd 6 okt. 2020 11:20 CEST, Geüpdatet 29 dec. 2021 23:30 CET
Het winterlandschap in St. Johann in Salzburg.

Het winterlandschap in St. Johann in Salzburg.

Foto van © Mirja Geh Photography

Als kind gaan we na het kleinste beetje sneeuwval op zoek naar heuvels in de buurt om met de slee vanaf te glijden. In Oostenrijk tillen ze sleeën naar een next level. Op een speciale rodelslee haal je makkelijk snelheden tot 50 kilometer per uur op de flanken van hoge bergen. Met de wind in je haren en gezicht beleef je het Alpenlandschap op een heel nieuwe manier.

Rodelen is één van de oudste wintersporten in de Alpen. Ook in het gemoedelijke St. Johann in Salzburg is speciaal voor rodelaars een piste gemaakt. Deze rodelbaan is 3,5 kilometer lang, begint op de Hahnbaum en daalt onderweg 450 meter.

Rodelen in het donker

Je rodelavontuur in St. Johann in Salzburg, een bergdorp zo’n 60 kilometer ten zuiden van Salzburg, begint met een wandeling door de frisse berglucht. Strek je kuitspieren op de sneeuwwandeling naar boven, want het pad stijgt 450 meter. Het uitzicht onderweg maakt de inspanning meer dan waard: jonge dennenbomen bedolven onder een laag sneeuw met daar achter grillige bergruggen bedekt door met een sneeuwtopping. Hier vanaf de berghelling lijk je alleen op de wereld te zijn, met niets anders dan sneeuw, bergen en dennenbomen om je heen.

Eenmaal boven op de Hahnbaum is het tijd om minstens twintig keer zo snel weer naar beneden te komen. Stap op je slee, zet je sneeuwbril op en zet af. Met een noodgang snel je de berg af. Met je lichaam hang je de kant op die je op wil, en je remt met je voeten in de sneeuw. Sleeën is niet moeilijk en goed voor de lachspieren van jong en oud.

Op een slee de berg af racen is extra speciaal na zonsondergang. ’s Avonds wordt de rodelbaan verlicht, wat het nog magischer maakt om tussen de besneeuwde dennenbomen naar beneden te suizen. Vaak wordt er tijdens het nachtrodelen muziek gemaakt op de piste. Voordat je afzet drink je volgens traditie een schnaps voordat je afzet. Met extra moed en een extra vrolijke stemming slee je vervolgens de berg af.

Het skigebied van St. Johann in Salzburg.

Foto van TVB St. Johann in Salzburg

Een perfecte dag in St. Johann in Salzburg

Rodelen is slechts een van de vele winterse belevenissen in St. Johann in Salzburg. Hoe een perfecte dag er hier uitziet? Begin om half acht met skiën op één van de 210 kilometer pistes met verse sneeuw. Later op de ochtend ga je met speciale stijgvellen onder je ski’s zonder skilift omhoog langs de piste. Eenmaal boven laat je je op je ski’s weer terug naar het dal glijden om te herenigen met je reisgezelschap. Tijd voor een wedstrijdje op het wedstrijdparcours. Na zo’n actieve ochtend verdien je een hapje en drankje in één van de gezellige restaurants, gevolgd door een romantisch ritje in de arrenslee naar een uitzichtpunt hoog boven St. Johann. Van onder een dekentje en met Glühwein in de hand geniet je van het op het Salzachtal en het Hochkönigmassiv. Sluit je dag af met shoppen en dineren in het gezellige centrum van St. Johann in Salzburg.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Vergeet alles wat je weet van Tenerife
Reizen
Interview: Tom Waes blijft thuis
Reizen
Een heel land voor jezelf
Reizen
Topbestemmingen voor 2021: natuur
Reizen
Winterwandelen naar een Oostenrijks sprookjesdal

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.