Winterwandelen naar een Oostenrijks sprookjesdal

Wandel over besneeuwde paden naar een sprookjesachtige kapel in een dal dat eerder uitgeroepen werd tot de mooiste plek in Oostenrijk. Welkom in het Kufsteinerland, een ideale plek voor sprookjesachtige winterwandelingen.

Door Veerle Witte
Gepubliceerd 6 okt. 2020 11:31 CEST
Winterwandelen in het Kaisertal.

Winterwandelen in het Kaisertal.

Foto door © Tirol Werbung / Oliver Soulas

Strik je bergschoenen nog maar eens extra goed vast, want het Kaisertal, in Oostenrijks Tirol, is voor bezoekers alleen te bereiken via een trap met 285 treden. Tijdens een winterwandeling in het Kufsteinerland, met acht pittoreske dorpjes en vestingstad Kufstein, laat je de drukte van de piste even helemaal achter je om op te gaan in het Tiroolse winterlandschap. Kies uit een van de achttien routes, zoals deze naar deze premiumhike naar de Antoniuskapel van zo’n drie uur.

Winter in Kufsteinerland.

Foto door © Vanmey Photography

De mooiste plek van Oostenrijk

Tijdens het klimmen wordt het uitzicht op de stad Kufstein en de vesting op de heuvel steeds indrukwekkender. Slingerend tussen dennentakken die doorbuigen onder het gewicht van verse sneeuw zie je eindelijk het Kaisertal voor je opdoemen. De typische Alpenboerderijen met hun houten balkons en besneeuwde daken staan voor een brede, met sneeuw bedekte bergrug. Sommige van deze boerderijen zijn al bijna zeshonderd jaar oud en vrijwel allemaal zijn ze nog bewoond en vaak als herberg in gebruik.

Wandelen in het Kaisertal.

Foto door © Tirol Werbung

Het Kaisertal, dat in 2016 uitgeroepen werd tot de mooiste plek in Oostenrijk, ligt in het Kufsteinerland, net over de grens vanaf München. Tot de aanleg van een tunnel in 2008 was het dal enkel te voet via de Kaiseraufstieg te bereiken. Sindsdien mogen alleen de lokale vergunninghouders met hun auto het dal in. Het Kaisertal is nog steeds grotendeels autovrij en daardoor is het niet moeilijk om je hier terug in de tijd te wanen tussen oude boerderijen in een landschap dat al duizenden jaren onveranderd is.

Driehonderd jaar oude kapel

Wandel over de besneeuwde paden tussen met sneeuw bedekte dennenbomen op de flanken van de Wilder Kaiser aan de ene kant en de Zahmer Kaiser aan de andere kant. Het sprookjesachtige plaatje wordt compleet als dieper in het dal de driehonderd jaar oude Antoniuskapel voor je opdoemt. De gebroken witte kapel in het decor van scherpe rotstoppen van de Kleiner Halt en Totenkirchl lijkt zo van een legpuzzel te komen.
 

Korte pauze tijdens de winterwandeling.

Foto door ©Tirol Werbung

Wanneer je spieren moe zijn en je maag begint te knorren, pauzeer je in de winterzon op het terras van één van de traditionele restaurants in het dal. Warm jezelf op met een kop koffie of thee en warme Apfelstrudel of geniet van een lunch met knödels of Kaiserschmarren.

Tip: Wie het Kaisertal in magischere sferen mee wil maken, moet vroeg zijn bed uit. Rond zonsopkomst krijgen de besneeuwde bergen rondom het dal een oranje gloed, terwijl de wereld langzaam wakker wordt. De zonskomst in het Kaisertal is nog spectaculairder vanaf de Ritzau-Alm. Bij volle maan klim je in het maanlicht en onder ervaren begeleiding van een gids 670 meter naar de alm. Achter de met een dik pak sneeuw bedekte bergweide baden de rotsige toppen van het Kaisergebergte steeds verder in een warm oranje licht. Wanneer de zon hoger aan de hemel staat, is het tijd jezelf te verwennen met een Tirools ontbijt in de herberg op de alm. Een ontbijt met uitzicht op de Alpen wint het met gemak van een ontbijt op bed.

Een perfecte dag in het Kufsteinerland

De wandelroute door het Kaisertal is één van de Premium wandelroutes die uitgezet is in het Kufsteinerland. Hoe een perfecte dag buiten de piste in het Kufsteinerland er hier uitziet? Begin met een maanlichtwandeling door het Kaisertal naar de Ritzau-Alm. Nadat je de zon op hebt zien komen tijdens het Tiroolse ontbijt bij de herberg, snuif je cultuur en historie op in de vestingstad Kufstein. Voor een lunch met uitzicht wandel je naar de berghut op de Mariandalm aan de Thiersee. Eindig je perfecte dag in het Kufsteinerland met een middagje langlaufen of een avondinspanning op de piste in Skiwelt Wilder Kaiser Brixental.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Vergeet alles wat je weet van Tenerife
Reizen
Interview: Tom Waes blijft thuis
Reizen
Een heel land voor jezelf
Reizen
Topbestemmingen voor 2021: natuur
Reizen
Snowkiten aan het grootste meer van Tirol

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.