25 topbestemmingen voor 2021

25 bestemmingen die inspireren tot toekomstige uitstapjes en die ons eraan doen herinneren waarom we zo graag reizen.

Door National Geographic Staff
Gepubliceerd 22 dec. 2020 16:07 CET, Geüpdatet 9 feb. 2021 11:03 CET
A diver explores the coral reefs around Lord Howe Island. The volcanic isle, located in the ...

A diver explores the coral reefs around Lord Howe Island. The volcanic isle, located in the Tasman Sea between Australia and New Zealand, has more than 60 dive sites, including Ball’s Pyramid—the world’s tallest sea stack.

Foto door Melissa Findley

De wereld is vol wonderen, ook al zijn ze moeilijk te bereiken. Hoewel de pandemie onze reizen tot stilstand heeft gebracht, is onze nieuwsgierigheid onveranderd. Vooruitlopend op een nieuw jaar - met de belofte van een terugkeer naar reizen - willen we graag 25 actuele verhalen over tijdloze plaatsen delen die onze toekomstige reisroutes zullen bepalen.

Geselecteerd door de wereldwijde redactie van National Geographic Travel en verdeeld in vijf categorieën (avontuur, cultuur en geschiedenis, natuur, gezin, duurzaamheid), spreken deze overtreffende trap van bestemmingen over veerkrachtige gemeenschappen, innovatieve inspanningen voor natuurbehoud en opwindende kansen voor toekomstige verkenningen.

De afgelopen weken deelden we hier alle 25 'Best of the World' bestemmingen. Vandaag zetten we ze allemaal nog op een rijtje voor je!

Het volledige artikel verscheen 3 december in National Geographic Traveler editie 1, 2021

Droom van geweldige avonturen.
Ga op zoek naar Grizzlyberen in Katmai National Park, Alaska. Ontdek bergen, stranden en watervalle in het Carribische Dominica. Bewandel de zee van ijs in Los Glaciares National Park, Argentinië

Bij de eruptie van de vulkaan Novarupta in 1912 ontstonden op de top van Mount Katmai, in het Katmai National Park and Preserve in Alaska, een enorme caldera en een kratermeer.

Foto door Katie Orlinsky, Nat Geo Image Collection

Katmai National Park, Alaska

In de schaduw van de vulkaan

In het Katmai-park lopen geen wegen. Het overgrote deel van dit nationale park en reservaat van twee miljoen hectare bestaat uit wildernisgebied waar niet gejaagd mag worden. Het park, dat ruim 450 kilometer ten zuidwesten van Anchorage ligt, is alleen per boot of watervliegtuig te bereiken en heeft het aantal bezoekers al vóór het uitbreken van de pandemie aan banden gelegd.

Veel van die bezoekers komen voor een uitstapje naar een twee kilometer lang segment van een beek waar de grootste groep bruine beren ter wereld komt vissen. Dankzij de ‘bear cam’ en natuurseries als Fat Bear Week is deze plek inmiddels wereldberoemd.

Voor archeologen als Laura Stelson, die het gebied eerder heeft verkend en daarbij in de voetsporen trad van een expeditie in 1910 die door de National Geographic Society werd gefinancierd, is het park een plek waar je negenduizend jaar aan menselijke geschiedenis kunt bestuderen. Na een reusachtige uitbarsting van de vulkaan Novarupta in 1912 – de zwaarste van de twintigste eeuw – werd de inheemse bevolking van de regio geëvacueerd en elders ondergebracht. Stelson hoopt op een goede dag de juiste technologie te vinden om te kunnen zien wat er onder de dikke laag puimsteen en ander gesteente ligt die dit buitenaards ogende landschap toen heeft bedekt.

(Ontdek ook deze zes ‘buitenaardse’ bestemmingen op onze planeet.)

“Het Katmai-park is een heel unieke plek, waar allerlei verschillende soorten landschappen in één enkel park worden gepresenteerd,” zegt Stelson. “Je hebt kusten met stranden, toendra, sparrenwouden, bergen, vulkanen en dan die rare woestijn. Dus je hebt te maken met een grote diversiteit aan milieus en ervaringen.” - Traveler VS

Wildlife lovers can swim alongside Dominica’s resident sperm whales, but only with an accredited tour operator that follows strict animal-welfare protocols.

Foto door Franco Banfi, Naturepl.com

Dominica

Avontuurlijk toerisme op een eiland met een rijke natuur.

Over Dominica, door de oorspronkelijke bewoners Waitkubuli (‘lang is haar lijf’) genoemd, loopt een ruige bergrug die dit eiland in de Caribische Zee heeft beschermd tegen koloniale inmenging en al te ingrijpende ontwikkeling. Het eiland bezit een dichtbegroeid regenwoud en een groot aantal natuurlijke attracties: negen actieve vulkanen, 365 rivieren, bulderende watervallen, zwarte zandstranden en geothermische plekken, zoals Boiling Lake, een onder water gelegen fumarole (een opening in de aardkorst waaruit warme tot zeer hete gassen en dampen ontsnappen) van 93°C. 

Helaas kan het vulkanische landschap de wereldwijde klimaatverandering niet tegenhouden. De opwarming van het zeewater maakte orkaan Maria, die in september 2017 over het eiland trok, extra krachtig. De orkaan veroorzaakte catastrofale landverschuivingen en bracht grote schade toe aan bijna alle gebouwen en andere infrastructuur. 

Na de orkaan veerde de natuur op, werden huizen hersteld en besloot de regering om van Dominica de eerste klimaatbestendige natie te maken. Avontuurlijk toerisme ondersteunt die overgang: het levert banen op en zorgt voor een economische prikkel om de belangrijkste natuurlijke rijkdom van Dominica te herstellen en te beschermen: de ongerepte natuur. – Traveler VS

Perito Moreno glacier, located in Argentina’s Los Glaciares National Park, is one of the only glaciers in the world that is growing instead of shrinking. It forms part of the Southern Patagonian Ice Field—the Earth’s third-largest reserve of freshwater.

Foto door Juergen Schonnop, EyeEm, Getty Images

Nationaal Park Los Glaciares

- Argentinië

Hiken over een ijsvlakte

De plaats El Calafate, gelegen aan het felblauwe Argentinomeer, dankt zijn naam aan de doornige struik waaraan de bessen groeien die cocktails en regionale bieren hun karakteristieke smaak geven. El Calafate ligt vlak bij Nationaal Park Los Glaciares en staat in de reiswereld bekend als de toegangspoort tot het ‘koninkrijk van ijs’ in het zuidelijke deel van Argentijns Patagonië. 

Dit 4460 vierkante kilometer grote natuurreservaat, dicht bij de grens met Chili, bestaat uit sub-Antarctische bossen waar de Chileense huemul, poema, nandoe, condor, guanaco en de calafate-plant voorkomen. Maar het park is vooral beroemd om de bijna driehonderd gletsjers die bijna de helft van de oppervlakte beslaan. De populairste en best bereikbare is de Perito Morenogletsjer, die vijf kilometer breed is en zestig meter boven het Argentinomeer ligt. Hier hoor je grote brokken ijs met donderend geraas afbreken. Met stijgijzers aan je voeten kun je op de gletsjer genieten van het prachtige felblauw dat te spotten valt bij watervallen, in ijsspleten, ijsgrotten, ondergrondse rivieren en grillige ijsformaties.

Deze ijswoestijn is onderdeel van het Zuid-Patagonische IJsveld, de op twee na grootste continentale ijsvlakte ter wereld (na Antarctica en Groenland). Hikers keren na een spannende verkenningstocht over het ijs terug bij de boot die op het meer op hen wacht en praten na over hun avonturen onder het genot van een glas whisky met blokjes gletsjerijs erin. – Traveler Latijns-Amerika

Surrounded by the snow-capped peaks of the Caucasus mountain range, Svaneti is home to some of the most isolated villages in Georgia. Many of the watchtowers pictured above were built during the Middle Ages to protect against marauding armies.

Foto door Punnawit Suwuttananun, Getty Images

Svanetië

- Georgië

In dit afgelegen, bergachtige gebied wacht bezoekers een warm onthaal.

Deze streek in het noordwesten van Georgië wordt begrensd door soms 4500 meter hoge toppen van de Kaukasus. Het beeld van een zeer afgelegen, geïsoleerd gebied wordt versterkt door de middeleeuwse stenen torens die her en der in het ruige landschap staan. Deze waren bewoond en hadden de functie van forten; ze werden gebouwd in een periode waarin de Svaneten vanuit dorpen en hooggelegen nederzettingen hun gebied verdedigden. Ushguli is zo’n dorp. Het ligt in Opper-Svanetië, een regio die op de werelderfgoedlijst staat. Het dorp ligt op 2438 meter en is daarmee een van de hoogst gelegen plaatsen van Europa. 

In deze geïsoleerde streek is de Svanetische cultuur in de loop van de tijd gaan afwijken van de Georgische; de taal is oraal (dus niet opgeschreven) en men kent hier bijzondere gebruiken rondom het knippen van baarden en het uitvechten van vetes. Het gebied gold vroeger als wetteloos, maar wordt tegenwoordig geroemd om zijn gastvrijheid. ‘Feesten en proosten zijn aan de orde van de dag,’ zegt Michał Głombiowski, een Poolse reisauteur en fotograaf die Georgië vaak bezoekt.

Sportieve reizigers kunnen de streek verkennen via het Opper-Svanetische deel van de Transkaukasische Route, een uitgestrekt netwerk van langeafstandspaden dat Georgië, Armenië en Azerbeidzjan in de toekomst met elkaar moet verbinden. Wie voldoende longcapaciteit heeft om een vierdaagse wandeltocht door het hooggebergte te ondernemen van regiohoofdstad Mestia naar Ushguli, wacht een schitterend uitzicht op de grillige bergtoppen overdag, en een warm welkom in een Svanetisch pension als de avond valt. 
 – Traveler Polen

Ontdek cultuur en geschiedenis.
Bewandel de straten van Tulsa, Oklahoma. Vier de standvastigheid van inheemse volkeren in Pueblo Nations, Nieuw Mexico. Leer meer over de geschiedenis van Guam. Laat je bewonderen door voorwerpen uit een Gouden tijd in Gyeongju, Republiek Korea. Word verliefd op de culturele uitspattingen van Vitoria-Gasteiz, Baskenland, Spanje. Bezoek een kunstfestival in het legendarische landschap van Tonglu, China.

Een menigte beweegt zich rond de “Black Wall Street Mural” in Tulsa’s Greenwood District. 

 

Foto door Shane Bevel

Tulsa

- Oklahoma, VS

Informatiecentrum nodigt uit tot dialoog over rassengelijkheid.

Greenwood Rising, de naam van het nieuwe geschiedkundige informatiecentrum van Tulsa, verwijst naar de groene, sociaaleconomische transformatie van de historische wijk Greenwood, die op 31 mei 1921 het toneel was van de ergst denkbare uitwassen van racistisch geweld in de Verenigde Staten. 

Witte terroristen hielden achttien uur lang huis in het bloeiende Greenwood District, dat bekendstond als Black Wall Street. Ze doodden circa driehonderd zwarte inwoners en vernielden bijna 35 blokken met woningen en bedrijven van zwarten. Ter nagedachtenis aan de aanval – in 2021 is het honderd jaar geleden – en om het verhaal van deze ooit zo bloeiende wijk te vertellen, besloot de 1921 Tulsa Race Massacre Centennial Commission tot de bouw van Greenwood Rising (geplande opening eind 2021). Het hele jaar door worden er het lezingen, concerten en andere evenementen georganiseerd.

Met het informatiecentrum wil men Historic Greenwood nieuw leven inblazen en een bijdrage leveren aan de bestrijding van het diepgewortelde racisme in de VS, zegt Phil Armstrong, projectleider van de Centennial Commission. 

‘In Tulsa en in andere steden in het hele land leeft de overtuiging dat er nu echt iets moet veranderen,’ zegt Armstrong. ‘Greenwood Rising helpt de discussie over racisme en verzoening levend te houden. De historische wijk wordt één grote educatieve plek waar mensen oog krijgen voor onbewuste vooroordelen en worden aangespoord om hier binnen hun persoonlijke invloedssfeer iets tegen te doen.’ – Traveler VS

Taos Pueblo is een van de oudste dorpjes die onafgebroken is bewoond. 

Foto door Inge Johnsson, Alamy

Pueblo's

- New Mexico, VS

Native Americans in het zuidwesten laten hun stem horen.

In New Mexico zijn bij protesten monumenten neergehaald van onderdrukkers van Native Americans – zoals dat van de Spaanse conquistador Don 
 Diego de Vargas. Activisten vragen steeds nadrukkelijker aandacht voor Po’pay, drijvende kracht achter de opstand van 1680, waarbij het Pueblovolk de Spanjaarden uit hun leefgebied verdreef. Hoewel Spanje de macht in 1692 heroverde, wordt deze opstand gezien als een bepalend moment in de Pueblocultuur. 

In het bezoekerscentrum van het Capitool in Washington, D.C. symboliseert het standbeeld van Po’pay de staat New Mexico. Hoe belangrijk Po’pay ook nu nog is, blijkt in de negentien  Pueblo’s in deze staat, waaronder de Taos Pueblo die op de werelderfgoedlijst van Unesco is geplaatst. Elke Pueblo is een soevereine natie en een levendige samenleving met eigen tradities. Een aanrader: ga voorafgaand aan een rondgang langs de Pueblo’s naar het Indian Pueblo Cultural Center (IPCC) in Albuquerque (online via Virtual  Culture Guide, of fysiek zodra bijeenkomsten weer zijn toegestaan). 

Michael Lucero, lid van de San Felipe Pueblo en medewerker van IPCC, omschrijft het centrum als een ‘lens’ die bezoekers de ogen opent voor de rijkdom van het Puebloleven. ‘Zodra je een Pueblo bezoekt, vallen alle  puzzelstukjes op hun plaats,’ zegt Lucero. ‘Hier voelen we ons veilig en verbonden met de aarde.’ – Traveler VS

Een lokale Chamoru dansgroep in Guam presenteert een zegeningendans. 

Foto door Chuck Little, Alamy

Guam

Magellaan liet zijn sporen na op deze eilandengroep in de Grote Oceaan.

Vijfhonderd jaar geleden voltooide voor het eerst een schip een reis om de wereld. Deze mijlpaal leidde niet direct tot uitbundige feestvreugde op het eiland Guam, het grootste eiland van de Marianen. Tijdens een driedaagse  tussenstop in maart 1521 doodde de Portugese ontdekkingsreiziger Ferdinand Magellaan leden van het inheemse volk Chamorro, en noemde hij de Marianen abusievelijk ‘Islas de los Ladrones’ (Dieveneilanden). 

De reis die Magellaan in 1519 begon en die in 1522 werd voltooid door de Spaanse zeevaarder Juan Sebastián Elcano wordt herhaald door een schip van de Spaanse marine, dat Guam in maart 2021 zal aandoen. Hedendaagse Chamorro grijpen deze expeditie aan om een boekje open te doen over de daden van Magellaan, de koloniale geschiedenis van Guam en over het leven in een ‘vooruitgeschoven post van het Amerikaanse leger’ in de Grote Oceaan. 

De roerige geschiedenis van Guam wordt weerspiegeld in de taal, het Chamorro, dat Spaanse, Engelse en Japanse elementen bevat. Jonge Chamorro’s omarmen hun cultuur steeds meer, zegt Chamorro-auteur en activist Michael Bevacqua. ‘Het Chamorro houdt het inheemse verleden levend,’ vult hij aan. Bevacqua geeft gratis taallessen en spoort de Chamorro aan om hun stem te laten horen in de discussie over de toekomstige politieke status van hun eiland – blijven we bij de VS of gaan we voor onafhankelijkheid?  ‘Voor mij persoonlijk is het heel belangrijk om Chamorro te spreken en de taal door te geven. Daarmee draag ik bij aan de cultuur en de identiteit van ons volk.’ – Traveler VS

Het Donggung paleis torent boven de rustige wateren van Wolji pond uit in Gyeongju, Republiek Korea.

Foto door Joshua Davenport, Alamy

Gyeongju

- Republiek Korea

Eeuwenoud koninkrijk.

De stad Gyeongju ligt op de zuidoostpunt van het Koreaans Schiereiland. Dit ‘museum zonder muren’, zoals de stad ook wel wordt genoemd, is in 2021 culturele hoofdstad van Zuidoost-Azië. Bijna duizend jaar lang was het de hoofdstad van het eeuwenoude Koreaanse koninkrijk Silla (57 v.C-935 n.C.). De vele archeologische vindplaatsen in de stad getuigen nog van dit rijke verleden. 

Op de Historische Locaties van Gyeongju, die op de werelderfgoedlijst van Unesco staan, is boeddhistische kunst te zien uit deze bloeiperiode. Denk hierbij aan ruïnes van tempels en paleizen, stenen pagoden, rotstekeningen, een verfijnd Boeddhabeeld uit de 18de eeuw en twintig meter hoge grafheuvels waar leden van de elite van Silla hun laatste rustplek vonden. 

In het Nationaal Museum van Gyeongju zijn kronen van goud, zilver en verguld brons, sieraden en andere schitterende kunstvoorwerpen uit de graven te zien in de zalen gewijd aan ‘Silla, het Gouden Koninkrijk’. Tijdens een virtuele rondleiding zie je met eigen ogen hoe de koninklijke familie in Silla baadde in weelde. – Traveler Korea

Het elegante Nueva Plein (of Spaanse plein) is een centraal bijeenkomstpunt in de Baskische hoofdstad Vitoria-Gasteiz.

Foto door Francesco Bonino, Shutterstock

Vitoria-Gasteiz

- Baskenland, Spanje

Jazz en tradities in het culturele hart van Baskenland.

De stad Vitoria – ook bekend onder haar Baskische naam Gasteiz – geldt als het culturele hart van Baskenland. Door de gunstige ligging tussen het middeleeuwse koninkrijk Castilië en de rest van Europa was de stad eeuwen geleden al van groot belang voor de regio. 

De inwoners van Vitoria staan open voor invloeden van buitenaf en bieden opkomende en oudgediende jazzmuzikanten een podium – zoals trompettist Wynton Marsalis, die met zijn album Vitoria Suite een eerbetoon brengt aan de stad – tijdens het internationale Vitoria-Gasteiz Jazz Festival dat elk jaar in juli wordt gehouden. Een bronzen beeld van Marsalis is te zien in La Florida Park, de groene long van Vitoria die onderdeel uitmaakt van een ring van parken die ervoor zorgt dat Vitoria per inwoner meer groen tot zijn beschikking heeft dan welke andere Spaanse stad ook. De overvloed aan stadsnatuur in combinatie met een duurzaam ov-netwerk – een groot deel van de inwoners verplaatst zich per fiets of tram – leverde Vitoria-Gasteiz in 2012 de titel Europese Groene Hoofdstad op. 

Vitoria koestert niet alleen het milieu maar ook haar tradities, vooral in de historische wijk. De  majestueuze gotische Santa María-kathedraal staat op een heuvel en ziet uit over de eeuwen oude wijk. In de naar middeleeuwse ambachten vernoemde straten kun je in talloze bars en restaurants genieten van pintxos. Op een plein aan de zuidrand van het oude centrum eert men elk jaar in augustus de beschermheilige van de stad – en naamgever van het plein – la Virgen Blanca (de Witte Maria). Voor de ogen van een grote menigte opent een pop die de Baskische dorpeling Celedón voorstelt het feest door met een opengeklapte paraplu aan een kabel over het plein te razen. Is Celedón eenmaal op een balkon aangekomen, dan verandert hij in een echt persoon die de menigte opzweept om uitbundig feest te vieren. – Traveler Spanje

Het platteland van Tonglu heeft veel Chinese artiesten en schrijvers eeuwenlang geïnspireerd, waaronder de befaamde schilder Huang Gongwang.

Foto door Andy Brandl, Getty Images

Tonglu

- China

Cultureel festival in het teken van traditionele schilderskunst.

De tekening Woning in de Fuchun- bergen werd in 1350 voltooid en geldt als het hoogtepunt van shan shui, de traditionele Chinese landschapsschilderkunst. Volledig uitgerold is dit meesterwerk, dat een reis langs de rivier Fuchun voorstelt, ruim 6,5 meter lang.

Om deze handrol te maken, verbleef de schilder Huang Gongwang, een van de Vier Meesters van de Yuandynastie, drie jaar in afzondering aan de oever van de Fuchun. Sindsdien vormt de rustige plaats Tonglu – 270 kilometer ten zuidwesten van Sjanghai, in de bergachtige, oostelijke provincie Zhejiang – een bron van inspiratie voor vele generaties Chinese kunstenaars en schrijvers. 

In 2021 staat Tonglu opnieuw in de culturele spotlights. Bij de eerste Tonglu Kunst Triënnale (deze stond gepland voor 2020, maar is vanwege de pandemie doorgeschoven naar voorjaar 2021) zijn er langs de rivier moderne kunstinstallaties te zien. De organisatie hoopt hiermee ook het toerisme in deze landelijke streek een boost te geven. Volgens festivaldirecteur en curator Fram Kitagawa, oprichter van de Echigo- Tsumari Kunst Triënnale in Japan, weten veel mensen bij het woord ‘Tonglu’ meteen wat ze kunnen verwachten. ‘In dit seizoen vloeien de mistflarden boven de Fuchun-rivier en de nevel in de bergen in elkaar over, en dat roept herinneringen op aan de Chinese landschapskunst die ik zag in mijn jeugd.’ – Traveler China

Ontdek de wildste plekken op aarde.
Ga op zoek naar wolven en elanden op Isle Royale, Michigan. Doe alsof je door Jurassic Park wandelt in Cerrado, Brazillië. Bewandel het UNESCO-werelderfgoed op Lord Howe Island, Australië. Word betovert door het noorderlicht in Yellowknife, Canada.

A female moose wades across a lake in Isle Royale National Park, Michigan.

Foto door Jim Brandenburg, Minden Pictures, National Geographic

Isle Royale

- Michigan, VS

In dit vrij onbekende nationale park komen wolven en elanden voor.

Het ongerepte Isle Royale in Michigan maakt deel uit van een indrukwekkend, maar niet zo bekend nationaal park in het noordwesten van Lake Superior. Het 72 kilometer lange wilderniseiland ligt op slechts dertig kilometer van de oever van het noordoostelijke deel van Minnesota, maar is door mistbanken, felle stormen en onstuimige golven vaak lastig bereikbaar. 

Mede doordat er eind 19de en begin 20ste eeuw in deze woeste wateren veel schepen vergingen kon er op Isle Royale een uniek ecosysteem ontstaan. In het park komen slechts achttien zoogdiersoorten voor (vergeleken met veertig op het vasteland), veelal 
 nakomelingen van de onverschrokken dieren die in de zomer naar het eiland zwemmen of er ’s winters over het bevroren meer naartoe lopen.

Onderzoekers bestuderen sinds 1958 de beroemdste bewoners van Isle Royale: wolven en elanden – het is de langstlopende roofdier­prooistudie ter wereld. Toen er in 2018 nog maar één wolvenpaar over was, werd er een meerjarig project gestart om de populatie te vergroten. De wolven houden de elandenpopulatie in toom houden en geven het ecosysteem een oppepper.

De kans is groot dat je tijdens een bezoek elanden spot en de roep van de ijsduiker hoort. Druk zal het er in elk geval niet zijn; door de afgelegen ligging trekt het eiland vooral doorgewinterde rugzaktoeristen aan. Het binnenland kan via de peddelroute Chain of Lakes per kano of kajak worden verkend. – Traveler VS

Brazil’s Cerrado, South America’s largest savanna, is a haven for the seven-banded armadillo and hundreds of other species.

Foto door Pete Oxford, Minden Pictures, NatGeo Image Collection

Cerrado

- Brazilië

Het enige Jurassic Park-achtige natuurgebied dat de aarde nog rijk is.

Natuurbescherming in het  Braziliaanse Amazonegebied pakt niet zo positief uit in het aangrenzende, veel minder bekende natuurgebied de Cerrado. De grootste savanne van Zuid­Amerika beslaat bijna een kwart van het grondgebied van Brazilië en heeft een ongekend rijke biodiversiteit. Doordat veel sojaboeren en veehouderijen uit het Amazonegebied worden verdreven, neemt het gevaar van ontbossing in de Cerrado steeds verder toe: de afgelopen tien jaar is meer dan honderdduizend vierkante kilometer natuur vernietigd. 

Met een project ter bescherming van de Cerrado (‘Geen savanne, geen water, geen leven’) luiden Brazilianen de noodklok: dit bedreigde, wonderschone natuurgebied heeft dringend 
Isle bescherming nodig. Enkele van de grootste Zuid­Amerikaanse rivieren (zoals de Sâo Francisco, Paraná­ Paraguay en Tocantins­Araguaia) ontspringen hier, en vijf procent van alle planten­ en diersoorten op aarde komt voor in dit gebied.

De biodiversiteit van de Cerrado is duizelingwekkend: ruim tienduizend plantensoorten (waarvan bijna de helft uniek voor de streek) en dieren met enorme afmetingen, zoals tapirs van zo’n driehonderd kilo, zeldzame reuzengordeldieren van wel vijftig kilo en reuzenmiereneters (bedreigd in  Brazilië) van zo’n 45 kilo. Al even bovenmaats is de reuzenpalmboom buriti, die nestgelegenheid biedt aan een deel van de ruim 850 vogelsoorten en een belangrijke voedselbron vormt voor veel andere dieren in de Cerrado. – Traveler VS

Mount Lidgbird rises over the lagoon at Lord Howe Island, Australia. Only 400 visitors are allowed at any one time to experience the natural wonders of this UNESCO World Heritage site.

Foto door Peter Unger, Getty Images

Lord Howe-Eiland

- Australië

Het 'laatste paradijs' in de Tasmanzee.

Het eilandje Lord Howe ligt zo ver uit de route dat het tot de 18de eeuw onbewoond bleef. In het ‘laatste paradijs’, zoals de inwoners hun eiland terecht noemen, laat men tegenwoordig maar vierhonderd bezoekers toe (een fractie meer dan het aantal permanente bewoners) om een van de meest geïsoleerde ecosystemen op aarde te beschermen.

Lord Howe heeft een lengte van slechts elf kilometer en is op het breedste punt nog geen twee kilometer breed. Dit is het grootste eiland van een gelijknamige, op de werelderfgoedlijst geplaatste archipel die miljoenen jaren geleden ontstond na de uitbarsting van een onderwatervulkaan. Rond het eiland ligt het Lord Howe Island Marine Park. Hier vind je de zuidelijkste koraalriffen op aarde, meer dan vijfhonderd vissensoorten en een heel scala aan beschermde en bedreigde zeedieren, waaronder de walvishaai, de witte haai en de karetschildpad.

Het Protecting Paradise Program, opgesteld om de natuur en de biodiversiteit op het eiland te beschermen, pakt de zaken groots aan. Met behulp van technologie dringen lokale vrijwilligers schadelijke invasieve soorten terug (vooral knaagdieren). Dit is nodig om inheemse soorten te beschermen, zoals de ernstig bedreigde boomkreeft, zo groot als je hand – tachtig jaar lang werd gedacht dat het kreeftje was uitgestorven, tot het in 2001 op het eiland werd weer gezien. – Traveler VS

The aurora borealis swirls over Yellowknife, the capital of Canada’s Northwest Territories.

Foto door Seong-won Jang, EyeEm, Getty Images

Yellowknife

- Northwest Territories, Canada 

24 nachten per jaar danst hier het noorderlicht aan de hemel.

Het verhaal van Yellowknife, de hoofdstad van de Canadese Northwest Territories, leest als een avonturenroman. Deze stad met twintigduizend inwoners ligt aan de rand van het noordpoolgebied, aan de oever van het Great Slave Lake, en wordt omringd door een zee van ongerepte taiga. Yellowknife ontstond toen er rond 1930 in deze streek goud werd gevonden. De goudmijnen van Yellowstone waren tientallen jaren volop in gebruik. Toen in 2004 de laatste goudmijn sloot, was men al overgegaan op het delven van diamanten – geologen hadden in 1991 een van de rijkste diamantaders op aarde ontdekt. 

Het Dene­volk leeft in deze streek al duizenden jaren in en met de natuur. In een roerige periode als deze – waarin de wereld kampt met problemen als COVID­19, klimaatverandering en uitstervende diersoorten – voelen de Dene zich vrij te midden van de natuur, zegt Catherine Lafferty, een Yellowknives Dene Nation, die haar recentste boek Land-Water-Sky/Ndè-Tı-Yat’a, uitbracht onder haar Dene­naam Katłıà. 

We voelen ons verbonden met de natuur, die wij daardoor als helend ervaren,’ zegt Lafferty. Zij is opgegroeid in Yellowknife en schrijft over sociaal onrecht in het noorden van Canada. ‘Het landschap leert ons wat er werkelijk toe doet. Leven van wat de natuur ons schenkt, dat maakt ons gelukkig.’ 

Wie in deze afgelegen streek heeft gekeken naar de aurora borealis, het feeërieke noorderlicht boven de boreale bossen en ontelbare meertjes, kan hierover meepraten. –Traveler Tsjechië 

Droom weg bij reizen voor het hele gezin.
Leer over de 10.000 jaar aan rijke geschiedenis in British Columbia, Canada. Ga op in de sterren aan Florida’s Space Coast. Bewandel het langste pad dat langs de zee loopt op de England Coast Path. Bekijk hoe de traditionele cowboys aan het werk gaan in Hortobágy, Hongarije. Ga op zoek naar Dracula in Transsylvannië, Roemenië.

Veel First Nations zetten toerisme in om bezoekers aan te trekken en die te vertellen over hun culturen en tradities. Een overzicht vind je op indigenousbc.com

Foto door Andrew Chungho Kim, Alamy

First Nations in British Columbia

- Canada

Trek de natuur in met een lokale gids.

British Columbia, de westelijkste provincie van Canada, kent ruim tweehonderd verschillende Nations. Nu er wereldwijd wordt geprotesteerd tegen vooroordelen en racisme is het een goed moment om je kennis te vergroten over de oorspronkelijke bewoners van B.C. en het met de kinderen te hebben over onderwerpen als culturele toe-eigening en raciale stereotypen.

De historie van deze provincie gaat zo’n tienduizend jaar terug. Dit is dan ook dé plek om erop uit te trekken met een gids uit de gemeenschap van First Nations, Inuit of Métis. Kennismaken met de inheemse cultuur gaat heel makkelijk in Vancouver en op Vancouver Island. Op het eiland komen meer dan 45 Nations voor en in de stad kun je de (kindvriendelijke) ‘Talking Trees’-excursie boeken bij Talaysay Tours in Stanley Park. 

Tijdens een boswandeling delen culturele ambassadeurs van de Squamish en Shíshálh kennis die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Ze vertellen hoe First Nations in het zuiden van British Columbia steunen op de natuur bij het maken van voedsel, medicijnen en werktuigen. ‘Wij voelen ons sterk verbonden met het landschap,’ zegt Candace Campo, mede-eigenaar van Talaysay Tours en lid van de Shisálh Nation. ‘Wij voelen ons verbonden met al wat leeft. Daar hebben we een woord voor:  nuchutmulh, oftewel ‘wij zijn één’.’ – Traveler VS

Het Kennedy Space Center in Florida, VS.

Foto door Robert Ormerod

Space Coast

- Florida, VS

Hightech ruimtevaart en kajakken in een beschermd natuurgebied.

Nu de Amerikaanse ruimtevaart door het nieuwe Commercial Crew-programma van NASA weer opbloeit, staat ook de Atlantische kust van Florida ten oosten van Orlando meer in de belangstelling. De lanceerinrichtingen van Cape Canaveral Air Force Station en het Kennedy Space Center van NASA liggen beide aan de 116 kilometer lange ‘Space Coast’. Bij het bezoekerscentrum van het Kennedy Space Center (in corona tijd beperkt geopend) kun je met het gezin lanceringen zien van toestellen van SpaceX en Boeing, en dertig meter hoge raketten bekijken. 

Een reus van een geheel ander kaliber, de Caribische lamantijn, is te zien in de wateren van het Merritt Island National Wildlife Refuge, dat het Space Center omringt. Een kajaktocht met een gids door dit 567 vierkante kilometer grote natuurreservaat is te boeken bij Florida Adventurer. Overdag kun je hier vanuit de kajak een glimp opvangen van lamantijnen en dolfijnen. En ’s avonds (van juni tot september of later) is in de Indian River Lagoon in het reservaat een feeëriek schouwspel te zien: bioluminescentie, veroorzaakt door miljarden lichtgevende planktondeeltjes.

‘Tijdens een speciale avondexcursie zien kinderen onder water kleine lichtjes alle kanten uit schieten,’ zegt eigenaar Josh Myers van Florida Adventurer. ‘En dan hebben ze overdag misschien al naast de kano een waterspuwende lamantijn gezien. Bepalende momenten in het leven van een kind, dat hierdoor misschien wel voor het eerst nieuwsgierig wordt naar wat er allemaal in het water leeft.’ – Traveler Rusland

2021 moest Het Jaar van het Pad worden. Door de coronapandemie worden de festiviteiten rond de voltooiing van het Engeland Coast Path over drie jaar uitgesmeerd.

Foto door Sebastian Wasek, Sime, Estock Photo

England Coast Path

- Verenigd Koninkrijk

Onvergetelijke wandeltochten langs de Britse kust.

In 2021 wordt de officiële route onthuld van het England Coast Path – met 4500 kilometer het langste kust wandelpad ter wereld. 

Met al haar riviermondingen, baaien en landtongen vormt de lange kustlijn van het Verenigd Koninkrijk een grillig geheel. De besloten baaitjes, winderige rotspunten en knusse havenplaatsjes zijn mede bepalend geweest voor het karakter en de welvaart in het land. 

Het maken van lange wandelingen langs de kust is in het VK traditioneel een geliefde vrijetijdsbesteding, en de opening van het 1400 kilometer lange Wales Coast Path in 2012 gaf een eerste aanzet voor dit project. Rond 1970 werd het 1013 kilometer lange South West Coast Path al bestempeld tot National Trail. Het England Coast Path heeft dit pad en andere reeds bestaande trajecten opgenomen en is op maar liefst 67 plekken uitgebreid met nieuwe paden. Nadat in 2009 wettelijk werd vastgelegd dat de volledige Britse kustlijn voor het publiek ontsloten zou worden, hebben landeigenaren, bewoners en natuurbeschermers in goed overleg samengewerkt om dit project tot een goed einde te brengen.

Elk deel van de kust heeft zo zijn eigen karakter. Sommige paden lopen door ongerepte natuur, terwijl andere met zorg aan de wandelaars zijn aangepast. Zo zijn er langs Cumbria’s Hidden Coast – de 64 kilometer lange, slingerende route van Whitehaven naar  Millom in het noordwesten van het land, die begin 2021 opengaat – nu kunstinstallaties te zien en avontuurlijke activiteiten te ondernemen. Cultuurminnende wandelaars kunnen langs de route England’s Creative Coast in het zuidoosten van het land galeries bezoeken, en er is een digitale geocaching-tour door Sussex, Kent en Essex. – Traveler VK

Onvergetelijk is het beeld van een csikó die rechtopstaand in traditionele kledij op de rug van twee paarden voorbij galoppeert.

Foto door Plinthpics, Alamy

Hortobágy

- Hongarije

Cowboys en kraanvogels op de weidse poesta.

In het weidse Nationaal Park Hortobágy is gepaste afstand houden echt een makkie: dit natuurgebied op de Grote Hongaarse Laagvlakte in het oosten van Hongarije heeft een oppervlakte van 809 vierkante kilometer. Het grootste intacte inheemse grasland van Europa staat op de werelderfgoedlijst van Unesco, en in deze streek worden duizenden jaren oude gebruiken in ere gehouden. 

De grond was hier te arm om te bewerken en mede daardoor is Hortobágy ook nu nog een mozaïek van kalkmoerassen, graslanden, weidegronden, lössheuvels en inheemse vegetatie. De poesta (‘het barre land’) is nooit omgeploegd of bebouwd en daardoor floreert de natuur. Het grasland, dat sinds 1973 een beschermde status heeft, vormt een rijk ecosysteem. Op de poesta komen zo’n 340 vogelsoorten voor, en de vele duizenden trekvogels (waaronder ganzen en kraanvogels) maken het gebied in de herfst tot een van de beste vogelspotplekken van Centraal-Europa. 

Hortobágy heeft echter meer te bieden dan vogels alleen. De paar honderd schaapherders en csikó’s (cowboys) die over het onafzienbare graslandschap trekken, bieden gezinnen een zeldzaam inkijkje in eeuwenoude lokale tradities. Maak bijvoorbeeld een tocht met paard en wagen langs de herders met hun puli’s (een oud Hongaars hondenras met ‘dreadlocks’ in hun vacht) en racka-schapen met sterk gekromde hoorns. En helemaal onvergetelijk is het beeld van een csikó die rechtopstaand in traditionele, wijdvallende blauwe en zwarte kledij op de rug van twee paarden voorbij galoppeert.

In Hortobágy leeft ook een van de grootste kuddes przewalskipaarden. Van deze dieren, een ondersoort van het wilde paard, zwerven er zo’n driehonderd rond in het wildepaardenreservaat Pentezug. Het gebied is niet voor publiek geopend, maar tijdens een safari in het wildedierenpark Hortobágy vang je misschien een glimp op van deze ongetemde bewoners van ‘het wilde oosten’ van Hongarije. – Traveler Hongarije

Het centrale plein van Brasov, Roemenië.

Foto door Alexander Spatari, Getty Images

Transsylvanië

- Roemenië

Ervaar het 'oude Europa' in de streek die dankzij Dracula wereldberoemd werd.

Bij Transsylvanië denk je meteen aan Dracula, de beroemde roman van de Ierse auteur Bram Stoker. Dit boek bezorgde de bestaande streek Transsylvanië een mythische status. Dit korte citaat uit het boek is veelzeggend: ‘Op deze vervloekte plek, in dit vervloekte landschap, lopen de duivel en zijn kinderen nog gewoon rond!’ 

Aangezien Stoker nog nooit in Transsylvanië was geweest, putte hij bij het schrijven van zijn boek in 1897 uit boeken van Engelse reisauteurs. Sommige details kloppen prima, zoals die over rablóhús (rundvleesspiesjes) en het nationale gerecht mămăligă (maismeelpap), de zoete, honingkleurige wijn uit Medias, de omschrijvingen van traditionele kledij, de vele kruisen langs de weg en de rijke culturele mengeling van mensen uit Hongarije, Saksen, Székely en Walachije.

Stoker rept echter met geen woord over het kenmerk dat Transsylvanië het best typeert: de landelijke sfeer van het oude Europa. Het kosmopolitische Cluj is een mooie uitvalsbasis voor een fijne kennismaking met de weidegronden vol wilde bloemen van Transsylvanië, spannende kastelen en dorpen met kasseienstraatjes. Hier kun je een heel ontspannen ‘offline’ vakantie houden op een boerderij: tochtjes met paard en wagen, wandelen in de bosrijke Karpaten en helpen met klusjes als schapen melken, eieren rapen en hooi keren. 

Het landelijke Transsylvanië heeft de bijzondere belangstelling van de Britse kroonprins Charles, die met zijn stichting lokale projecten steunt, vooral op het gebied van bouwkundig erfgoed. ‘Deze gebouwen zijn tijdloos, en dat maakt ze zo bijzonder,’ zegt de toekomstige Britse koning in de reisdocu Wild Carpathia, ‘het is bijna alsof je rondloopt in de boeken uit je jeugd.’ – Traveler Roemenië

Omarm duurzaam reizen.
Fiets door de straten van Denver, Colorado. Duik naar een scheepswrak in een onderwatermuseum op Alonissos, Griekenland. Ga op zoek naar wilde dieren op land en zee in de 13 national parken van Gabon. Bekijk zeedieren van heel dichtbij in Nieuw-Caledonië. Wandel door het hippe Kopenhagen, Denemarken. Ga voor groen in het plant-vriendelijke Freiburg, Duitsland.

A group of traditional Aztec dancers perform during Crush Walls 2019, a popular street art festival in Denver, Colorado. Originating in central Mexico, the dance honors ancestors and represents different relationships with the Earth, animals, time, and customs.

Foto door Rebecca Stumpf

Denver

- Colorado, VS

Groene stad in het westen van de VS.

Ondanks de financiële dreun die Denver krijgt door het coronavirus, zet de stad alles op alles om in 2030 volledig te draaien op groene stroom. De komende twee jaar krijgt de stad in totaal tweehonderd kilometer aan nieuwe fietspaden, en in 2021 worden er zonnepanelen geplaatst op talloze openbare parkeerplaatsen, daken en braakliggend land. 

Al die zonnepanelen leveren straks stroom voor gemeentelijke gebouwen, laadpalen voor auto’s en huishoudens met een laag inkomen. Bovendien zorgt de aanleg ervan voor werkgelegenheid. 

Denver verbindt klimaatactie en duurzaamheid aan economische vooruitgang en sociale rechtvaardigheid; de stad kreeg daarvoor een belangrijk internationaal duurzaamheidslabel. Denver helpt bedrijven hun ecologische voetafdruk te verkleinen met gratis, op hun behoeften toegesneden duurzaamheidsbeleid via Certifiably Green Denver. Bijna tweeduizend bedrijven zijn hard op weg om groener en efficiënter te worden: ze verbruiken minder water en stroom en produceren minder afval en luchtvervuiling. 

‘We hebben geluk dat we in zo’n prachtige stad wonen,’ zegt Adam Schlegel, medeoprichter van Chook, een ‘groen’ restaurant dat duurzame maaltijden serveert, ‘en we voelen de noodzaak om hier een bijdrage aan te leveren.’ - Traveler VS

Divers explore a bounty of amphora from a fifth-century B.C. shipwreck—the first to be open to the public in Greece—in the National Marine Park of Alonissos and Northern Sporades.

Foto door Elena Becatoros, Ap

Alonissos

- Griekenland

In een onderwatermuseum duiken naar een scheepswrak.

Het spookachtige, eeuwenoude scheepswrak van de Peristera ligt op een plek die wel het ‘Parthenon van de scheepswrakken’ wordt genoemd. Hier werd onlangs voor recreatieve duikers het eerste onderwatermuseum van Griekenland geopend. Op de zeebodem in Nationaal Park Alonissos en Noordelijke Sporaden ligt een groot Atheens vrachtschip dat hier in de 5de eeuw v.C. zonk. Het 2250 vierkante kilometer grote zeereservaat, dat in 1992 voornamelijk werd opgericht om de bedreigde monniksrob te beschermen, hield ook plunderaars op afstand, waardoor het scheepswrak en zijn rijke lading (wijnkruiken met twee handvatten) nooit zijn verstoord.

Wie het onderwatermuseum wil bezoeken, moet in staat zijn te duiken tot een diepte van minstens 25 meter. De  begeleide bezichtigingen worden naar verwachting hervat in de zomer van 2021. Wie liever op het droge blijft, kan in het bezoekerscentrum op het eilandje Alonissos een virtuele tour maken langs het wrak. – Traveler India

Loango National Park, Gabon.

Foto door Martin Harvey, Getty Images

Gabon

Meer dan elf procent van dit Afrikaanse land bestaat uit beschermde natuur.

Olifanten en nijlpaarden kuieren over de stranden van het paradijselijke Gabon, vertelt National  Geographic Explorer-in-Residence Mike Fay. Elf procent van dit land bestaat uit beschermde natuur, witte zandstranden en – verder landinwaarts – onafzienbare bossen. 

Niet alle dertien nationale  parken van Gabon zijn even makkelijk te bereiken. Met zijn rijke variatie aan landschappen, vegetatie en dieren gooit Nationaal Park Loango hoge ogen. Aan de kust kun je in stijl overnachten in de Loango Lodge, maar wat dit park pas echt bijzonder maakt, is de populatie ernstig bedreigde westelijke laaglandgorilla’s. Per dag mag er één groepje van maximaal vier personen – zonder garantie op succes – naar deze dieren op zoek gaan. 

Pongara is een van de vijf nationale parken die cruciaal zijn voor het voortbestaan van zeeschildpadden. Gasten van de Pongara Lodge hebben een eersteklas uitzicht op ernstig bedreigde lederschildpadden (november tot maart), en op walvissen en dolfijnen tijdens hun jaarlijkse trek (juni tot augustus). 

Dankzij flinke investeringen in het vervoersnetwerk van het land wordt reizen in Gabon – waar naar schatting tachtig procent van de landmassa nog bedekt is met bos – de komende jaren steeds makkelijker. Gabon kiest voor duurzaamheid en stimuleert ecotoerisme, wat de kans vergroot dat de mooiste natuurgebieden van dit land ongerept zullen blijven. – Traveler Nederland

Op het eiland Lifou komt een 'koraalfarm' om riffen te herstellen die in het verleden schade hebben geleden door het toerisme.

Foto door Chris Hoare, EyeEm, Getty Images

Nieuw-Caledonië

Paradijselijke eilandengroep in de Grote Oceaan.

In de kustwateren van Nieuw-Caledonië komen naast bultruggen, soepschildpadden en doejongs nog ruim negenduizend andere soorten zeedieren voor. Dit Franse gebiedsdeel ligt zo’n 1500 kilometer voor de Australische oostkust, in het zuidwesten van de Grote Oceaan.

De koraalriffen in de kristalheldere baaien staan sinds 2008 op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het in 2014 opgerichte Natuurpark in de Koraalzee (1,3 miljoen vierkante kilometer groot) strekt zich uit tot ver buiten de Unesco -zone. Christophe Chevillon, van de Pew Bertarelli Ocean Legacy, noemt dit ‘een belangrijke en noodzakelijke stap voor het behoud van de kustwateren van Nieuw-Caledonië en de laatste ongerepte koraalriffen ter wereld’.

Door  te kiezen voor duurzaam beheer wil de overheid dit unieke zeereservaat voor toekomstige generaties behouden. Watersporters, vissers en boten met meer dan tweehonderd passagiers worden geweerd uit grote delen van het park, en in sommige delen mag helemaal geen menselijke activiteit plaatsvinden, met uitzondering van wetenschappelijk onderzoek. Op het eiland Lifou komt een ‘koraalfarm’ om riffen te herstellen die in het verleden schade hebben geleden door het toerisme.

In het binnenland stimuleert de overheid duurzaam toerisme, en er is een wet aangenomen die het gebruik van alle soorten plastic na 2022 verbiedt. In de provinciale parken is het toerisme strikt gereguleerd. Zo is het Reuzenvarenpark – een must-see in het tropische regenwoud op het hoofdeiland – verdeeld in zones voor voetgangers en fietsers, terwijl de natuur in andere delen vrij spel krijgt. – Traveler Frankrijk

Kopenhagen won in 2014 de European Green Capital Award. Nu ligt er een nieuwe uitdaging: in 2025 de eerste CO2-neutrale stad ter wereld worden.

Foto door Luca Locatelli, National Geographic

Kopenhagen

- Denemarken

Deze kosmopolitische hoofdstad is in 2025 misschien al klimaatneutraal.

De coronapandemie versterkt wereldwijd de verschillen tussen arm en rijk. Om de maatschappij weerbaarder te maken, proberen veel grote steden de inwoners gelijke kansen te bieden en hun gezondheid te bevorderen. Kopenhagen is hier al een tijd mee bezig en kan in 2025 zomaar de eerste klimaatneutrale stad ter wereld worden.

‘In Kopenhagen kiezen we voor groene oplossingen omdat die hun vruchten afwerpen,’ zegt burgemeester Frank Jensen in We Have the Power to Move the World, de routekaart naar duurzame mobiliteit. Deze is ontwikkeld door C40, een netwerk van steden die klimaatverandering willen tegengaan. ‘De groene transformatie van Kopenhagen leidt tot nieuwe banen, economische groei en een betere kwaliteit van leven.’ 

In de Deense hoofdstad is duurzaamheid al veel langer een belangrijk doel: de stad heeft een efficiënt ov-netwerk en alle stadsbussen gaan van diesel over op groene stroom. De energiecentrale CopenHill, waar per uur zeventig ton afval wordt verbrand, produceert schone energie voor 60.000 gezinnen en levert stadsverwarming voor 120.000 huishoudens. In 2019 opende CopenHill zijn buitenruimte voor het publiek. De gevel werd een klimmuur, op het dak kwam een park, en verder zijn er wandelpaden en een  afdaling voor skiërs en snowboarders die het hele jaar geopend is.

Door de focus op ‘groene’ stadsontwikkeling – de stad heeft een netwerk van fietspaden waarover ruim zestig procent van de inwoners dagelijks naar school en werk gaan – rijden er in Kopenhagen vijf keer zo veel fietsen als auto’s. Op een elektrische fiets kun je een leuke rondrit maken langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad, van Nyhavn (de voormalige industriële haven, waar je nu veel restaurants en bars vindt) tot Rundetaarn, een 17de-eeuws astronomisch observatorium waar exposities zijn te zien. Het zal niemand verrassen dat Kopenhagen is uitgekozen als locatie voor de Grand Départ van de Tour de France in juli 2022. – Traveler Italië

De inwoners van Freiburg staan bekend als vindingrijk, zuinig en inventief.

Foto door Reinhard Schmid, Huber, Estock Photo

Freiburg

- Duitsland

De groene wijk in deze universiteitsstad is razend populair.

Weggestopt in de zuidwestelijke hoek van Duitsland, vlak bij de Franse en Zwitserse grens, ligt de bruisende universiteitsstad Freiburg in de deelstaat Baden-Württenburg*. De stad Freiburg is niet alleen een geliefde uitvalsbasis voor het Zwarte Woud, maar staat ook bekend om zijn groen: ruim veertig procent van het stedelijk gebied bestaat uit bos. De stad draait op duurzame energie die wordt opgewekt door zonnepanelen, biomassa, wind en waterkracht. Vuilnis wordt gebruikt om stroom op te wekken. Inwoners verplaatsen zich veelal te voet, op de fiets, per e-bus en tram, waardoor Freiburg goed op weg is om zijn CO2-uitstoot in 2030 te halveren en in 2050 zelfs klimaatneutraal te zijn. 

In de wijk Vauban, die verrees op een voormalig fabrieksterrein, werd de groene infrastructuur in de ontwerpfase al meegenomen – er kwamen appartementencomplexen met zonne- panelen en stadstuinen, en autobezit wordt ontmoedigd. In Vauban staat de burger centraal: hier draait het om zelfbestuur, ecologie en sociale gelijkheid. Het is een van de duurzaamste wijken ter wereld. Quartier Vauban werd voltooid in 2016 en is uitgegroeid tot de dichtstbevolkte buurt van Freiburg. Dit laat zien dat het in een duurzaam aangelegde stad heel aangenaam wonen is. – Traveler Duitsland

*Rectificatie: een eerdere versie van dit verhaal vermeldde dat Freiburg in de Duitse regio Zwaben ligt. 
Dit artikel is geschreven door de wereldwijde redactie van National Geographic Travel, met toevoegingen van Maryellen Kennedy Duckett.
Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com
Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Het drukke Barcelona zat? Trek de wilde natuur in van Catalonië!
Reizen
Deze oude stad van de sultans is een wonder van de eenentwintigste eeuw
Reizen
Hoe is het om naar conflictgebieden te gaan? Een voormalige oorlogscorrespondent vertelt het ons
Reizen
Op reis in 2020? Laat je inspireren door deze foto’s
Reizen
De 26 mooiste reizen voor 2020

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.