7x Romantische Zweedse huisjes in de natuur

De Zuid-Zweedse regio Småland wordt ook wel eens ‘het échte Zweden’ genoemd, vanwege de dichte bossen, talloze meren en typische rode huisjes, oftewel ‘stuga’s’. Digital Nomad Veerle Witte ging op zoek naar de mooiste huisjes in het gebied.

Door Veerle Witte
Gepubliceerd 8 feb. 2021 11:03 CET
Een stuga bij Flattinge Fritidshus B&B.

Een stuga bij Flattinge Fritidshus B&B.

Foto door Robin Visser

Tijdens onze gezinsroadtrip door Zuid-Zweden ontdekken we dat er niks fijner is dan overnachten in stuga’s, oftewel typische Scandivische blokhutten midden in de natuur, wanneer je reist met een kind. De veelal ruim opgezette huizen bieden alle comfort en nodigen uit om de natuur in te trekken. Ik zette de 6 mooiste Zweedse stuga’s die we ontdekten tijdens onze reis op een rij.

Flattinge Fritidshus B&B

Bij Flattinge Fritidshus in Vittaryd worden we verwelkomd door een grote kudde bonte koeien die nieuwsgierig naar ons toekomen om geaaid te worden. Het is een oase van rust en stilte, met prachtige dieprode stuga’s die elk een eigen terras en tuin hebben. De B&B ligt recht aan een uitgestrekt meer waar we in vijf minuten naartoe wandelen. We spelen in de speeltuin en pootjebaden bij het strandje. Je kan zelfs met een bootje het water op. De gastvrouw brengt een grote mand verse lekkernijen voor het ontbijt, die we verorberen op het terras terwijl we uitkijken over de weilanden.

Getnö Gård Lake Åsnen Resort.

Foto door Robin Visser

Getnö Gård - Lake Åsnen Resort

Een perfecte uitvalsbasis om het nationale park Åsnen te ontdekken is Getnö Gård Lake Åsnen Resort, een eeuwenoud natuurparadijs dat door de familie Olsson is omgetoverd tot privé-natuurreservaat. Wij verblijven in een van de afgelegen typisch rode vakantiehuizen, maar er is ook een aangrenzende natuurcamping. ’s Avonds barbecueën we verse vis uit het meer op de veranda van ons huisje. Het resort biedt zowel vlees- als vispakketten. Het resort is de toegangspoort tot het nationale park dat je het beste ontdekt door het water op te gaan: maak een kajak- of bootsafari en ga op zoek naar de ‘big five’ van Åsnen: elanden, Europese zeearenden, visarenden, kraanvogels en parelduikers. Liever te voet de natuur in? De 700 kilometer aan kustlijn kent ook tal van wandelroutes.

Overnachten op een onbewoond eiland bij Ramoa.

Ramoa Adventure Village

In het hart van het Zuid-Zweedse Småland ligt Ramoa: een avonturendorp omringd door bossen en water met verschillende bijzondere accommodaties om te overnachten. Verblijf in een huisje aan het water, op een vlot, in een hangmat in de bossen of een gigantische tipi in de natuur waar tot wel 16 mensen in passen. Mijn favoriet is het afgelegen hutje op een piepklein eiland in het meer, waar ik jaren geleden een nacht doorbracht. Hier peddel je zelf naartoe, met een grote mand eten. Vanuit je bed luister je naar het klotsende water en de huilende wind. Wat een avontuur!

(Lees ook: Hier slaap je op een Zweeds onbewoond eiland)

Kosta Lodge

Een andere prachtige lodge waar we verblijven in typische Zweedse stuga’s langs het water is de Kosta Lodge, gelegen in het zogenaamde ‘kristallen koninkrijk’. Kosta staat bekend om zijn glaskunst en de lodge ligt dan ook vlakbij een van de oudste glasfabrieken van Zweden, waar we zien hoe complexe glazen kunstwerken gemaakt worden. Ons vrijstaande huisje ligt recht aan de bossen. Net achter de cottages starten drie verschillende wandelroutes. Ben je, net als wij, op pad met het gezin? Bezoek dan het nabijgelegen elandenpark of ga ziplinen bij Little Rock Lake.

Gränna Camping

Recht bij de ferryhaven, aan het Vätternmeer, ligt Gränna Camping een uitgestrekte camping met talloze staplaatsen en een enorme buitenspeeltuin. Wij verblijven in een van de typische rode vakantiehuizen, aan de rand van de buitenspeeltuin. Het is de ideale uitvalsbasis om het snoepstadje Gränna – de plek waar de zuurstok werd uitgevonden – te ontdekken en een uitstapje te maken naar het eiland Visingsö, waar je eeuwenoude kasteelruïnes bezoekt.

Gränna Camping.

Foto door Robin Visser

Eksgården Krog & Rum

Aan de oostkant van het eiland Öland, in het dorpje Gårdby, ligt een droom van een accommodatie: Eksgården Krog & Rum. Deze voormalige 18e-eeuwse boerderij is volledig gerenoveerd en bestaat uit verschillende kamers en appartementen. De aandacht voor details en huiselijk sfeer op deze plek, laten ons direct thuis voelen. We ontspannen op de romantische binnenplaats en kijken uit over de omringende akkers wanneer we over het landgoed wandelen. Pluspunt is het restaurant dat biologisch en vers eten serveert van regionale seizoensproducten, bereid door een top-chef en zelfs aan tafel in je eigen huisje geserveerd. Meer mooie accommodaties op Öland vind je hier >

Isaberg Mountain Resort

Het Isaberg Mountain Resort is een groene oase van bossen, meren en bergen, waar we even heerlijk kunnen onthaasten. Vanuit de knusse huisjes met open haard, kijken we uit over de bosrijke omgeving en het nabijgelegen meer. In de winter kom je hier om te wintersporten, maar wij komen hier om te wandelen, kanoën, klimmen, rodelen en mountainbiken. Vanuit het resort starten meerdere wandelroutes van verschillende moeilijkheidsgraden. Isaberg Mountain Resort is een paradijs voor actieve families zoals wij, die er graag op uittrekken in de natuur.

Wil je ook graag overnachten in je eigen Zweedse stuga? Lees meer over accommodatiemogelijkheden in SmålandÖland.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Ontdek de moerasachtige wildernis van Store Mosse in Zuid-Zweden
Reizen
Öland: hét Zweedse eiland voor vogelaars en actieve families
Reizen
De ziel van Småland: ontdek ‘het échte Zweden’
Reizen
Kajakken en kanoën in het Zweedse Småland
Reizen
Kindvriendelijke wandel- en fietsroutes in Zuid-Zweden: 6 tips

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.