Culinaire wandeltochten in Zweden: koken in de buitenlucht

Bessen, bramen, paddenstoelen: de Zweedse natuur zit vol heerlijke ingrediënten. Zo scharrel je gemakkelijk een maaltijd bij elkaar. Digital nomad Veerle Witte maakte samen met haar gezin een culinaire hike in het Zweedse Småland.

Door Veerle Witte
foto's van Robin Visser
Gepubliceerd 22 nov. 2021 09:49 CET
Maeve knuffelt een van de schapen op de boerderij

Maeve knuffelt een van de schapen op de boerderij

Foto door Robin Visser

Met mijn dochtertje Maeve in de kinderdrager op mijn rug wandelen we in het zonnetje door diepgroene bossen en langs enorme weides vol koeien. Dit is het landgoed van Kasteberg, een typische Zweedse boerderij in het Zuid-Zweedse Ljungby, waar onder andere culinaire wandeltochten georganiseerd worden. ‘Ah, hier moeten we zijn,’ zegt onze Zweedse gids Jenny, terwijl ze naar een open plek in het bos wijst. We zijn eten aan het verzamelen voor onze lunch die we straks zelf, midden in de natuur, gaan bereiden. We vinden paddenstoelen en eetbare bloemen en nemen die mee in een rieten mandje.

De start van de culinaire wandeltocht.

Foto door Robin Visser

Jenny vertelt over het Zweedse concept The Edible Country, oftewel ‘het eetbare land’. ‘Eten uit de natuur en buiten koken is hier erg populair,’ vertelt ze. In samenwerking met vier Michelin-chefs zijn er menu’s gecreëerd die je kan bereiden met ingrediënten die gemakkelijk te vinden zijn in de Zweedse natuur. ‘Je hoeft zelf alleen nog wat basisingrediënten als peper, zout en boter mee te brengen,’ lacht Jenny. Op prachtige plekken in de natuur, door heel Zweden, zijn houten tafels geplaatst, die je kan reserveren. Zodra je deze tafel reserveert krijg je de beschikking over een buitenkeuken en hulp van een lokale gids bij het vinden van de ingrediënten en bereiden van de gerechten.

De ruïnes van een boerderij uit 1850.

Foto door Robin Visser

In de regio Småland, waar wij een roadtrip doorheen maken zijn vier ‘Edible Country’-plekken te vinden, aldus Jenny. ‘Naast het landgoed van Kasteberg kan je ook lunchen of dineren in de openlucht aan een meer bij Wallby, diep in de bossen bij Asa Herrgård en recht aan de Baltische zee bij Stufvenäs.’

Pyttipanna, een typisch Zweeds eenpansgerecht

Foto door Robin Visser

Na een kilometer of drie komt het bospad uit in een groen open landschap met hier en daar een wilde appelboom en oude lage stenen muurtjes. ‘De ruïnes van een boerderij uit 1850,’ aldus Jenny. Mijn oog valt direct op de houten buitenkeuken en de gedekte tafel. Ik weet niet wat ik had verwacht, maar dit overtreft alles. Wat een idyllische plek. De keuken heeft een natuurlijke koelcel, en Jenny haalt een schaal met vlees tevoorschijn. ‘Van alle tafels in de natuur is dit de enige waarbij de ingrediënten uit de natuur gecombineerd worden met verse producten van de boerderij,’ vertelt ze.

Ze geeft me een berg aardappelen, die ik begin te schillen en snijden, en gaat zelf aan de slag met een bos wortelen en een ui. Maeve dartelt rond de keuken, ruikt aan de bloemen en speelt met de pompoenen die in de keuken liggen. Voor kinderen is dit een veilige plek om zich ongestoord uit te kunnen leven, er valt van alles te ontdekken. Jenny bakt de aardappel- en wortelschijfjes en gooit het vlees erbij. Ik prak cranberries met een beetje suiker. We maken pyttipanna, een typisch Zweeds eenpansgerecht waar je alles wat je hebt bij elkaar gooit.

Pannenkoeken bakken in een vuurschaal.

Foto door Robin Visser

Het eten is klaar. We nemen plaats aan de prachtig gedekte tafel, waar zelfs een kinderstoel voor Maeve is klaargezet. Jenny serveert een prachtige kleurvolle schaal vol eten. De paarse eetbare bloemen kleuren mooi bij de wortels. Het smaakt zo lekker dat de schaal in no-time leeg is.

‘Maar ik heb nog een verrassing,’ zegt Jenny. ‘Pannenkoeken met appels en kaneel.’ Ze bereidt deze boven het vuur, omdat de gasfles leeg blijkt te zijn. Het wordt eerder een soort appel-kruimel-deeg, maar het smaakt er niet minder lekker om. Dan komt er een tractor aanrijden. Deze brengt ons terug naar de boerderij, tot grote vreugde van Maeve. Ze geeft de schapen op de boerderij nog een laatste afscheidsknuffel. Wat een heerlijk buitenavontuur: precies zoals de Zweden dat graag doen.

Met de tractor terug naar de Kastebergboerderij.

Foto door Robin Visser

Wil je meer weten over deze bijzondere ervaring en waar je het zelf kunt meemaken in Småland, lees dan hier alles over The Edible Country.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Ontdek de moerasachtige wildernis van Store Mosse in Zuid-Zweden
Reizen
Öland: hét Zweedse eiland voor vogelaars en actieve families
Reizen
De ziel van Småland: ontdek ‘het échte Zweden’
Reizen
Kajakken en kanoën in het Zweedse Småland
Reizen
7x Romantische Zweedse huisjes in de natuur

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.