Gezinstrip door Zuid-Zweden: 12 stops die je niet wil missen

Schapen aaien, koken in de buitenlucht, elanden spotten vanuit de trein en kanoën over diepblauwe meren. Digital Nomad Veerle Witte maakte samen met haar gezin een roadtrip door Zuid-Zweden en tipt 12 leuke stops op de route die ze aflegde.

Door Veerle Witte
Gepubliceerd 22 nov. 2021 09:48 CET
Een jonge eland gespot tijdens een treinsafari in het park Smålandet Markaryds Älgsafari.

Een jonge eland gespot tijdens een treinsafari in het park Smålandet Markaryds Älgsafari.

Foto door Robin Visser

‘Naar de elanden,’ roept mijn dochtertje Maeve, die nog net geen twee jaar oud is, vanaf de achterbank. De hele week vertellen we haar al dat we naar Zweden gaan, waar elanden leven. We vliegen op Kopenhagen, de hoofdstad van Denemarken, waar we onze reis beginnen en eindigen. Met een huurauto rijden we over de 16 kilometer lange Sontbrug Zweden in, waar uitgestrekte bossen en lieflijke huisjes op ons wachten. We maken een 10-daagse kindvriendelijke roadtrip van ruim 1100 kilometer door de zuidelijke regio Småland en het eiland Öland. Dit waren enkele van de leukste stops op onze route.

Route van de Roadtrip.

Foto door Google Maps Screenshot

Stop 1: Elandensafari

We beginnen onze reis direct met een van de highlight van de trip voor onze dochter: een elandensafari bij Smålandet Markaryds Älgsafari. Dit 33 hectare grote park in Markaryd ligt op de route van Kopenhagen naar Flattinge. We stappen in de gele trein die ons meeneemt op safari over een weg van drie kilometer door beschermde natuur waar bizons en elanden leven. ‘Elanden, waar zijn jullie?’ roept Maeve terwijl ze met haar hoofd uit het raam hangt. Al snel hebben we ze gevonden. De elanden zijn enorm en steken nieuwsgierig hun hoofd de trein in. Maeve kan er zelfs eentje aaien, iets waar ze het maanden later nog steeds over heeft.

Een grote eland steekt zijn hoofd naar binnen tijdens een safari in het elandenpark.

Foto door Robin Visser

Stop 2: Kastebergs Gård

De volgende dag gaan we naar Kasteberg, een typische Zweedse boerderij, met speciale boerderijbelevingen voor kinderen, zoals rijden op de tractor, hout stappelen, kippen aaien en wandelen door de omringende bossen. Na het knuffelen van de schapen, maken wij een begeleide culinaire wandeltocht vanuit de boerderij. Onderweg verzamelen we paddenstoelen en eetbare bloemen om die vervolgens buiten te bereiden in een waanzinnige outdoor-keuken in een ruïne van een boerderij uit 1850. We koken in de zon, waarna we plaatsnemen aan de prachtig gedekte houten tafel. Dit is hoe de Zweden het graag zien!   

(Lees ook: Culinaire wandeltocht in Zweden: koken in de buitenlucht)

Buiten koken en eten tijdens een culinaire wandeltocht over het landgoed van Kasteberg.

Foto door Robin Visser

Stop 3: Museum of Legends 

Van oudsher vertellen de Zweden graag verhalen aan hun kinderen, over trollen, elven en andere mythische wezens. Vooral in Zuid-Småland woonden vroeger veel verhalenvertellers en sprookjesverzamelaars. Hier werd een groot deel van de verhalen dan ook opgeschreven. Het Museum of Legends, een klein museum in Ljungby, vertelt deze verhalen met prachtige houten kunstwerken en spannende kamers waar kinderen van alles kunnen ontdekken. Maeve kijkt haar ogen uit, terwijl de professionele verhalenverteller Tine Winther ons meeneemt in de Zweedse mythen en saga’s.

Tip: vlak naast het museum vind je Gästgivaregården, een stijlvol restaurant in een oud pension met een geweldige kaart. Hier smullen we van traditionele Zweedse gerechten bereid met ingrediënten van lokale boeren.

(Lees ook: De ziel van Småland: ontdek ‘het échte Zweden’)

Stop 4: Nationaal park Åsnen

Die avond rijden we verder naar Åsnen, een meer met ruim 1000 eilanden en een kustlijn van 700 kilometer. Een wildernis van water, eilanden en stilte. Dit vlakke natuurparadijs met grote steen- en keivelden leent zich perfect om te varen en wandelen. Getnö Lake Åsnen Resort, met typische rode Zweedse vakantiehuizen en een natuurcamping, is onze uitvalsbasis om het nationale park te verkennen. In een kajak of boot gaan we op zoek naar Åsnen’s ‘big five’: elanden, de Europese zeearend, visarenden, kraanvogels en parelduikers. Onderweg stoppen we om te lunchen op een van de duizenden eilanden. Het park is ook prachtig te voet te ontdekken. Een mooie en mythische plek om te wandelen is Trollberget, oftewel trollenberg. Hier ontdekken we legendes over trollen, terwijl lokale inwoners barbecueën aan speciaal daarvoor aangewezen plekken aan de rand van het meer.

Een bootsafari in het nationale park Åsnen

Foto door Robin Visser

Stop 5: Glasblazen in Kosta

Onze volgende stop is het zogenaamde ‘kristallen koninkrijk’, gelegen in het hart van Småland. In dit gebied dat zich uitstrekt tussen Växjö en Kalmar vind je maar liefst 13 verschillende glasblazerijen en -studio's. Het kleine plaatsje Kosta, omringd door bossen, kent de oudste (1742) en grootste glasblazerij. We bewonderen peperdure kunstwerken in het Kosta Boda Art Hotel, bezoeken een glasblazerij om te zien hoe de bijzondere glasobjecten gemaakt worden en wagen zelf een poging tijdens een workshop glasblazen. Als we genoeg glas gezien hebben, gaan we wandelen in de bosrijke omgeving rondom de Kosta Lodge, waar we overnachten. Tip: bezoek hier een van de grootste elandenparken van Zweden: Grönåsen.

Het kleine plaatsje Kosta wordt omringd door bossen.

Foto door Robin Visser

Stop 6: Kalmar: kajakken langs een kasteel

Inmiddels zijn we aan de oostkant van Zuid-Zweden aangekomen, bij de charmante badplaats Kalmar. Maeve geniet van de outdoor speeltuin aan het water in Vattentornsparken en ik stap in een kajak voor een tour vanaf de zee met Kalmar Kajak. We peddelen door prachtige wijken, mooie kanalen met rode huisjes erlangs en over een vogelrijk meer. Na het kajakken stappen we uit om het middeleeuwse stadscentrum van Kalmar te ontdekken, waar Maeve over de geplaveide straten rent, met gekleurde huizen erlangs. Lunchtip: Magasinet, een kindvriendelijk designcafé met kleurrijke biologische gerechten en uitzicht op het 12e-eeuwse kasteel van Kalmar. Bezoek het kasteel zeker als de tijd dit toestaat: je vindt er veel leuke activiteiten voor de kinderen, zoals verkleden, tot ridder geslagen worden of een speurtocht waarbij ze voorwerpen in het kasteel moeten zoeken en aankruisen op een bingokaart. 

Kajakken rond het Kasteel Kalmar.

Foto door Robin Visser

Stop 7: Het zonnigste eiland van Zweden
Vanaf Kalmar rijden we zo de brug over naar het zonnigste en een na grootste eiland van Zweden, waar we twee nachten verblijven om het eiland te verkennen. Het 137 kilometer langgerekte Öland wordt getekend door een prachtige kustlijn met heerlijk lange stranden en karakteristieke houten molens. Wij zijn hier als outdoor- en natuurliefhebbers helemaal op de goede plek. Samen met een gids wandelen we over het plateau Stora Alvaret in Zuid-Öland, een zeldzaam kalkstenen plateau op het zuiden van het eiland waar bijzondere plantsoorten groeien die enkel hier voorkomen.

De volgende dag rijden we naar natuurreservaat Ottenby, op het zuidelijkste puntje van het eiland. Hier spotten we trekvogels en zeehonden en dineren we in de buitenlucht tijdens zonsondergang. We overnachten in de landelijke en idyllische boerderij Eksgården Krog & Rum, een oase van rust en groen en vanwege de centrale ligging een ideale uitvalsbasis om Öland te verkennen. Andere leuke tips voor Öland: bezoek het ringvormige Fort Eketorp en maak een fietstocht langs de kust.

(Lees ook: Öland: hét Zweedse eiland voor vogelaars en actieve families)

Zonsondergang in natuurreservaat Ottenby

Foto door Robin Visser

Stop 8: Rudenstams Gårdskafé

Na twee dagen is het tijd om Öland te verlaten en richting het noordelijker gelegen Jönköping te rijden. Na een autorit van zo’n 3 uur stoppen we bij Rudenstams Gårdskafé, een stijlvolle boerderijwinkel en lunchroom met talloze smaken van zelfgekweekte appelsappen en andere lokale producten zoals fruit, bessen en kaas. Maeve smult van haar pannenkoeken en speelt met speelgoed dat er voor kinderen staat. Na de lunch klimmen we door de appelboomgaard omhoog naar een uitkijkpunt vanwaar we uitkijken over een van de grootste meren van Zweden: Vättern.

Wijngaarden boven het Rudenstams Gårdskafé.

Foto door Robin Visser

Stop 9: Zuurstokken maken in Gränna

Van hieruit rijden we verder naar het lieflijke stadje Gränna, een halfuurtje voorbij Jönköping. Tijd om zelf zuurstokken, oftewel ‘polkagris’, te maken. Dit is de plek waar het pepermuntsnoepgoed voor het allereerst gemaakt werd door alleenstaande moeder Amalia Eriksson. Ik ontdek haar geheime recept tijdens een workshop in een van de vele snoepwinkels in de hoofdstaat van Gränna zit vol snoepwinkels waarbij ik zelf de beroemde rood-witte snoepstokken leer maken.

Een snoepworkshop in Gränna

Foto door Robin Visser

Stop 10: Fietsen en lama’s op Visingsö

De volgende ochtend stappen we op de ferry naar Visingsö: een eiland in het Vätternmeer. Het 25 vierkante meter grote eiland is ideaal te verkennen op de fiets. We huren een fiets met een wagentje erachter voor Maeve en fietsen door bossen en een uitgestrekt landelijk landschap naar de zuidelijke punt van het eiland. Hier ligt de kasteelruïne Näs, de oudste koningsburcht van Zweden. Koeien en paarden staren ons nieuwsgierig aan, wanneer we lieflijke Zweedse boerdijen passeren. Er is zelfs een alpacaboerderij op het eiland. Eenmaal terug in de ferryhaven, waar je de tweede indrukwekkende kastelruïne vindt, peuzelen we onze lunch op aan een picknicktafel in de buitenlucht.

(Lees ook: Kindvriendelijke wandel- en fietsroutes in Zuid-Zweden: 6 tips)

 

De kleine haven van het eiland Visingsö

Foto door Robin Visser

Stop 11: Rodelen, wandelen en kanoën in Isaberg Mountain Resort

Isaberg Mountain Resort, een groene oase van bossen, meren en bergen, is de laatste plek waar we overnachten en een fantastische plek om te eindigen. Het bergresort vormt in de winter een klein skigebied, en is in de zomer een outdoorparadijs voor actieve families. Hier kunnen we echt even onthaasten. Vanuit ons knusse huisje met open haard, kijken we uit over de bosrijke omgeving. De enorme buitenspeeltuin is de favoriete speelplek van Maeve, samen met de kinderspeelhoek in het restaurant. Vanuit het resort starten verschillende wandelroutes. Wij wandelen naar het hoogste punt van de berg, vanwaar je uitkijkt over het Värö-natuurreservaat. Daarin ligt het Algutstorpas-meer waar Zweedse families lunchen op het strand en waar we later die dag overheen varen met een kano. Isaberg Mountain Resort is een plek om met het hele gezin even helemaal tot rust te komen. 

Een wandeltocht naar de top van het Isaberg Mountain Resort.

Foto door Robin Visser

Stop 12: Nationaal park Store Mosse

Laatste stop op onze route is nationaal park Store Mosse, een nationaal park op ongeveer een half uur rijden vanaf Isaberg Mountain Resort. Via houten wandelbruggen lopen we naar het informatiecentrum Naturum, dat zo is ontworpen dat het lijkt op een oude turfschuur. Hier starten we onze wandeltocht met biologe Catrin. Het moerassige natuurgebied is net zo groot als 10.000 voetbalvelden bij elkaar en kent zo’n 50 kilometer aan wandelpaden, waarvan ongeveer de helft bestaat uit houten wandelbruggen. Wij lopen de kinderwagenvriendelijke Transtigen-route. Onderweg ontdekken we paddenstoelen, vleesetende planten en maken we een korte sneeuwschoenwandeling over het vier à vijf meter diepe moeras. Het avondlicht geeft het natuurgebied een prachtige oranje gloed. We ademen de frisse lucht van de Zweedse natuur nog eens diep in terwijl we uitkijken over een meer dat langzaam roze kleurt. Een familierondreis met een gouden randje.

(Lees ook: Ontdek de moerasachtige wildernis van Store Mosse in Zuid-Zweden)

De kinderwagenvriendelijke Transtigen-route in nationaal park Store

Foto door Robin Visser
Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Deze familie woont in een zelfgemaakte dome binnen de noordpoolcirkel
Reizen
Ontdek Thailand op z’n groenst – en rustigst
Reizen
Luzern-Vierwoudstedenmeer
Reizen
Graubünden: Ontdek bergen, gletsjers, wildlife en een schat aan cultuur
Reizen
TICINO: Avontuur en dolce vita tussen de Alpen en Lago Maggiore

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.