De wereldwijde verspreiding van het coronavirus hindert reizigers. Blijf op de hoogte van de wetenschap achter de uitbraak>>

Kajakken en kanoën in het Zweedse Småland

Geen betere manier om de ongerepte wildernis aan meren, zeeën en waterwegen van de Zuid-Zweedse regio Småland te ervaren dan vanaf het water. Digital Nomad Veerle Witte tipt 4 prachtige plekken in het gebied om eropuit te trekken in een kano of kajak.

Door Veerle Witte
Gepubliceerd 22 nov. 2021 09:51 CET
Kanoën bij het meer recht voor het Isaberg Mountain Resort in Hestra.

Kanoën bij het meer recht voor het Isaberg Mountain Resort in Hestra.

Foto door Robin Visser

Een stadssafari vanaf het water in Kalmar

Een charmante stad aan de oostkust van Småland, die perfect vanaf het water te verkennen is, is de badplaats Kalmar. Ik boek een kajaktour bij Kalmar Kajak, een organisatie die meerdere routes aanbiedt door en rondom de stad en het beroemde Kalmarkasteel. Ik peddel door het kalme water in het kanaal, langs prachtige wijken met typische rode huisjes en over een vogelrijk meer, tot Fredriksskans en Lindö. Een andere route gaat zuidwaarts richting het 12e-eeuwse kasteel van Kalmar. Je kunt helemaal rond het kasteel peddelen. Tip: Stap na het kajakken uit om het middeleeuwse stadscentrum van Kalmar, met geplaveide straten en gekleurde huizen, te ontdekken. Ga lunchen bij hippe tentjes, zoals Magasinet, of bezoek een van de musea, zoals het Kalmar County Museum.

Kajakken rond het Kasteel Kalmar.

Foto door Robin Visser

Zeekajakken in de Västervik-archipel

Nog wat verder naar het noorden, eveneens aan de oostkust van Småland, ligt de knusse havenstad Västervik met een archipel van 5000 eilanden en riffen, ook wel de ‘parel van de Oostzee’ genoemd. Er is geen betere manier om de Tjustarchipel te ontdekken dan vanaf de zee. In een kajak glij je over het water langs eilanden in alle vormen en maten, elk hun eigen charme. Sommige zijn bewoond met goede faciliteiten, zoals Hasselö waar je accommodaties vindt en een fiets of kajak kan huren, terwijl anderen helemaal verlaten en onbewoond zijn. Ga aan land bij een van de steigers en ontdek pittoreske rode stuga’s, bloemenweides, dichte eikenbossen en slingerende onverharde wegen. Met een beetje geluk spot je zeearenden en grijze zeehonden. Wil je zeker zijn dat je deze wilde dieren spot? Boek dan een bootsafari vanuit Västervik.

De archipel bij Västervik bestaat uit duizenden eilandjes: een paradijs om vanuit je kajak of kano te ontdekken.

Foto door David Wall Denhef

Kajaksafari in het nationale park Åsnen

Het nationale park Åsnen is onderdeel van een uitgestrekt merengebied in het hart van Småland en bestaat voor 75% uit water. Huur een kajak of boek een kajaksafari bij Getno Lake Åsnen Resort en of een van de vele verhuurcentra en peddel langs de talloze onbewoonde eilanden, waar je stopt om te lunchen of om te overnachten bij een van de wildkampeerplekken langs de routes. Gooi je hengel uit en vang je eigen snoek. Het meer staat bekend als een van de beste vismeren van Zweden. Hou onderweg je ogen open voor wilde dieren, zoals kraanvogels, zee- en visarenden, elanden en parelduikers: ook wel ‘Åsnen’s Big Five’ genoemd. Wil je meerdere dagen het water op? Boek dan de 120 kilometer lange kajakroute Värendsleden.

Het nationale park Åsnen vanuit de lucht

Foto door Robin Visser

Kajak- en kanotours bij Isaberg Mountain Resort

De meren rondom het Isaberg Mountain Resort in Hestra worden gevoed door de Nissanrivier. Er zijn zowel stille als stromende wateren, wat de waterrijke omgeving ideaal maakt voor peddelaars van elk niveau. Het resort verhuurt kajaks, boten en kano’s, en regelt vervoer voor maximaal 8 personen tussen Mulseryd in het noorden en Hyltebruk in het zuiden, zodat je je tocht op verschillende plekken in de omgeving kan starten. Stop om te barbecueën bij een van de 9 rustplaatsen langs de Nissan-rivier. Hoef je geen hele tocht te maken? Je kan ook het water op voor een kort tochtje in een kano bij het strand op loopafstand van het resort.

Wil je ook graag Småland ontdekken vanaf het water? Lees hier verder over alle kajak- en kanomogelijkheden in deze Zuid-Zweedse regio.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Ontdek de moerasachtige wildernis van Store Mosse in Zuid-Zweden
Reizen
Öland: hét Zweedse eiland voor vogelaars en actieve families
Reizen
De ziel van Småland: ontdek ‘het échte Zweden’
Reizen
7x Romantische Zweedse huisjes in de natuur
Reizen
Kindvriendelijke wandel- en fietsroutes in Zuid-Zweden: 6 tips

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.