Kindvriendelijke wandel- en fietsroutes in Zuid-Zweden: 6 tips

De natuur van Zweden ontdek je het beste te voet of met de fiets. Ga op zoek naar elanden, pluk wilde bessen en ontdek wereldberoemde verhalen in en rondom de bossen en meren van Småland.

Door Veerle Witte
Gepubliceerd 22 nov. 2021 09:50 CET
Het 3,6 kilometer lange kinderwagenvriendelijke pad Svartgölsleden in nationaal park Store Mosse

Het 3,6 kilometer lange kinderwagenvriendelijke pad Svartgölsleden in nationaal park Store Mosse

Foto door Robin Visser

1. De trollenberg in nationaal park Åsnen

We ontdekken hoe sprookjes tot leven komen bij Trollberget: de westelijke toegangspoort tot Åsnen, een eindeloze wildernis van eilanden, baaien, kustlijn en eeuwenoude bossen. Mijn dochter Maeve zit in de draagzak op mijn rug. We wandelen 2,3 kilometer langs een zogenaamde ‘trollenberg’. Volgens legendes zou hier goud en zilver van trollen verstopt liggen achter een ijzeren deur. We klimmen door de nauwe gang van de grot, waarna we verder wandelen door het beukenbos. Onderweg bewonderen we paddenstoelen langs het pad en lezen we verhalen over hoe de allereerste inwoners van het bos hier ooit leefden. Stelletjes en gezinnen barbecueën op daarvoor aangewezen plekken langs het Åsnenmeer, terwijl Maeve steentjes in het water gooit vanaf het houten platform vanwaar we uitkijken over het uitgestrekte water.

Wandelen bij Trollberget: de westelijke toegangspoort tot Åsnen

Foto door Robin Visser

2. Ruïnes en zeldzame plantsoorten op Öland

Aan de oostkant van Småland rijden we de brug over naar Öland, een eiland van bijna 140 kilometer lang en nog geen 20 kilometer breed. Het typische Zweedse landschap maakt hier plaats voor schilderachtige houten molens, kalkstenen rotsen en pijnboombossen. Samen met gids Eva wandelen wij de Stora Alvarleden, een pad van 13 kilometer dwars over een kalkstenen plateau op Zuid-Öland. Het vlakke steppelandschap – ideaal voor wandeltochten met kinderen – staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en kent ruim 140 kilometer aan wandelpadden. Onderweg naar Dröstorp, een ruïne van een verlaten dorp uit de 18e-eeuw, passeren we een kudde nieuwsgierige koeien en laat ze ons vele zeldzame plantsoorten zien, waarvan sommige – zoals het Ölands zonneroosje – enkel hier groeien. Maeve kijkt haar ogen uit.

(Lees ook: Fietsen op het Zweedse eiland Öland)

Gids Eva laat zeldzame plantsoorten zien tijdens een wandeling over het kalkstenen plateau Stora Alvaret.

Foto door Robin Visser

3. Visingsö: fietsen langs kasteelruïnes

Vanaf het snoepstadje Gränna pakken we de ferry naar Visingsö, een eiland van 25 kilometer in het hart van het Vätternmeer ligt. We huren een fiets met een wagentje erachter voor Maeve om het relatief platte eiland te verkennen. Onze tocht begint in een dicht eikenbos dat uitkomt in een uitgestrekt boerenlandschap vanwaar je uitkijkt op het meer. We zijn onderweg naar de zuidelijke punt van het eiland, waar de twaalfde-eeuwse kasteelruïne Näs ligt: de oudste koningsburcht van Zweden. Visingsö was eeuwenlang het koninklijke centrum van Zweden. Als we een alpacaboerderij tegenkomen, moet er natuurlijk gestopt worden. Daarna zet de tocht heuvelafwaarts zich verder. Na onze stop bij de eerste ruïne fietsen we terug naar de ferryhaven, waar de volgende ruïne te vinden is: het indrukwekkende zeventiende-eeuwse Visingsborg, dat voor een groot deel is afgebrand.

Een fietstocht op het eiland Visingsö

Foto door Robin Visser

4. Bergbeklimmen bij Isaberg Mountain Resort

Op een klein uur rijden van Jönköping ligt het Isaberg Mountain Resort in Hestra, waar we onze laatste twee nachten in Zweden doorbrengen. ’s Winters is Isaberg een skigebied, maar ’s zomers verandert het in een outdoorparadijs voor actieve families. Wij voelen ons hier dan ook direct thuis. We trekken eropuit in de bossen op de flanken van de berg. Via een klimparcours klimmen we naar de hoogste punt van het resort vanwaar we uitkijken over het Algutstorpasmeer. Maar er is nog veel meer te beleven in Isaberg Mountain Resort. Het park heeft enkele van de beste mountainbikepaden in Zweden en een klimpark. Maeve krijgt vooral geen genoeg van de rodelbaan, waarmee we tussen de boomtoppen doorvliegen, en de trampoline in de enorme buitenspeeltuin. Een heerlijke plek voor jong en oud.

Een kindvriendelijke wandelroute via een klimparcours naar de top het Isaberg Mountain

Foto door Robin Visser

5. Wandelen over het moeras in Store Mosse

In het nationale park Store Mosse, een moerasachtig natuurgebied van zo’n 10.000 voetbalvelden, trekken we eropuit om steenarenden en vleesetende planten te spotten. We starten onze wandeltocht in het Naturum, een informatiecentrum waar Maeve insecten en slangen bewondert in glazen potten en doosjes. Er lopen 9 wandelroutes door het gebied van in totaal 52,6 kilometer. Wij volgen het 3,6 kilometer lange kinderwagenvriendelijke pad Svartgölsleden, samen met biologe en gids Catrin. Een slingerend pad voert ons door het dichte bos dat plaatsmaakt voor het buitenaards aandoende moerasgebied, waar we via houten bruggen overheen wandelen. Tip: maak een sneeuwschoenwandeling over het moeras om de bijzondere plantsoorten van dichtbij te bekijken.

(Lees ook: Ontek de moerasachtige wildernis van Store Mosse in Zuid-Zweden)

6. Ontdek de verhalen van Astrid Lindgren in Vimmerby

Fiets door een prachtige, bosrijke omgeving en ontdek de verhalen van een van de meest geliefde auteurs van Zweden: Astrid Lindgren. Zij startte haar schrijverscarrière met een boek over Pippi Langkous, dat uiteindelijk wereldberoemd zou worden. Start je fietstocht in haar geboorteplaats Vimmerby, een pittoresk stadje vol rode huisjes in het noorden van Småland, en volg een van de fietspaden langs plaatsen die verbonden zijn met de schrijver en haar verhalen. Bij het plaatselijke verkeersbureau, Vimmerby Tourist Office, kan je een kaart ophalen. Een andere plek om jouw fietstocht door het filmlandschap van Småland te starten is het filmdorp Filmbyn in Mariannelund, zo’n 20 kilometer bij Vimmerby vandaan. Huur een fiets en dompel je onder in een wereld van klassieke kinderfilms door te stoppen bij verschillende opnameplekken.       

Fietsen door het pittoreske landschap van Småland dat tot leven komt in de boeken van Astrid Lindgren.

Foto door Alexander Hall

Wil je ook graag wandelen of fietsen in deze leuke Zuid-Zweedse regio? Lees meer over de mooiste wandelroutes en fietsroutes in Småland en op Öland.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Ontdek de moerasachtige wildernis van Store Mosse in Zuid-Zweden
Reizen
Öland: hét Zweedse eiland voor vogelaars en actieve families
Reizen
De ziel van Småland: ontdek ‘het échte Zweden’
Reizen
Kajakken en kanoën in het Zweedse Småland
Reizen
7x Romantische Zweedse huisjes in de natuur

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.