Ontdek de moerasachtige wildernis van Store Mosse in Zuid-Zweden

In het zuiden van Zweden gaat Digital Nomad Veerle Witte samen met haar gezin en een biologe op avontuur in het nationale park Store Mosse.

Door Veerle Witte
Gepubliceerd 22 nov. 2021 09:53 CET
De helft van alle wandelpaden in Store Mosse bestaat uit houten wandelbruggen

De helft van alle wandelpaden in Store Mosse bestaat uit houten wandelbruggen

Foto door Robin Visser

Klak, klak, klak. Onze schoenen tikken op de houten loopbruggen. We zijn aangekomen in Store Mosse, een beschermd natuurgebied van bijna 77 vierkante kilometer aan moerassen, meren, bossen en weilanden. We starten onze tocht door dit nationale park – het grootste in Zweden ten zuiden van Lapland – in het Naturum: een houten informatiecentrum dat zo is ontworpen dat het lijkt op een oude turfschuur. ‘Eekhoorn,’ gilt mijn dochtertje Maeve. Een roodbruine eekhoorn met een lange pluizige staart springt langs ons heen de boom in om ons vanuit de boom nieuwsgierig aan te blijven kijken.

Gids en biologe Catrin, die ons vandaag meeneemt door het nationale park, doet de deur van het informatiecentrum open. ‘Leuk, hè,’ zegt ze. ‘Er zijn hier meerdere voederplekken voor de eekhoorns, dus we zien ze regelmatig.’ Het Naturum vertelt de geschiedenis van het nationale park, en laat zien welke dieren er leven. Mijn oog valt op de gezellige leeshoek naast de open haard en de grote houten kaart van Store Mosse, waar we ons over buigen. Catrin laat de verschillende paden door het natuurgebied laat zien. ‘Het nationale park kent 9 wandelroutes, van ruim 50 kilometer in totaal. De helft hiervan ervan bestaat uit houten loopbruggen, om over het moeras te wandelen.’ Wij gaan vandaag voor een kinderwagenvriendelijke route met bredere paden.

Een houten kaart van het nationale park in het informatiecentrum

Foto door Robin Visser

Via de enorme glazen wanden kijken we uit over het Kävsjön meer. Catrin wijst op de telescopen. ‘Roofvogels die we hier onder andere veel zien zijn steenarenden, bruine kiekendieven en zeearenden. Nog beter zijn ze te zien vanuit de grote vogelobservatietoren, hier vlakbij.’ Maeve is intussen aan de andere kant van het Naturum botten, insecten en slangen aan het bestuderen in glazen potten en doosjes. We zouden hier gemakkelijk uren door kunnen brengen, maar er staat een mooie tocht op ons te wachten.

Wij wandelen de Svartgölsleden: een route van 3,6 kilometer. Een slingerend pad voert ons door het dichte bos, waarlangs we rood-witte vliegenzwammen bewonderen en blauwe bessen en veenbessen plukken. ‘Store Mosse kent kilometers en kilometers aan bessenstruiken,’ vertelt Catrin. ‘Je kan er zoveel plukken als je wil. Ze zitten vol vitamine C.’ Maeve krijgt er geen genoeg van. Ineens stopt het bospad om plaats te maken voor een open en uitgestrekt landschap. ‘Hier is het net alsof je in een andere wereld stapt,’ zegt Catrin. Voor ons doemt een buitenaards aandoend moerasgebied op, met een houten wandelbrug eroverheen, waar Maeve direct oprent.

De Svartgölsleden is een kindvriendelijke route van 3,6 kilometer, die deels over het moeras loopt.

Foto door Robin Visser

Tijdens een sneeuwschoenwandeling kan je de plantsoorten in het moeras van dichtbij bekijken.

Foto door Robin Visser

‘Het moeras is wel vier tot vijf meter diep,’ vertelt Catrin. ‘En het zit vol bijzondere mossen en plantsoorten,’ zegt ze, terwijl ze neerknielt langs het moeras. Ze wijst naar een klein plantje in het water. ‘Kijk, zonnedauw. Een vleesetende plantsoort die insecten vangt met zijn plakkerige tentakels.’ Mijn dochtertje Maeve en ik bestuderen de plant vol bewondering. Ik herken hem direct. Zo één had ik ooit thuis staan. ‘Met de glinsterende druppeltjes absorbeert de plant proteïnen van de insecten,’ vervolgt Catrin.

We wandelen verder en komen uit bij een picknickplek langs het paarsblauwe Svartgölenmeer. Catrin haalt sneeuwschoenen uit haar tas. ‘Een sneewschoenwandeling in Zuid-Zweden in de zomer,’ lacht ze. ‘Je zou het niet bedenken, maar sneeuwschoenen zijn ideaal om veilig over het diepe moeras te wandelen.’ We trekken de gevaartes aan over onze schoenen en stappen het moeras op. ‘Zo kunnen we alle bijzondere plantsoorten van nog dichterbij bekijken,’ glundert Catrin.

Uitzicht over het Svartgölenmeer

Foto door Robin Visser

Het is bijna half 6 en het avondlicht geeft het natuurgebied een prachtige oranje gloed. Maeve wil niet achterblijven en is ook het moeras opgekomen. Catrin laat haar zien hoe je jezelf kan wassen met mos en hoeveel water het vasthoudt. ‘Store Mosse is opgebouwd uit veenmos,’ vertelt ze. ‘Daarvan zijn er maar liefst 45 soorten in Zweden, variërend in kleur van groen tot geel, rood en bruin.’ We klimmen het houten platform weer op en kijken uit over het Svartgölenmeer dat langzaam roze kleurt. Een avontuur met een gouden randje.

De regio Småland heeft naast Store Mosse nog meer natuur waar je je helemaal kunt uitleven, je leest er hier alles over de leukste activiteiten in de natuur van Småland 

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Öland: hét Zweedse eiland voor vogelaars en actieve families
Reizen
De ziel van Småland: ontdek ‘het échte Zweden’
Reizen
Kajakken en kanoën in het Zweedse Småland
Reizen
7x Romantische Zweedse huisjes in de natuur
Reizen
Kindvriendelijke wandel- en fietsroutes in Zuid-Zweden: 6 tips

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.